ULUSAL Spor Hekimliği Kongresi'nrde Antalyaspor teknik direktörü Rıza Çalımbay'la Beşiktaş'tan takım arkadaşı Metin Tekin'in açıklamaları damga vurdu.

Antalya Belek'teki Gloria Sports Arena'da Türkiye Spor Hekimleri Derneği tarafından 16'ncı Ulusal Spor Hekimliği Kongresi'nde, "Kulüplerde spor hekimliği" konusu görüşüldü. Panele Antalyaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Antalyasporlu Yekta Kurtuluş, Antalyaspor Genel Menajeri Servet Çavuşoğlu, Antalyaspor Sağlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cem Çetin, Beşiktaşlı eski futbolcu Metin Tekin, Fenerbahçe Spor Kulübü spor hekimi Burak Kunduracıoğlu, Memorial Hastanesi Medikal Direktör Yardımcısı Opr. Dr. Özgün Güngör konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof.Dr.Nedim Doral, futbol takımlarında spor hekimlerinin görevinin önemini anlattı. Burak Kunduracıoğlu ise takımlarda spor hekimlerinin futbolcunun transfer sürecinden başlayan çalışmasını anlattı. Servet Çavuşoğlu ise idareci olarak spor hekimlerinden en yoğun faydalanılan sürecin transfer dönemi olduğunu belirtti. Servet Çavuşoğlu, teknik ekip ve sağlık ekibi arasındaki koordinasyonunun futbolcu sağlığının sezon boyunca korunmasında etkili olduğunu vurguladı.

ÇALIMBAY: "KULÜP DOKTORU SORUMLULUK ALMALI"

Rıza Çalımbay ise Beşiktaş'ta Metin ve Ali ile futbol oynadığı dönemde kulüp doktorunun sahaya çıkmadığını, şimdi ise spor hekiminin ve sağlık ekibinin takımlarda çok önemli olduğunu vurguladı. Kulüp doktorlarına güvenin öneminden bahseden Çalımbay, şunları söyledi:

"Süper Lig takımlarında 14 yabancı var. Bunlar bizim doktorlara ne kadar güvense de kendi doktorlarına muayene olmak istiyor. Bu bir gerçek. Bizim hekimlerimizin kendilerini mükemmel yetiştirmesi gerekiyor. Bizlerle ilişkileri çok iyi geliştirmeli. Futbolcuların sağlık durumu hakkında son kararı vermesi gerekiyor. Takımın kaderi ile oynanan maçlar oynuyor. Sağlık ekibinin sorumluluk alması ve kararının net vermesi gerekiyor. Yabancı futbolcular ayrı doktorları ve fizyoterapisti var ama biz onlara güven verirsek, bize inanacaklar."

"OYUNCULAR TEKMELİK TAKMIYOR"

Futbolcunun sakatlanmaması için altyapı döneminden itibaren beslenmeye ve bunun eğitimine önem vermesi gerektiğini dile getiren Çalımbay, "Sakatlanmamaları için en basit örneği tekmelik takmıyorlar. Taksalar da küçük tekmelikleri var. Kendilerinde de suç var. Isınmayı, açma, germeyi çok iyi yapacaklar yalandan yapmayacaklar. Bizim de doktorlara yardım etmemiz gerekiyor" dedi.

Futbol hayatında büyük bir sakatlık geçirmediğinden bahseden Çalımbay, futbolu bıraktıktan sonra dizinden operasyon geçirdiğini belirtti. Futbolculuk döneminin şimdiye göre saha şartları ve tesisleşme açısından zor bir dönem olduğunu anlatan Rıza Çalımbay, "Her kulübün imkanı yoktu. O zaman fitness bile yoktu. Biz fitnessi Beşiktaş'ta Fulya Tesisleri'nde gördük" diye konuştu.

METİN TEKİN: "DOKTOR ÜROLOGDU"

Metin Tekin ise spor hekimlerinin futbol ortamının en etkili kişileri olduğunu söyledi. Futbol hayatında ve teknik direktörlük sürecinde hatıralarını anlatan Tekin, şunları söyledi:

"Milli takım maçına gittiğimizde doktor ürologdu. Şimdi teknik adam ve spor hekimi ilişkileri çok önemli. Genç milli takımlarda Metin Ergün ile çalışıyoruz, zaman zaman değişik farklı hocalar geliyor. Biz de 20 yaş milli takımıyla gittik. Doktorun kulübede yer almasını anlatıyordu. Ben Bilal'i oyundan çıkardım. Doktor, bana (hocam çıkarmayın çok iyi oynuyor) dedi. Doktor ile teknik adamlığı bilmek lazım. Bunlar artık çok gelişti. Bu diyaloglar çok önemli."

Metin Tekin, futbolculuğunda kafa travması geçirdiğini ve bu süreçte Türkiye'deki hekimlerin futbol oynayamayacağını belirtmesi üzerine yurt dışına gittiğini söyledi. Orada doktorların kontrol sonrası oynayabileceğini söylemesi üzerine futbol oynamaya devam ettiğini anlatan Metin Tekin, futbolculuğunda sık sık 3'er haftalık kas sakatlanmaları yaşadığını ve sürekli nüksettiği için kendini ifade etmekte zorlandığını kaydetti. Tekin'in, Çalımbay'ın daha durağan bir futbolcu olduğu için hiç sakatlanmadığını söylemesi salonda gülüşmelere neden oldu.

YEKTA: "ZEMİN GÜZEL OLMALI"

Antalyasporlu futbolcu Yekta Kurtuluş ise futbolcuların tesis ve futbol oynadıkları zeminin güzel olması beklentisi olduğundan bahsetti. Futbolcunun kendisine bakmaması ya da futbol oynadığı zeminin kötü olması nedeniyle sakatlandığını anlatan Yekta, şöyle devam etti:

"Futbolcu sakat olsa da her zaman oynamak ister. Ben de bu hataları yapmış biri olarak konuşuyorum. Rıza hocam çok sabırlı. Şimdiye kadar çalıştığım hocalardan da sabırlı. Bu da bize çok iyi yansıyor. Şimdiye kadar çok iyi doktorlarla çalıştım hala da fikir alıyorum. Futbolcu için en önemli şey sakatlıktan çabuk dönmek ve sahaya döndüğümüzde tekrarlamamasıdır" diye konuştu.