TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, 113 kamu kurum ve kuruluşu, 110 üniversitenin bütçelerinin, yaklaşık 225 saat süren görüşmelerinde son derece teknik bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Koçer, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaklaşık 1 ay süren 2018 yılı bütçe tasarısının görüşmelerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Koçer, 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu tasarısının çalışmalarının komisyonda tamamlandığını ifade ederek, toplam 113 kamu kurum ve kuruluşu ile 110 üniversitenin bütçelerinin müzakere edildiğini belirtti.

Komisyon çalışmalarının 21 birleşimde gerçekleştiğini ve görüşmelerin yaklaşık 225 saat sürdüğüne dikkati çeken Koçer, kuruluşu ve yapısı anayasaya dayanan tek komisyon olma özelliği bulunan Plan ve Bütçe Komisyonunda, yıllardır olduğu gibi bu dönemde son derece teknik bir çalışma yürütüldüğüne işaret etti.

Koçer, görüşmelerde Türkiye'nin, vatandaşların sorunlarına, ihtiyaçlarına yönelik derinlemesine analizler yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin, artan nüfusuyla, gelişen sanayi ve teknolojisiyle, gün geçtikçe daha güçlenen ekonomisiyle hızla büyüyen bir ülke olduğunu vurgulayan Koçer, Türkiye'nin büyüme sürecini dünyanın ilgiyle ve imrenerek izlediğini dile getirdi.

Koçer, 2018 bütçesinin de büyüyen Türkiye'nin ihtiyacı olan 763 milyarlık dev bir bütçe olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini anımsatarak, bütçenin 134 milyar TL'sinin eğitime, 127 milyar TL'sinin sağlığa ayrıldığını anımsattı.

Komisyon Sözcüsü Koçer, şunları kaydetti:

"Yatırıma ayrılan kısmı 85,1 milyar TL. Kamu yatırımları içerisindeki dağılım ise 25,5 milyar TL ulaştırma, 14,3 milyar TL eğitim, 10,1 milyar TL tarım ve 8,5 milyar TL sağlık sektörü şeklinde. Sosyal güvenlik sistemi için de ilgili kurumlara yapılacak transfer tutarı 136 milyar TL. 2018 bütçesinde Ar-Ge ve inovasyon için ayrılan pay 4,9 milyar TL , reel sektöre destek için 3 milyar TL, ihracat içinse 3,2 milyar TL.

Yüzlerce kurum ve kuruluş çalışanının katılımı, her partiden ve her komisyondan milletvekilinin katkısıyla tamamlanan bütçenin bundan sonraki süreci TBMM Genel Kurulunda devam edecek."