ANKARA (AA) - Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, "Yaşamsal bulguları Deniz Bey'in iyi, hepsi kontrol altında. Nörolojik bulgularında iyiye doğru dönüş var. Düne göre kıyaslayacak olursak daha iyi durumda. Tomografi bulguları yine dünkü tomografiye göre daha iyi durumda. Bunlar da bizim umudumuzu yükselten, bizi sevindiren bulgular." dedi.

İbiş, eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesi'nin bahçesinde bekleyen gazetecilere, saat 08.45'te yapılan tomografi sonrasında gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının ardından, Baykal'ın son durumuna ilişkin bilgi verdi.

Baykal'ın hastanelerine gelişi itibarıyla 72 saatin dolduğunu ifade eden İbiş, bu saatlerin çok önemli ve kritik olduğunun belirtildiğini anımsattı. İbiş, bu süreçte komplikasyonların olabileceğini, bunların da başında kanama ve ödemin geldiğini anımsatarak, bu süreçte en üst düzeyde bunların yaşandığını dile getirdi.

Şiddetli ödem ve kanama ile karşılaşıldığını aktaran İbiş, "Ancak son 24 saatir, aslında dünkü açıklamamızda da ipuçlarını vermiştik, bu bulgularda herhangi bir ilerleme olmadığını, tam tersine bir gerileme olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum." diye konuştu.

- "Uyutulma işlemi devam ediyor"

Prof. Dr. İbiş, bu sonucun, hekimlerin zamanında yaptığı cerrahi ve tıbbi müdehalelerle elde edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ciddiyetini yine koruyor ancak şunu özellikle belirteyim ki kötüye gidiş yok. Yaşamsal bulguları Deniz Bey'in iyi, hepsi kontrol altıda. Nörolojik bulgularında iyiye doğru bir dönüş var. Düne göre kıyaslayacak olursak daha iyi durumda. Tomografi bulguları yine dünkü tomografiye göre daha iyi durumda. Bunlar da bizim umudumuzu yükselten, bizi sevindiren bulgular. Tekrar ediyorum, kötüye gidiş yok, tam aksine bizi umutlandıracak olumlu, iyi bulguları elde ediyoruz.

Uyutulma işlemi devam ediyor. Beynin kendisini koruyabilmesi için uyutulma işlemi çok önemli, bu devam ediyor ve devam edecek. Yine cihazlı solunum desteği ve beynin korunma tedavisi uygulaması da devam ediyor."

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak ilgili branşta, dünyadaki son gelişmeleri takip eden ve uygulayan bir hastane olduklarını, dünyanın en iyi kliniğindeki uygulamaların burada da yapıldığını vurgulayan İbiş, alanda hiçbir eksiklerinin olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Erkan İbiş, "Bunların hepsi Deniz Bey için de uygulanıyor. Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Süreç içerisinde Deniz Baykal Bey'in oğlu Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ataç Baykal da karar süreçlerimizin hepsinin içerisinde, her toplantımızda burada. Dolayısıyla o da uygulamaların, tedavi çabalarının ne kadar yüksek düzeyde olduğunu görüyor. Bunu da kendisi özellikle iletmemizi istedi." diye konuştu.

- "Nörolojik bulgularında olumlu gelişmeler var"

Uyandırılma sürecinde iletişim kurulup kurulmadığının sorulması üzerine İbiş, "Nörolojik muayeneleri görebilmek için uyandırılıyor. Bizim uyandırma için kullandığımız ilaçlar kesiliyor" dedi.

Nörolojik bulguların ancak uyandırıldığı zaman görülebildiğine dikkati çeken İbiş, Baykal'ın ardından tekrak uyutulmasına devam edildiğini söyledi.

Uyandırıldıktan sonra hareket kabiliyetine ilişkin de muayenenin yapıldığını aktaran İbiş, "Muayene yapılıyor. Onun için söyledim, nörolojik bulgularında olumlu gelişmeler var diye. Bu nörolojik muayenedir ve olumlu bulgular var." dedi.

İbiş, Baykal'a gerektiğinde tetkik ve müdahale yapılacağını ancak bir değişiklik olmazsa bugün için bir kez daha tomografi çekilmesinin planlanmadığını vurguladı. Tüm bilgilerin şu an için geçerli olduğuna dikkati çeken İbiş, "Tekrar ediyorum, daha sonraki süreçte ne gelişeçeğini elbette biz de gözlemleyeceğiz. Ancak bugün için belirlenen ilave bir tomografi yok, yarın muhtemelen bir tomografi yapılabilir." diye konuştu.

Uyutulma sürecinde bulguların takip edileceğinin altını çizen İbiş, uyutulma işleminin bulguların iyileşme düzeyine gelinceye kadar devam edeceğini bildirdi.

"Bundan sonraki kritik eşik uyandırılma aşaması mıdır?" şeklindeki soru üzerine ise İbiş, "Kritik eşik diye bir kavram kullanamam. Çünkü, bizim bütün amacımız, iyileşme bulgularını maksimum düzeyde görebilmektir. Onu da süreç içerisinde görebiliriz. Onun için biz gün ve saat veremeyiz, hep beraber takip edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. İbiş, gün içinde ani bir gelişme olması halinde bunun mutlaka basınla da paylaşılacağını belirterek, hastane yönetimi tarafından yapılan bilgiler dışındaki bilgilere itimat edilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

Deniz Baykal'ın "kafatasının bir kısmının alındığı ve özel bir korumayla saklandığı" bilgisinin hatırlatılması üzerine ise İbiş, basıncın azaltılması içi kafatasında belli bir bölümün açıldığını söyledi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar da bu soru üzerine kafa içi basıncını azaltacak genişliğe sahip kemiğin kaldırıldığını ve özel doku bankasında uygun tekniklerle korunduğunu anlatarak, "İyileşme sürecinden sonra yerine konacak." dedi.

Öte yandan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı.