Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bingöl'deki programlarının ardından karayoluyla Muş'a geldi. Muş Valiliğini ziyaret eden Bakan Tüfenkci, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, Muş'un önemli bir il olduğunu ve ekonomik anlamda kalkınmasının, refah düzeyinin yükseltilmesinin bölge ve Türkiye için önemli olduğunu vurgulayarak, "Muş tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinmesine rağmen ekonomisi son zamanlarda yavaş da olsa gelişen ve cazibe merkezleriyle bu ivmenin hızlı şekilde değişime uğrayacağı illerin başında gelmektedir. Alpaslan 2 Barajı'nın bitmesi ve sulamanın tamamlanmasıyla kentin tarımdaki çehresi de değişecek" dedi.

16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik halk oylamasının yapılacağını anımsatan Tüfenkci, Türkiye'nin bir anlamda geleceğini oylayacağını kaydetti. Muş'un da bu oylamada güçlü bir "evet" ile yeni sisteme destek vereceğini aktaran Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinde güçlenen meclis, yönetim ve yargıyla birlikte her alanda Türkiye'nin bugünkünden farklı noktaya taşınmasının önü açılacak. AK Parti iktidarları boyunca yakaladığımız siyasi istikrar ve milletin partimize olan güveniyle parlamenter sistem içinde yapılması gerekenleri yaptık ve gelinebilecek en üst noktaya ülkeyi taşıdık. Türkiye kişi başı geliri 11 bin dolara, ihracatı 145 milyar dolara ulaşmış bir ülke. Her alanda 2002'ye kıyaslandığında 5 kat büyükmüş bir ülke oluşturduk ama bunu yeterli görmüyoruz. Türk insanının milli geliri neden 25 bin dolarlara ulaşmasın, neden 2023 hedeflerini yakalamasın, enflasyon neden yüzde 5'in altına düşmesin, neden faizler tek hanelerin altına düşmesin. Bunu yakalayabilmek için cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçmemiz gerekiyor."

23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı'nın iyi işlemesiyle bölgenin sosyal yapısının değişeceğini, gençlerin iş bulmak için Batı'ya göçünün engelleneceğine işaret eden Tüfenkci, "Şu ana kadar bütün iller bakımından değerlendirdiğimizde umduğumuzun üzerinde taleple karşılaştık" diye konuştu.

Bakan Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti ve yapılan anlaşmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Rusya ile belirledikleri 100 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamak istediklerini kaydetti. Karşılıklı ticareti artırma noktasında gayret gösterdiklerini anlatan Tüfenkci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cumhurbaşkanımız ve beraberindeki bakanlarımız yüksek düzeyde görüşmeler gerçekleştirdi. Enerji, tarım ürünleri ve turizm alanında. Rusya tarım ürünlerinin bir kısmında yasak uyguluyordu. Bu kalktı. Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesi noktasında Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'in teşvikleriyle eski düzeyine ulaşacak. Enerji ve kıymetli madenler, sanayi ürünleri ve inşaat noktasında yatırımcılarımızın Rusya'da oluşturulan fon aracılığıyla çok daha büyük işleri almalarının önünü açmış oldu. Böylelikle ticaret hacmini önce 24 Kasım uçak krizinden önceki seviyeleri yakalamak, sonra da hedeflediğimiz 100 milyar dolara yükseltmeyi amaçlıyoruz."