Rahatsızlığı nedeniyle geçirdiği ameliyatın ardından, sağlığına kavuşan ve bugün TBMM Genel Kurulu'nu açan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bir operasyon geçirdim ve yine bir araya gelmek nasip oldu. Büyük bahtiyarlık içerisindeyim. Hiçbir parti farkı gözetmeden değerli arkadaşlarım sizler büyük alaka gösterdiniz. Sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum." dedi. 

TBMM Genel Kurulu, rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 2 aydır tedavi gören TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında toplandı. 

Kahraman Genel Kurul salonuna girişinde milletvekilleri tarafından alkışlarla karşılandı.

Milletvekilleriyle yeniden bir araya geldiğini belirten TBMM Başkanı Kahraman,  "Bir operasyon geçirdim ve yine bir araya gelmek nasip oldu. Büyük bahtiyarlık içerisindeyim. Hiçbir parti farkı gözetmeden değerli arkadaşlarım, sizler büyük alaka gösterdiniz. Sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum." diye konuştu.

- "Dua çok mühim"

 Kahraman, milletvekillerine şöyle seslendi:

"Dua çok mühim. Dualar, hatimler, kurbanlar, bir sürü yerden mesajlar... Demek ki bizim toplumumuz bir bütün olduğunun şuuru ve idraki içerisinde. İnsanlık, duygu, his, beraberlik deyince bunu sergiliyor. Bir bütünüz, parmaklar bilekte birleşiyor. Yeri geldiği zaman bu asil millet bir bütündür.  Anadolu'yu bilirsiniz. Benim çocukluğum Karabük'te geçti. Bir cenaze olduğunda bütün Karabük cenazeye gider. Ayrı bir mahallede ama acıyı bölüşüyor. Acıda ve kıvançta birlikte olmak bizim ananemizde, yapımızda ve dokumuzda var. Çok teşekkürler ediyorum." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini ileten Kahraman, "Beni bir an, hatta saniye diyebilirim yalnız bırakmadı. O insancılığı, yakınlığıyla ve şefkatiyle bana çok yardımcı oldu." ifadesini kullandı. 

Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, HDP Grup başkanvekili ve milletvekillerine, tedavi gördüğü hastanenin sahibine, doktorlarına, yönetimine, Meclisteki mesai arkadaşlarına ayrı ayrı şükranlarını sundu. 

Kenan Tiryaki'nin Hamd-ü Sena şiirini okuyan Kahraman, "Hamdetmek ve şükretmek iki arkadaş kelimedir. Eskiden kelimeler arasındaki nüanslar iyi bilinirdi. Bir işin devamını istemiyorsanız hamd, devamını istiyorsanız şükür denir." diye konuştu. 

İsmail Kahraman, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutladı. 

- "Meclisi açık tuttunuz"

Kahraman'ın ardından Hükümet adına söz alan Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, Kahraman'a Hükümet adına geçmiş olsun dileklerini sundu.

Çelik, "Kurtuluş Savaşı'nı yöneten bu Gazi Meclisin, 15 Temmuz'daki direnişine, milli mücadelesine başkanlık ettiniz, Meclisi açık tuttunuz. Bu milletin kahraman bir evladı olarak bu Meclise başkanlık ettiniz o gün. Böyle bir Meclis başkanına sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz. Cenab-ı Allah sizi tekrar aramızda görmeyi nasip etti." dedi. 

Çelik'e teşekkür eden Kahraman, 26. Dönem'in siyasi tarihte ayrı bir yeri olacağına inandığını bildirdi.

- "Pensilvanya'daki Çakal Carlos..."

Kahraman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Her döneme bunlar nasip olmaz. O günkü Meclisi açmış olmamız çok fevkalade bir hadise oldu. Pensilvanya'daki Çakal Carlos... İsmi yanlış mı söylüyorum? Doğru söylüyorum değil mi? Çakal Carlos maalesef kendi vatanına kendi Meclisine karşı çıkan, nasıl efsunladıysa efsunlayan bir adam. Şimdi kalkıp da 'ben hata ettim kullanıldım. Af için söylemiyorum. Affedilir durumum yok ama başkalarına emsal olsun diye söylüyorum' demesi lazımken, demeyen bir adam. Büyük bir vartadan kurtulduk ve ben bütün partilerimize teşekkürlerimizi tekraren sunuyorum. 

