ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Yunanistan sahil güvenlik botunun Ege Denizi'nin uluslararası sularındaki Türk yük gemisine ateş açmasına ilişkin, "Uluslararası sularda seyreden bir ticari gemiye ateş açılmasının akılla, mantıkla, izanla izahı olmaz. Bu, akıl tutulması." dedi.

Işık, TRT Haber'deki programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kışladaki gıda zehirlenmelerine ilişkin soru üzerine Bakan Işık, her yapılan yemek için dikkat ve özen gösterilmesi gerektiğini, özensizlik durumunda bu tip olaylarla karşılaşmanın muhtemel olduğunu belirtti.

"Onun için bütün sistemi gözden geçiren bir çalışma yapıyoruz" diyen Işık, hijyen şartları, yemek pişirme, gıdaların soğuk zincirle sevkiyatı, temizlik, bulaşık gibi konularla ilgili bütüncül bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Söz konusu çalışmanın Bakanlık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve EDOK Komutanlığınca yapıldığını aktaran Işık, şöyle devam etti:

"Manisa konusu bizim açımızdan son derece üzücü bir konu. Orada hem soğuk zincire dikkat edilmemiş hem hijyen, yemek pişirme şartlarına dikkat edilmemiş. Ondan dolayı 16 Haziran'da yemek firmasının ihalesini feshettik. Ama 16 Haziran akşamında da 17'sinde de dün açıklamasının yapıldığı bir zehirlenme daha oldu. Süreçte baktık ki oranın komutanı gereken dirayeti, gereken şeyi göstermemiş onu görevden aldık. Diğer olayın da gıda zehirlenmesi olduğu ortaya çıkınca burada sonuçta gıdada bu yemekleri kontrolle görevli bir ekip var. Bir kışlada bir defa olmuş bunun izahı olmaz, ikinci defa olmasının hiçbir şekilde izahı olmaz. Talimat verdim oradaki gıda kontrolünde görevli 6 kişi açığa alındı, şu anda soruşturma sürdürülüyor. Orada hem Milli Savunma Bakanlığının hem de kuvvetin ekibi burada ciddi ihmalin olduğu konusunda hem fikir olunca sorumluların açığa alınıp soruşturulması ve bu soruşturmanın sonucuna göre de gereken işlemin yapılması talimatını verdik. Şimdi bu işlem sürüyor."

- "11 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi"

Terörle mücadele operasyonlarına yönelik sorular üzerine Işık, terörle mücadelede tarihin en başarılı döneminin yaşandığını bildirdi.

Bakan Işık, tüm güvenlik güçlerinin etkili operasyonlarına dikkati çekerek, "23 Temmuz 2015'ten yaklaşık iki yıl geçti, 11 bine yakın terörist etkisiz hale getirildi. Bu inanılmaz bir başarı, bundan dolayı askerimize, polisimize, jandarmamıza, güvenlik korucularımıza teşekkür ediyoruz, orada kahramanca mücadele ediyorlar." ifadesini kullandı.

Söz konusu mücadelenin en az şehit verilerek yürütülmesi için Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve kendi bakanlığınca yoğun gayret gösterildiğini vurgulayan Fikri Işık, şu görüşlere yer verdi:

"Teknolojik imkanlarla askerimizi destekliyoruz, insansız hava araçlarını bölgede daha yoğun kullanıyoruz. Şu anda silahlı Hürkuş'u bölgeye gönderdik. Hürkuş bir eğitim uçağıdır ama terörle mücadelede ihtiyaçtan kaynaklandığı için Hürkuş'u silahlandırdık ve güçlü bir şekilde bölgede terörle mücadelenin hizmetine verdik. Aynı şekilde hem silahlı hem silahsız Bayraktar'lar şu anda terörle mücadelede son derece kritik görev yapıyorlar. Silahlı insansız hava araçları şu anda TSK'nın ve güvenlik güçlerimizin adeta eli kolu, gözü kulağa mertebesine geldi. Şimdi biz ANKA'yı devreye soktuk. ANKA'yı hem keşif gözlem için kullanıyoruz hem de silahlı İHA olarak gerektiğinde teröristleri gördüğünde başka hiçbir şeye gerek kalmadan imha etmesi için kullanıyoruz. ATAK helikopterlerimizin 23'üncüsünü Kara Kuvvetlerine teslim ettik, şimdi 3 tane de jandarmaya teslim edeceğiz."

Askerin ihtiyaç duyduğu her türlü silah, sistem ve mühimmatın hızlı şekilde verildiğine dikkati çeken Bakan Işık, "Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir santimetrekaresi terör örgütü için güvenli alan değildir. Maalesef 35 senedir girilemeyen yerler, operasyon yapılamayan yerler vardı ama şu anda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde 'operasyon yapamayız' denilecek hiçbir yer yok." dedi.

- Sınır ötesine olası operasyon

Işık, Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç ve Afrin'deki terör örgütü PKK/PYD/YPG varlığına ilişkin sorusunu, "Türkiye kendisine yönelen her türlü tehdidi kaynağında imha etme hakkına ve gücüne sahip." diye yanıtladı.

