DENİZLİ (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Dün, Bakanımıza yapılan muamele karşısında şunu düşünmekte haklıyız, Avrupa başta Almanya olmak üzere 'evet'e karşı bir tavır içerisinde, 'hayır'ın yanında yer alıyor. Bu aslında, anayasa değişikliğinin sebepleri, 'evet'in gerekçeleriyle ilgili ilaveten yapmamız gereken konuşmaları da manasız hale getiriyor" dedi.

Şentop, Denizli Büyükşehir Belediyesi Hasan Güngör Spor Salonu'nda, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılımıyla düzenlenen AK Parti Denizli Genişletilmiş İl Divan Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik skandal tavrına karşılık, Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şiirinden "Maske yırtılmasa hala afetti bize o yüz, Medeniyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz" mısralarını hatırlattı.

Bu mısralardan anlaşılacağı üzere Avrupa'nın bu tavrının yeni olmadığını ve Akif'in yaklaşık yüz yıl önceki ifadelerinin, dün geceki tabloyu açık bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Şentop, "Dün gece zirve yapan yaklaşık bir aydır devam eden Almanya’nın öncülüğünce ve onun ekseninde devam eden bir süreç var." dedi.

Şentop, 16 Nisan'da anayasa değişikliği halk oylaması yapılacağına işaret ederek şunları söyledi:

"Avrupa’da yaşayan seçmenlerimiz var. İlk defa Türkiye Avrupa’da seçim yapmıyor. 10 Ağustos 2014’te de yaptı, daha sonra iki seçim yaptık. Bu sandıklar kurulurken Türkiye bu sandıkları kendisi karar verip kendisi seçim yerleri belirlemiyor. Bu ülkelerin izniyle yapılıyor. Onlar gösteriyor sandıkların kurulacak yerlerini. Diğer ülkelerde 16 Nisan’daki halk oylamasıyla ilgili sandık kuruyorsak onların izniyle yapıyoruz. Sandık kuruyorsak bunun öncesinden bir propaganda imkanın da olması lazım. Bunlar bunu biliyorlar. Daha önceki üç seçimde bir propaganda imkanı, lehte, aleyhte görüş imkanı sağlandı. Bugün bunu yapmalarının sebebi nedir? Üstelik çok da açık bir tablo var. Halk oylamasıyla ilgili görüş bildirenlerin hepsine bir ambargo uygulanmıyor. Evet diyenlere ambargo uygulanıyor. CHP yurt dışındaki bütün programlarını iptal ettiler. Doğru bir davranıştır ama demek ki onların program yapmasına izin verilmiş. O izin verilmiş programları iptal etmişler."

- "Kazanımların tapuya tescil edilmesi gerekiyor"

Bakan Kaya'ya yönelik skandal tavrı herkesin düşünmesi gerektiğini vurgulayan Şentop, şöyle devam etti:

"Avrupa, başta Almanya olmak üzere 'evet'e karşı bir tavır içerisinde, 'hayır'ın yanında yer alıyor. Bu aslında anayasa değişikliğini sebepleri, 'evet'in gerekçeleriyle ilgili ilaveten yapmamız gereken konuşmaları da manasız hale getiriyor. Gerçekten çok rahatsız olmuş bir şekilde, evet kampanyasına karşı çıkan bu ülkelerin tavrı, ayrıca bu ülke sınırları içerisindeki karşı çıkanları da yan yana getirdiğimizde Türkiye’nin neden kuvvetli bir şekilde bu değişikliğe 'evet' demesinin gerçek sebeplerini ortaya koyuyor."

Şentop, 16 Nisan bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

"AK Parti'nin 14 yıl içerisinde yapmış oldukları, özellikle Türkiye siyasetindeki, sosyal hayattaki dönüşümün kayda geçilmesi açısından çok önemli. Bu yapılanları anayasal temelde bir kayda geçirmek, adeta tapuya tescil ettirmek mecburiyetiyle karşı karşıyayız. Bu 16 Nisan’da yapacağımız halk oylaması, bugüne kadar 14 yıllık AK Parti kazanımlarının da tapuya kaydedilmesi anlamına geliyor."