 Kaptanlar gemiyi terk etmezler fareler terk ederler. Geldik ve açtık. Üç partimiz buraya geldiler. HDP'den İdris Bey, Mithat Bey, Selahattin Bey, 'bizi orada kabul edin. Gelirken bir provokasyon olabilir diye gelmiyoruz ama yarınki olağanüstü toplantıya geleceğiz.' dediler. Parti rozeti yok Türkiye rozeti var dedik. Güzel bir geceydi, çok müspet oldu ama çok üzücü de oldu. Kendi uçağımız bize 3 tane bomba attı. Eğer 20 metre beriye gelseydi burada kaç kişi şehit olacaktı? Burada olamayanlar yine ruhen buradaydılar. Tekrar o gün bulunanlara, hani biz silah arkadaşı diyoruz ya silah arkadaşlarımıza, o gün burada bulunanlara onların şahsında bütün Meclise tekrar tekrar teşekkür ediyoruz." 

Siyasi parti temsilcileri de söz alarak Kahraman'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Bugün mutlulukla görüyoruz ki eski günlerdeki gibi dinç, sağlıklı, iltifat ve şaka dolu sözlerinizle Meclisimizi tekrar renklendirdiniz." dedi. 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise MHP Grubu adına geçmiş olsun dileklerini ileterek, "15 Temmuz günü sabah saatlerinde ve takip eden günlerde birlikte yaşadığımız anları siz silah arkadaşlığı olarak ifade ettiniz. Hem silah arkadaşlığı hem can yoldaşlığı belki de ailemize, çocuklarımıza devredeceğimiz bir şeref mirası olarak yad edeceğiz." diye konuştu.  

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da Kahraman'a geçmiş olsun dileklerini bildirdi. Yıldırım, "Açılış konuşmasında ifade ettiniz. Bütün siyasi partilerin genel başkanları dışarıda olduğu için aramışlar ziyaret etmişler. Bir siyasi operasyon ile eş genel başkanlarımız içeride tutulmamış olsaydı, diğer genel başkanlar gibi onlar da bu nezaketi ve zerafeti eksik etmeyeceklerdi." dedi.

Konuya ilişkin Mecliste bir çalışma başlatıldığını anımsatan Yıldırım, Meclis Başkanı Kahraman'ın özellikle çaba sahibi olmasını istedi. 

Kahraman ise zaman içerisinde kanunların şartlara uygun hale getirildiğini, pür bir sistemin ihdasının dünya üzerinde olmadığını ve arayışın bulunduğunu kaydetti.

- "Eksikliklerimizi giderme noktasında çalışıyoruz"

Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazı sıkıntılar tabii ki var. Komisyonlar halinde çalışmalar yapılıyor. Dediğiniz mevzu da gene bir ilim heyetine intikal ettirilmiş durumda. Milletvekillerinin bugün kanunu yok. Kanun yapan Mecliste milletvekillerinin kendi kanunu yok. Bunun elden geçmesi, çalışma yapılması gerekiyordu. Komisyonumuz çalışıyor. TBMM Teşkilat Kanununa, İçtüzüğe ait bir komisyon çalışma yapıyor. Hukuki noktada eksikliklerimizi, mevzuat noktasında giderme noktasında çalışıyoruz.

Mecliste güzel bir inşaat faaliyeti var. Kulislerde, arkalarda inşallah referandum sonrası geldiğinizde çok güzel, beğeneceğiniz tablolarla karşılacaksınız. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Benden dolayı bir bekleme mevzubahis olmadı. Şahsınızda Halkların Demokratik Partisi'ne hayırlı hizmetlerde başarılar diliyorum. Milletimizin, memleketimizin bütünlüğü ve daha ötelere gidebilmesi için elinizden gelecek gayreti göstereceğinize de inanıyorum." 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da AK Parti Grubu adına Kahraman'a geçmiş olsun dileklerini iletti. Elitaş, "Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere siyasi partilerin genel başkanları, milletvekili arkadaşlar ve tüm milletimiz sizin bir an önce iyileşmeniz, aramıza dönmeniz için dua ettiler, iyi dileklerini sundular. Biz de ziyaret etme imkanı bulduk. Her gittimizde sizi daha iyi görmek bizi ziyadesiyle memnun ediyordu. Güzel bir operasyon geçirdiniz. Hamd olsun iyileştiniz, aramızdasınız şükrediyorum. Görevinizde başarılar diliyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kahraman, Genel Kurula rahatsızlığına ilişkin bilgi verdi. 

Öte yandan, Genel Kurulun açılışı öncesinde CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, kadın milletvekillerine ve stenograflara karanfil dağıttı.