Bakan Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın başkanlığında düzenlenen sporda şiddetin önlenmesine yönelik toplantıya katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Soylu, dün valiler ve il spor güvenlik kurulları ile Bakan Bak'ın da katıldığı toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Soylu, orada alınan kararları bu toplantıda değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Toplantıda sezon öncesi fair-play ve spor kardeşliği konularında hem görevlerini hem de yapılabilecekleri değerlendirdiklerini dile getiren Soylu, "Bir sevindirici değerlendirmeyi paylaşmak isterim. Özellikle 2016-2017 sezonunda, 2015-2016 sezonuna göre gerek olaylar açısından gerekse de olaylara karışanlar açısından bir azalma söz konusu. Bu da şunun tescilidir aslında, 6222 sayılı Kanun'un spor hayatımıza çok önemli bir katkı sunduğu, uygulanması oranında da çok olumlu neticeler elde edildiğidir. Demek ki 6222'ye sıkı sıkı sahip çıkacağız." diye konuştu.

- Maçların risk analizi çıkarılacak

Müsabakaların risk analizleri yapılarak A, B ve C kategorilerine ayrılacağını anlatan Soylu, bunun da riskli, orta riskli ve risksiz müsabakalar şeklinde olacağını kaydetti.

Yapılacak analizlere göre güvenlik tedbirlerinin alınacağını belirten Soylu, çipli kimlik kartlarından da faydalanarak yüz tanıma ve parmak okuma sistemlerinin kullanılmasının temel önceliklerinden olduğunu anlattı.

Soylu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Spor güvenlik kurullarımız, A kategorisindeki maçlar öncesinde kesinlikle vali başkanlığında, ayda bir de yine vali başkanlığında toplantılarını eksiksiz yerine getirecekler. Risklerini, önceliklerini, alınacak tedbirleri değerlendirecekler. Yine önemli gördüğümüz alanlardan bir tanesi de bazen kontrol etmekte zorlandığımız alanlardan bir tanesi de sosyal medyadır. Sadece saha içi taşkınlıklar değil, aynı zamanda sosyal medya üzerinden de tahrikler ve birtakım taşkınlıklar söz konusudur. Bu konuda da özellikle gerek Emniyet Genel Müdürlüğü gerek Jandarma Genel Komutanlığımızın oluşturduğu siber daire başkanlıkları çerçevesinde buradan izleyebilme, savcılıklara suç duyurusunda bulunabilme kabiliyetine sahibiz."

Misafir takım taraftarlarının, kendi şehirlerinden çıkmasından itibaren kontrol edileceğini vurgulayan Soylu, maçlarda görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin sayılarının ve eğitilmesinin kendi sorumluluklarında olduğuna dikkati çekti.

- Kamu görevlilerine tarafsızlık uyarısı

Deplasman yasağı koymanın, geçen yıllarda olduğu gibi yine il spor güvenlik kurullarının kabiliyetleri arasında olduğunu dile getiren Soylu, güvenliği sağlama konusunda herhangi sıkıntılarının bulunmayacağını ancak bazı psikolojik bariyerleri aşabilmek için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Soylu, spor tesisleri içerisinde çok fazla akredite kişi olmasının kontrolleri güçleştirdiğine değindi.

Kamu görevlilerinin tarafsız davranması gerektiğine işaret eden Soylu, "Valilerimiz forma giymeyecekler, emniyet müdürlerimiz forma giymeyecekler, belediye başkanlarımız forma giymeyecekler. Biz kamunun sorumlularıyız. Bizim görevimiz hem müsabakanın centilmenlik içinde geçmesi, aynı zamanda da seyri hoş ve maçtan çıktığı andan itibaren de herkesin tadı ağzında olan ve genel bir keyif almış biçimde stattan çıkmasını temin edebilmektir. Bizim sorumluluğumuz esas itibarıyla budur." dedi.

Toplantıda, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanı sıra Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Ali Çardakçı, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ve Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyuboğlu katıldı.