Lig maratonunu 17 yıl sonra rakiplerinin önünde bitirmeyi garantileyen Monaco, PSG'nin 4 sezonluk şampiyonluk serisini noktaladı.

Bir alt lige düştüğü 2010-2011 sezonunda taraftarlarını üzen Monaco, Rus iş adamı Dmitry Rybolovlev'in kulüp hisselerini satın almasının ardından hızlı bir şekilde toparlanarak 2013'te tekrar Ligue 1'e yükseldi ve eski günlerine döndü.

Ligue 1'de tarihinin 8. şampiyonluğuna ulaşan Monaco, 1961, 1963, 1978, 1982, 1988, 1997 ve 2000'de de kupayı müzesine götürmüştü.

- Transfer politikası başarı getirdi

Geçen sezon başında UEFA Finansal Fair Play kriterleri nedeniyle Anthony Martial, Geoffrey Kondogbia, Layvin Kurzawa, Aymen Abdennour ve Yannick Carrasco'yu yüksek bonservis bedelleriyle satan, bu isimlerin yerlerine Fabinho, Thomas Lemar ve Kylian Mbappe gibi umut vadeden oyuncuları yerleştiren Monaco, bu projesinde elde ettiği başarıyla futbol kamuoyunda adından söz ettirdi.

Leonardo Jardim'in teknik direktörlüğünü yaptığı kırmızı-beyazlılar, bu sezon yakaladığı form grafiğinin yanında attığı gol sayısı ile de ön plana çıktı.

Portekizli teknik adamın başında bulunduğu 2014-2015'te 51, 2015-2016'da ise 57 olmak üzere ligde 108 gol atan Monaco, bu sezon ise oynadığı 37 maçta 104 kez fileleri havalandırdı. 

- En fazla gol ortalamasına sahip ikinci takım

Bu sezon ligde maç başına 2,81 gol ortalaması yakalayan Monaco, Fransa'nın da arasında yer aldığı Avrupa'nın 5 büyük futbol ülkesi göz önüne alındığında bu alanda sadece İspanyol ekibi Barcelona'nın gerisinde kaldı.

Barcelona'nın maç başına 3,02 golle zirvede yer aldığı sıralamada, Monaco ile Real Madrid aynı ortalamayla ikinciliği paylaştı.

Kırmızı-beyazlı takım, bu sezon ligde oynadığı 37 karşılaşmanın 19'unda rakip filelere en az 3 gol kaydederek dikkati çekti.

- En golcüler Falcao, Mbappe ve Germain

Monaco'da takım kaptanı Radamel Falcao'nun yanı sıra Kylian Mbappe ile Valere Germain, bu sezon en fazla gol atan isimler olarak öne çıktı.

Kolombiyalı futbolcu Falcao, tüm kulvarlarda çıktığı 43 maçta 30 gol kaydederek takımın en skorer ismi oldu.

Kulübün altyapısından yetişen ve son dönemde yakaladığı form grafiğiyle Fransa Milli Takımı'na çağrılan 18 yaşındaki Mbappe, sahne aldığı 43 karşılaşmada 26 gol attı. Bir diğer Fransız futbolcu Germain ise forma giydiği 59 müsabakada 17 kez rakip fileleri havalandırdı.

- Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynadı

Monaco, Ligue 1'in yanı sıra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de başarılı bir performans sergileyerek yarı finalde boy gösterdi. 

Organizasyonun 3. ön eleme turunda Fenerbahçe'yi eleyerek yoluna devam eden Monaco, son 16 turunda İngiltere'den Manchester City ve çeyrek finalde Almanya'dan Borussia Dortmund gibi üst düzey takımları saf dışı bıraktı. Monaco, yarı finalde ise İtalya'nın Juventus takımına elenmekten kurtulamadı.

Fransız ekibi Monaco, Şampiyonlar Ligi'nde 2003-2004'te final oynama başarısı göstermişti. O dönemde Fransız Didier Deschamps'ın teknik direktörlüğünü yaptığı, kadrosunda Fernando Morientes, Ludovic Giuly ve Patrice Evra gibi isimlerin bulunduğu kırmızı-beyazlılar, finalde Jose Mourinho yönetimindeki Portekiz temsilcisi Porto'ya 3-0 mağlup olmuştu.

- Kupalarda PSG'yi geçemedi

Ligde PSG'nin 4 sezonluk hegemonyasına son veren Monaco, Fransa Kupası ve Lig Kupası'nda ise rakibine boyun eğdi.

PSG'ye Lig Kupası finalinde 4-1 kaybeden Monaco, Fransa Kupası yarı finalinde ise rakibine 5-0 yenilerek elendi.

- Mbappe yıldızlaştı

Gösterdiği üstün performansla takımını sırtlayan Monaco'nun genç yeteneği Kylian Mbappe, Avrupa'nın dev kulüplerinin transfer listesine girdi.

Bu sezon oynadığı futbolla büyük beğeni toplayan ve her kulvarda iddiasını sürdüren Monaco'nun parlayan oyuncuları arasına henüz 18 yaşında olmasına rağmen giren Mbappe, performansını her geçen maç artırdı.

Yüksek hızı, estetik çalımları, isabetli pas, orta ve şutları ile komple bir oyuncu görüntüsü sergileyerek eski Fransız futbolcu Thierry Henry'ye benzetilen Mbappe, kısa sürede rakip savunmaların korkulu rüyası haline geldi.

- Her kulvarda golü var

Henüz geçen yıl profesyonel sözleşmeye imza atan genç yetenek Mbappe, bu sezon sahaya çıktığı tüm kulvarlarda gol sevinci yaşadı.

Ligde sezonun başlarında son dakikalarda oyuna girmesine rağmen üstün yeteneğiyle kısa sürede ilk 11'in vazgeçilmez oyuncusu haline gelen Kylian Mbappe, Ligue 1'de 28 maçta 15 gol, 11 asistlik performans sergiledi.

İlk kez mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi'nde 9 maçta 6 kez ağları havalandıran Mbappe, Lig Kupası'nda 3, Fransa Kupası'nda ise 2 gol attı.

Ayrıca kariyerindeki ilk lig maçına Caen karşısında 16 yaş ve 347 günlükken çıkan Fransız futbolcu, Thierry Henry'nin rekorunu 21 günle geçerek Monaco'nun ligde forma giyen en genç oyuncusu oldu.