İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kürt kardeşlerimle bu coğrafyada bizi bin yıldır birbirimizden ayıramadılar. Biz bir milletiz. Onların yaptığı fitnedir, fesattır, korkutmayla sindirmeyle bu milletin geleceğini, umudunu elinden almaktır. İşini aşını elinden almaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Soylu, Van'ın Özalp ilçesinde AK Parti Seçim Bürosu açılışında yaptığı konuşmada, çok önemli bir zaman dilimini hep beraber atlattıklarını ve bir karar vereceklerini söyledi.

"Arkamıza dönüp bakmaktan yorulduk artık." diyen Soylu, şöyle konuştu:

"Yani bir gün acaba bu ülkede yine 15 Temmuz olur mu diye arkamıza dönüp bakmaktan yorulduk. Bir 1960 darbesi bu ülkenin başına gelir mi, ekonomik kriz gelir mi diye arkamıza bakmaktan yorulduk. Acaba yeniden bu ülkede 1971 muhtırası 1980 darbesi olur da bir annenin iki evladı birbirine sağcı ve solcu diye pusu kurar mı diye arkamıza dönüp bakmaktan yorulduk. Sevdiğimiz siyasi liderlere veya toplumumuzun, milletimizin 'evet bu adam bizi yönetsin'  dediği liderlere, basının veya birtakım güçlerin hakaret etmesinden, onları itibarsızlaştırmasından yorulduk. Rahmetli Özal'ın, Demirel'in, Erbakan'ın hepsinin itibarsızlaştırılmasından yorulduk artık. Ya bize uyarsınız ya sizi perişan ederiz tehditlerinden yorulduk artık. Ülkemizin, insanlarımızın terörizm, anarşizm üzerinden milletimizin enflasyon, hayat pahalılığı üzerinden, kıyafetleri üzerinden sürekli ama sürekli terbiye edilmesinden yorulduk artık. Ülkemizin en iyi olduğu zaman dilimlerinin birinde Gezi Olayları ile milletimizin birbirine düşürülmesinden yorulduk artık. 17-25 Aralık darbelerinin tekrar bu milletin başına gelme tehdidinden yorulduk artık. Hep beraber yorulduk. Biz artık arkamıza dönüp bakmak istemiyoruz. Hainlerin o Amerika'da Pensilvanya'da bulunan FETÖ mensubunun, bu ülkede F 16'larla helikopterlerle tanklarla ülkemizin insanına efendilerinin talimatını ulaştırıp, bize uşaklığını anlatmaya çalışan hallerinden yorulduk ve bıktık artık."

Yarınlara bakmak istediklerini kaydeden Soylu, "13-14 yaşındaki kızlarımızın dağlara götürülüp terörist yapılmasını artık istemiyoruz. Onların öğrenci olmasını, onların doktor, mühendis olmasını, onların annesinin yanında yaşamasını istiyoruz." dedi.

- "16 Nisan'da güçlü, kuvvetli ve kudretli bir duruş sergileyelim"

Kardeşliğimize ait adımların kimse tarafından engellenemeyeceğini kaydeden Soylu, şunları dile getirdi:

"Biz bu ülkede sabahtan akşama kadar 'evet darbe bizim patronumuz' denmesini istemiyoruz. Bir gün Anayasa Mahkemesinin, bir gün Yargıtay, bir gün Danıştayın 'patron bizim' demesini istemiyoruz. IMF'den gelen orta dereceli bir memurun 'Bize borcunuz var, patronunuz biziz' demesini istemiyoruz. 16 Nisan'da öyle bir karar verelim ki artık patronun millet olduğunu dünyaya duyuralım. Milletimiz için ülkemiz için önemli bir adım atacağız. Bir taraftan PKK üzerinden bu ülkede kardeşi kardeşe düşürdüler. Bugün Doğu'nun, Güneydoğu'nun neresine giderseniz gençler için iş, yarına ait umudumuzu arıyoruz, huzur ve gelecek arıyoruz. Terörü bu bölgeye musallat edip, ülkemizi bölmek isteyenlere, kalkınmasını istemeyenlere karşı, 16 Nisan'da güçlü, kuvvetli ve kudretli bir duruş sergileyelim. Tunceli'deydim, Siirt'teydim, Eruh'taydım. Biz kardeşliğimize ait adımların kimse tarafından engellenemeyeceğini vurguluyoruz. Yaptığımız budur. Kürt kardeşlerimle bu coğrafyada bizi bin yıldır birbirimizden ayıramadılar. Biz bir milletiz. Onların yaptığı fitnedir, fesattır, korkutmayla sindirmeyle bu milletin geleceğini, umudunu elinden almaktır. İşini aşını elinden almaktır. Buna müsaade etmeyeceğiz."

