Nijerya'nın Nasarawa eyaletinde yaşayan ve 18 yaşında annesi için öğütme makinesi geliştiren 38 yaşındaki Elijah Yunana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda annesinin un elde edebilmek için çok zorlandığını ve yorulduğunu belirtti.

Yunana, "Hatta kimi zaman bize yemek hazırlamak için mısırları un haline getirirken elleri kesiliyordu. Annemin daha fazla yorulmasına içim elvermedi ve onun için ne yapabilirim diye düşünmeye başladım." dedi.

Maddi sıkıntılar nedeniyle okula gidemeyen Yunana, mısırı un haline getirmek için yorulan annesinin işini kolaylaştırmak için farklı arayışlar içine girerek atık maddelerden küçük bir öğütme makinesi geliştirdiğini kaydetti.

Bölge halkına da destek oluyor

Makineyi geliştirdiği ilk dönemlerde komşuların da makineyi ödünç alındığını dile getiren Yunana, "Annemin işini kolaylaştırmak için geliştirdiğim öğütme makinesini fark eden komşular annemden bu makineyi ödünç almaya başladı. Liseden sonra maddi sıkıntılar nedeniyle okula gidemeyince eğitimime ara vermek zorunda kaldım ve annemden makineyi sürekli ödünç alan komşularımız için de öğütme makinesi üretmeye başladım." diye konuştu.

Nijeryalı Yunana, geliştirdiği öğütme makinesini çevresindeki gençlere öğreterek onların da meslek sahibi olmasını sağladığını, bu sayede bölge halkının işlerini büyük oranda kolaylaştığını anlattı.

Zamanla kendi işini de kurduğunu söyleyen Yunana, "Yıllardır onlarca gence bu işi öğrettim ve şu anda 27 kişiyi istihdam ediyorum. Bu işle çok şükür kendime ve aileme bakıyorum, bunun dışında çalışanların maaşını da veriyorum. Çok şükür bu işle üniversiteyi de okuyabildim." ifadelerini kullandı.

Hükümetin kendisi gibi çalışan gençleri tespit edip desteklemesini talep eden Yunana, "Şu anda ülkedeki duruma baktığımızda üniversite mezunları bile zor iş bulurken, okumayan insanlar nasıl iş bulsun. Ama bu işle artık hem kendim hem mahalledeki gençlere iş imkanları sağladım." dedi.

"Ürettiğimiz makineleri atık maddelerden yapıyoruz"

Nijeryalı Yunana, ülkesinde yedek parça ürünlerinin temininin zor ve pahalı olması nedeniyle makineleri atık ve kullanılmış maddelerden yapıldığını kaydederek,çalışanlarıyla atık maddeler topladığını belirtti.

Yunana, "Geçimimi sağlamak için geliştirdiğim makinelerin üretiminde çoğu zaman kullanılmış metaller kullanıyoruz. Çalışanları dışarıya gönderiyorum ve buldukları kullanılmış metalleri toplatıyorum. Bazen büyük firmalar bedava veriyor, bazen de düşük fiyatlara satın alıyoruz." diye konuştu.