Bizim zamanımızda beş yıl ilkokul, üç yıl ortaokul, üç yıl da lise eğitimi sürerdi. Sonrasın da üniversite yılları. Yani kaba bir hesapla en az on beş yıl aşındırırdı bir insan hayatı boyunca okul sıralarını.

Okul hayatımız boyunca unutamadığımız nice anılar bırakmışızdır. Sıralara nice isimler kazımışızdır. Haylazlıklar yaptığımız, oynadığımız, güldüğümüz, üzüldüğümüz ve hatta sırlarımızı paylaştığımız arkadaşlarımız hep aklımızdadır. Anıları tazedir hep.

Ama okul hayatınızda okul hayatınız boyunca unutamadığınız kimdir diye sorulsa; çoğumuz, öğretmenlerimiz diye cevap veririz. Özellikle ilkokul öğretmenimiz.

Bana sorsanız aynı soruyu bir nefeste cevap veririm: İlkokul öğretmenim Güldalı Aykut. Mesleğini aşkla ve heyecanla yapan, yaptığı işin öneminin farkında ve sevgi dolu öğretmenimdi.

Hemen herkesin hayatını etkileyen, yeteneklerimizi keşfeden, yönlendiren, şu anki mesleğimizi ve belki de bütün kariyerimizi borçlu olduğumuz, sevgisini sıcaklığını unutamadığımız bir öğretmen vardır anılarımızda. Yüreğimize dokunan.

Evet bir öğretmeni unutulmaz yapan şey; öğrencisinin yüreğine dokunmasıdır aslında.

Öğretmenlik kutsaldır. Öğretmen değerlidir.

Mustafa Kemal Atatürk öğretmenler için ‘’Dünyanın her yanında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve en değerli varlığıdır.’’ Demiştir.

Sokrates ise öğretmenliğin ne kadar değerli olduğunu bu sözleriyle adeta zihinlerimize kazımıştır:’’Dünyada her şeye değer biçmek mümkündür, fakat öğretmenin eserine asla değer biçilemez. ‘’

‘’Bir öğretmen ebediyete hükmeden insandır Tesirlerinin nerede biteceği asla bilinemez.’’ Diyor, Henry Adams.

Gözlerin vardır öğretmenim,
İleri ve aydın ufuklara bakan gözlerin,
Boğar ışığını yobazlıkların,
Mutlu yarınlar, muştular
Sıcak ve derin.(İlhan Geçer)

Evet, öğretmen tap taze zihinleri işleyen bir ustadır adeta.

Kandil misali ışık verir etrafına, yol gösterir.

Karanlıklara meydan okur varlığıyla.

Yeryüzünde ki barışın sihirli değneği ellerindedir öğretmenlerin.

Yeni neslin eser sahibi; öğretmenlerdir

Bir ışık, bir ışık daha,
Gecelerin içindeki ejderlerle dövüşür
Nice istemeseler de, nice önleseler de,
Uyandırır toplumunu
İyiye, doğruya, güzele öğretmen.(Fazıl Hüsnü DAĞLARCA )

Öğretmenlik mesleğinin öneminin farkında olan ve bu sorumluluğu yaşamının her anında hisseden, geleceğimizin teminatı olacak gençlerimizi layıkıyla yetiştirebilen bütün vatansever öğretmenlerin, öğretmenler günü kutlu olsun..