"7 Haziran'da afralarından tafralarından geçilmiyordu. Tehditlerle yüzde 10'u aldılar, milleti kandırdılar, ondan sonra 'silaha el atmayacağız' dediler. Dediler ki 'bundan sonra şiddet yok.' 7 Haziran'da yüzde 10'u aşınca o çirkin maskeli yüzleri ortaya çıktı." diyen Soylu, "Şu masum milletimizi kandırdılar. Dediler ki 'evet hiç merak etmeyin biz özerklik ilan edeceğiz.' Nerede ilan edecekler Cizre'de, Nusaybin'de Muş Varto'da. Hadi bakalım. Biraz yüreğin yetiyorsa bugün özerklik ilan et de görelim boyunun posunun ölçüsünü." ifadesini kullandı.

- "Ayrımların tümüne son vereceğimiz bir tarihtir 16 Nisan"

Soylu, geleceğe adım atmanın, birlik ve beraberliğin tam zamanı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu ülkede sadece yol, hastane, baraj, 81 ilde üniversite yapılmadı. Bu ülkede önemli bir şey yapıldı. Ülkenin vatandaşını tehdit olarak gören bir anlayış vardı. Bu 61 ve 82 anayasalarının ürünüdür. Bu anayasalar vatandaşı Alevi Sünni, Türk Kürt olarak ayırıyordu. Şu konuşamaz, şu başını örtemez. Söylenenler tamamen bunlardı. Bu anlayış milletimizi zayıflatmaya yönelik bir anlayıştı. Şimdi bundan kurtulmanın tam zamanıdır. Bugün geleceğe adım atmamızın, birliğimizin, beraberliğimizin tam zamanıdır. Bunu fırsat bilen terör örgütleri FETÖ, DEAŞ, PKK, DHKP-C, bütün terör örgütleri bunun üzerinden ülkemizi zayıflatmaya, insanımızı işsiz bırakmaya, geleceğini ümitsiz bırakmaya çalıştılar. Ama AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan 14 yıldan beri sessiz bir devrim gerçekleştirdi. Bugün Alevi 'ben Aleviyim' diyebiliyor. İstediği gibi yaşıyor. Kürt 'ben Kürt'üm' deyip kendi dilini, yaşantısını, geleneğini, göreneğini ortaya koyabiliyor. Bugün dindar başörtünü takıyor. Meclisimizde başörtülüsü ve başı açığı da var. Ayrımların tümüne son vereceğimiz bir tarihtir 16 Nisan."

Terörle sonuna kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekleyen Soylu, "28 Şubat'tan bir gün önce 28 Şubat'ın olacağını düşünmüyorduk. İnsanlarımızın her birine deli gömleği giydireceklerini düşünmüyorduk. 15 Temmuz'dan bir saat önce 15 Temmuz'un olabileceğini hiçbirimiz düşünmüyorduk. Bu anayasalar, içinde bulunduğumuz bu sistem, milletimizi birbirine düşürmek, kaos oluşturmak, darbe oluşturmak ve bizi yoksulluğa mahkum etmek için kurumlanmıştır. Efendilerin kurguladığı sistemdir. Biz efendinin millet olacağı bir millet sistemini getiriyoruz. Parlamento, meclis güçlü olacak. Kılıçdaroğlu hiç buralara geliyor mu? O gelsin anlatsın.  Çünkü o 61 ve 80 anayasalarını yazanlar ne diyorlar biliyor musunuz. 'Senin Kürt kardeşlerine ihtiyacın yok. Sen efendilerine tabi ol' diyorlar. Bizim var kardeşim. Biz kardeşiz size ihtiyacımız var. Emrinize de amadeyiz. Terörle de sonuna kadar mücadele edeceğiz." şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Terör tasfiye edilecek. Kardeşlerimiz işle, aşla, umutla, gelecekle ve huzurla buluşacak." dedi. 

Soylu, Van'ın Özalp ilçesinde AK Parti Seçim Bürosu açılışında yaptığı konuşmada, bazı kesimlerin zamanında birinci köprüye, ikinci köprüye karşı olduklarını, Turgut Özal'ın ikinci köprü meselesini konuşurken yine bu kesimlerin "hayır" dediğini anımsattı. 

