Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mogan Gölü kıyısında düzenlediği basın toplantısında, "Mogan Gölü Dip Çamuru Temizliği Projesi" kapsamında yürütülen çalışmalar ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mogan Gölü'nün Ankara için önemine değinen Özhaseki, göldeki kirliliğin zamanla sıkıntıya dönüştüğünü anlattı.

Gölün dibindeki çamurların temizlenmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sözleşme imzaladıklarını belirten Özhaseki, "Çünkü en büyük gemi filosu Ulaştırma Bakanlığımızın ve bu işi yapabilecek müthiş bir kabiliyet ve kapasiteleri var. Şu an burada yapacağımız iş, iç göllerde yerli ekipmanla bu büyüklükte, bu teknolojiyle yapılan tek iş. Avrupa'nın en büyük işi, dünyanın da ikinci büyük işi olarak önümüzde duruyor. Çevre adına hakikaten muhteşem bir iş yapacağız. Bundan da son derece mutluyuz." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun sözleri

Bakan Özhaseki, bir basın mensubunun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "15 Temmuz'un kontrollü bir darbe girişimi olduğu ve AK Parti içinde ByLockçular bulunduğuna" yönelik iddialarına ilişkin sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kemal Bey 1 Nisan'da mı söyledi bunu? Herhalde şaka olsun diye, küçük çocukların bile güleceği bir şey olsun, '1 Nisan'da şaka yapayım, bir tebessüm oluşsun' diye söylemiştir. Yoksa bunun ciddiye alınır tarafı yok. İnsan hayatı üzerinde hesap olmaz. İnsan hayatı üzerinde plan yapılmaz. 250 şehidimiz var, 2 bin 200 kişi gazi olmuş ve onlarca uçak havaya yükselmiş, bombalamaya hazır. Meclis bombalanmış. Meclisin bombalanmasının, insan ölümünün şaka tarafı, hesabı, kitabı nedir? Tahmin ediyorum ki 15 Temmuz'da ortaya çıkan irade Kemal Bey'in hoşuna gitmedi. O gün orada millet müthiş bir şekilde iradesini ortaya koydu."

"Otopark konusunda çok sert tedbirler geliyor"

Bakan Özhaseki, "binalarda her daire için bir araçlık otopark zorunluluğunun getirilmesi" çalışmasına yönelik soru üzerine de imar yönetmeliklerinin yeniden ele alındığını ve her ilin ayrı bir imar yönetmeliğinin olmasının planlandığını söyledi.

Eski yönetmeliklerdeki bazı uygulamaların çarpık yapılaşmaya neden olduğunu ve bunları da yeniden düzenlediklerini bildiren Özhaseki, şunları kaydetti:

"Emsal dışı alanlar diye bir kavram var. 50-60 metrelik bir evde, 60 metrelik de balkon yaptığını iddia ederek insanlar bir anda evi 120 metreye çıkarabiliyorlardı. İşte bunlara set geldi. Eskiden 3 daireye bir otopark bulundurma zorunluluğu vardı. Fakat artık birçok evde bir araç olduğu gibi bazı semtlerde iki araç da var. O zaman bizim bunu yeniden düzenlememiz icap ediyor. Zorunluluk olarak bundan sonra 6. ayın 30'undan itibaren başlayacak, her ev, daire için bir otopark zorunluluğu var."

Bu uygulamanın her yerde mümkün olamayacağını vurgulayan Özhaseki, "Bodrumda iki kat daha yapıldığında emsalden saymayacağız. Bahçe mesafelerinin içerisini otopark olarak düzenlediğinde onları emsalden saymayacağız. İki bina birleştiğinde tamamıyla altlarını otopark yaptıklarında emsalden saymayacağız. Yani otopark yapılabilmesi için elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz ve otopark işinde de çok sıkı bir denetim getiriyoruz." diye konuştu.