Gaziantepli doğuştan görme engelli Öznur Alamur, beden eğitimi öğretmeninin yeteneğini keşfetmesiyle başladığı atletizmle adeta yeniden doğdu.

Azmiyle, 4 yıllık spor hayatına Avrupa şampiyonluğu ve dünya üçüncülüğü gibi büyük başarılar sığdıran 20 yaşındaki milli atlet, dünya şampiyonluğu kazanarak adını spor tarihine yazdırmak istiyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda (BESYO) beden eğitimi öğretmenliği okuyan Alamur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora Gaziantep Görme Engelliler Ortaokulunda okurken beden eğitimi öğretmenin yönlendirmesiyle başladığını söyledi.

Spor sayesinde öz güveninin geliştiğini ve daha mutlu olduğunu anlatan Alamur, spora golbol branşıyla başladığını, daha sonra bir süre gülle attığını belirterek bu branşların kendisine uygun olmaması ve antrenörünün yönlendirmesiyle atletizme geçtiğini kaydetti.

Öznur Alamur, görme engelli olduğu için kılavuz atletle birlikte koştuğunu, ilk başta zorlansa da bunun artık kendisine ayrı bir güç kattığını dile getirdi.

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) tarafından 2014 yılında İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda 100, 200 ve 400 metrede üç altın madalya kazandığını anımsatan Alamur, "2016 yılında ise bin 500 metreye başladım ve Avrupa şampiyonu oldum. 2015 yılında Dünya Oyunları'ndan 3 bronz madalyayla döndüm. 2016'da da Rio Paralimpik Oyunları'na katıldım, sakatlığım sebebiyle yedinci oldum." dedi.

Engelli bireylere evde oturmak yerine herhangi bir spor branşıyla uğraşmaları tavsiyesinde bulunan Alamur, "Biz her ne kadar engelli olsak da bütün engelleri aşıp, engelsiz bireyler olarak yaşamalıyız. Kimse evde oturmasın. Herkes dışarıya çıksın. Çok güzel alanlar var. Herkes spor yapabilir. Spor insanı hayata bağlıyor. Bundan sonraki hedefim Londra'da düzenlenecek Görme Engelliler Dünya Atletizm Şampiyonası'nda birinci olabilmek. İnşallah birinci olup İstiklal Marşımızı okutup, bayrağımızı göndere çekmek istiyorum." diye konuştu.

Genç atlet, azmi ve başarısıyla başta kardeşleri olmak üzere çevresindekilere örnek olduğuna değinerek kendisi gibi görme engelli olan erkek kardeşinin de milli sporcu olmayı istediğini vurguladı.

Öznur Alamur'un kılavuzu Atakan Altınsoy ise sezon başından beri beraber çalıştıklarını dile getirerek, kendisiyle çok iyi anlaştıklarını kaydetti.

İlk defa kılavuzluk yaptığını anlatan Altınsoy, "Kılavuzluk yapmak zor oluyor ama Öznur'la iyi anlaşıyoruz. Ben de yanında koşuyorum. Koşarken onu uyarıyorum. Çukur olduğunda söylüyorum. Yeri geldiğinde çekiyorum. Ben de atlet olduğum için onunla rahat koşuyoruz. Onunla beraber ben de antrenman yapıyorum." ifadelerini kullandı.

Öznur Alamur'un antrenörü Selahattin Koç da bir yıldır antrenörlüğünü yaptığı sporcusunun bu süre zarfında büyük başarılar elde ettiğini anımsattı.

Öznur'un kendisini sürekli yenilediğini ve geliştirdiğine dikkati çeken Koç, şunları kaydetti:

"Bu yıl hem hocayı değiştirdi hem yeni kılavuzla çalışıyor. İyi dereceler çıkarması için Öznur'a destek olmaya çalışıyoruz. Kılavuz atlet koşarken ona çok dikkat ediyor. Ben sürekli yanında olamıyorum ama kılavuzumuz direktiflerimi iletiyor. Kılavuzun hem iyi bir atlet olması gerekiyor hem de sporcuyu hedefe ulaşması için motive etmesi gerekiyor. Öznur, kendini emin ellerde hissettiği an daha rahat koşuyor. Spor öncelikle karanlık dünyaları aydınlatıyor. Dışarıya çıkıp spor yapmaları lazım. Spor bireyleri topluma kazandırmanın en güzel yolu."

Öznur gibi görme engelli olan Gökhan Alamur da ablasını örnek alarak spora başladığına değinerek "Ben de Dünya Şampiyonalarına, olimpiyatlara katılmak istiyorum. Öznur ablam yapıyor ben de yapabilirim. Onun sayesinde spora başladım. Okuldan çıkıp onun yanına geliyorum. Beraber koşuyoruz, antrenman yapıyoruz. İnşallah ben de başarılı olurum." şeklinde konuştu.