Soylu, "Dediler ki Özal'a, 'nasıl yapacaksın, kaynağı nereden bulacaksın?' Özal da bunlara dedi ki 'birinci köprüyü satacağım, ikinci köprüyü yapacağım.' Şimdi bunların zihniyeti anlamaz. Özal birinci köprüyü sattı, ikinci köprüyü yaptı. Bugün birici köprü de ikinci köprü de milletin, devletin." diye konuştu. 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ben üçüncü köprüyü yapacağım" dediği zaman bu kesimlerin kıyameti kopardığını, "yaptırmayız" dediğini anlatan Bakan Soylu, "Üçüncü havalimanına 'hayır' dediler, Avrasya Tüneli'ne 'hayır' dediler, Yüksekova havalimanına 'hayır' dediler. Biz yaptık bitirdik mi? Milletimiz şu an istifade ediyor mu? Bunlar kalkınmaya karşı. Bunlar gelişmeye karşı, bunlar birlik ve beraberliğe karşı, bunlar Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük devletinden biri olmasına karşı." ifadesini kullandı. 

- "Terör tasfiye edilecek"

Terörle mücadelede büyük bir mücadele verdiklerini anlatan Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün İranlı turistler Van'a nasıl geliyorlar biliyor musunuz? Her tarafa bakın. Terör tasfiye edilecek. Kardeşlerimiz işle, aşla, umutla, gelecekle ve huzurla buluşacak. Ben aylardan beri Doğu, Güneydoğu her tarafta geziyorum. Milletimizle birlikte olmak, onları dinleyebilmek ve eşit vatandaşlığın ne olduğunu ifade edebilmek için. Hepimizin hür, hepimizin özgür geleceğe ait, hepimizin geleceği kucaklayan bir Türkiye'nin içerisinde olacağımızı ifade etmeye çalışıyorum. Cumhurbaşkanımız bizlere talimat verdi. 'Terörü bitireceksiniz ve bu terörü tasfiye edeceksiniz.' Benim insanlarım orada huzurla güvenle beraberlikle yarına güvenli adım atacak diye. Bir taraftan güvenlik korucularımız bir taraftan askerlerimiz, jandarmalarımız, polisimiz büyük bir mücadele ile yürütüyorlar."

- "Bu millete hizmet gelecek"

Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bunlar belediyeleri ele geçirmişlerdi. Ondan sonra her birini teröre destek yuvası haline getirmişlerdi. Şimdi ne güzel hizmetler oluyor. Dün Eruh'taydım bana ne güzel şeyler anlatıyorlar. Yollar parke yapılıyor. Bir taraftan çocuklarımıza oyun parkları yapılıyor. Bir taraftan Eruhlu çocukları Uludağ'a götürdüler. 100 gencimizin kayak yapmaları için. Bir taraftan spor salonları, bir taraftan kültür merkezleri yapılıyor. Eruh tam bir ilçe haline döndü. Belediyeye pislikten girilemiyordu. Şimdi ifade etmek istiyorum pırıl pırıl olmuş her taraf. Çalışanlardan para kesiyorlar PKK'ya gönderiyorlar. Ne olacak? Biz müsaade mi edeceğiz, öyle mi? Bu millete hizmet gelecek hizmet. Yol yapılacak kanalizasyon yapılacak, içme suyu yapılacak. Çocuklarımız okula rahat gidecekler."

- "Şimdi milletin devri geldi"

16 Nisan'da yapılacak halk oylamasına değinen Bakan Soylu, "Şimdi bir de gençlere takmışlar. Gençlerden milletvekili olmaz diye. Olmaz mı? Tabii gençler şehit olur. Çanakkale'de gençler Kurtuluş Savaşı'nda şehit olacak. 7 buçuk milyon genç oy kullanacak. Başörtülüler oy kullanıyordu ama seçilme hakkı yoktu. Meclise giremezlerdi. Belediye başkanı olamazdı hatırlıyor musunuz? Dindar diye kısıtlayacaklar. O devirler geçti. Şimdi milletin devri geldi milletin." ifadesini kullandı. 

Bakan Soylu, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük devleti arasına gireceğini vurguladı.

Türkiye'nin kendi otomobilini yapacağını belirten Soylu, "Kendi milli uydumuzu yapacağız. Etrafımdaki coğrafyada bizim büyük medeniyetimizi nakşedeceğiz. Biz büyük bir milletiz. Biz batıdakiler gibi Avrupa'dakiler gibi kelle hesabı yapan, 'insan gelecek biz bunların parasını nasıl karşılayacağız' diye yardım etmemek için bin bir dereden su getiren bir millet değiliz. Biz asaletli bir milletiz. Kapımıza geleni bu güne kadar çevirmeyen büyük bir milletiz." dedi.

Bakan Soylu, konuşmasının ardından, 9 Ekim 2016'da PKK'lı teröristlerce çocuklarının gözü önünde katledilen AK Parti Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Muştu'nun ailesi ile görüştü.

Soylu daha sonra esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.