Bunu görüşmesinde ABD Savunma Bakanı James Mattis'e aktardığını beliren Işık, şu ifadeleri kullandı:

"Afrin'den Türkiye'ye yönelik yapılan en küçük taciz ateşi angajman kuralları gereği misliyle cevaplanıyor ama Türkiye için Afrin eğer devamlı bir güvenlik tehdidi konumuna gelirse o zaman da Türkiye gereğini yapmaktan çekinmez. Aynı şekilde Münbiç de. Yani buradan Türkiye'ye yönelik tehdit eğer bizim oraya bir operasyon yapmamızı gerektirirse Türkiye bunu yapmaktan çekinmez. Bizim buradaki temel önceliğimiz kendi ulusal güvenliğimizdir, Türkiye'ye yönelik tehdidin bertaraf edilmesidir. Bu noktada da askerlerimiz, istihbarat birimlerimiz, diğer güvenlik birimlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığını kimsenin tartışma hakkı yok. Sonuçta bu bölgede biz yaşıyoruz, bu bölgede en fazla terör tehdidine maruz kalan ülke Türkiye'dir. Bu konuda da kimsenin Türkiye'ye farklı bir tavır koyma veya farklı bir muamele yapma hakkı da yoktur."

Bakan Işık, Afrin'deki Rusya'ya ait askeri unsurların çekilmesine yönelik iddialara ilişkin, "Henüz her şey tam netleşmedi ama bu görüşmeler sürdürülüyor" dedi.

Işık, terör örgütü PKK/PYD/YPG unsurlarının Münbiç'ten çıkarılmasına yönelik ABD ve Rusya'nın verdiği sözleri hatırlatarak, bunun sağlanmasını ısrarla ve kararlılıkla beklediklerini belirtti.

- Hava savunma sistemi alımı

Rusya'dan hava savunma füze sistemi S-400'lerin alınmasına yönelik çalışmalarda gelinen durumun sorulması üzerine Işık, "Rusya tarafında da Türkiye tarafında da teknik çalışmalar tamamen bitti. Şimdi son, nihai karar noktasına gelindi. Şimdi finansman yöntemi üzerinde şu anda çalışmaları sürdürüyoruz bunu da zannediyorum önümüzdeki günlerde bir noktaya getiririz." karşılığını verdi.

Bakan Işık, Türkiye'nin kendi hava ve füze savunma sistemi projesini başlattığına işaret ederek, "Bu proje kapsamında Fransa ve İtalya ile işbirliği yapacağız. O kararı da verdik. Şimdi ABD ile işbirliği yapma konusunu görüşüyoruz." ifadesini kullandı.

- FETÖ ile mücadele

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin soru üzerine Fikri Işık, söz konusu mücadeleyi beka meselesi olarak nitelendirdi.

"Hiç kimsenin bu mücadeleyi sulandırması, değersizleştirmesi, önemsizleştirmesi kabul edilemez" diyen Işık, bütün devlet kurumlarında olduğu gibi TSK'da da FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.

Bununla ilgili sistematik bir çalışmayı yürüttüklerini vurgulayan Işık, "Yakında yine bazı ihraçlar olacak, tespit ettiğimiz FETÖ ile irtibatını ve iltisakını tespit ettiğimiz kişilerin hiç gözünün yaşına bakmıyoruz, bakmayacağız." dedi.

- "Türkiye'nin Katar ile de stratejik ilişkileri var"

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin sorulması üzerine Işık, Katar'da Türk üssü kurulmasına yönelik çalışmaların 2014'te başladığını belirterek, bunun Katar ile Türkiye'nin yaptığı anlaşma sonucu ortaya çıkan bir konu olduğunu hatırlattı.

Söz konusu krizde Türkiye'nin duruşunun net olduğuna dikkati çeken Işık, "Katar'daki Türk üssünün diğer dostlarımızı neden rahatsız ettiğini anlamakta zorlanıyoruz. Bunun bir gündem maddesi olarak konması Türkiye olarak bizi gerçekten çok üzdü." dedi.

Bölgede birçok problem bulunduğunu, bir de Katar ile ilgili sorun çıkarmanın kimseye fayda getirmeyeceğine değinen Işık, "Türkiye'nin Katar ile de stratejik ilişkileri var. Bu ilişkilerden de kimse Türkiye'nin feragat etmesini beklemesin. Türkiye bu konuda kendi taahhütlerine bağlı kalmayı bugüne kadar başarmış, bu konuda da taahhütlerinin gereğini yerine getirmiş bir ülkedir. Böyle olmaya da devam edecektir. Bölgede ilave gerginlikler oluşturmanın, subjektif birtakım değerlendirmelerle bir ülkenin egemenlik haklarına müdahale etmenin kabul edilebilir olduğunu düşünmüyoruz." ifadesini kullandı.

- "Bir kere iyi niyetli olmadığı açık"

Milli Savunma Bakanı Işık, Yunanistan sahil güvenlik botunun Ege Denizi'nin uluslararası sularındaki Türk yük gemisine ateş açmasına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Uluslararası sularda seyreden bir ticari gemiye ateş açılmasının akılla, mantıkla, izanla izahı olmaz. Bu, akıl tutulması. Hele hele bundan sonra bir açıklama yaptılar, hani özrü kabahatinden büyük derler ya, 'yok ihbar geldi de uyuşturucu...' Öyle bir şey varsa bizim Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik uluslararası sularda daha bir ay önce operasyon yaptı, bir tondan fazla uyuşturucu aldı. Öyle bir şey varsa, Türk makamlarla irtibata geç. Amacın, gayen maksadın üzüm yemekse hemen irtibata geç, birlikte operasyon yapın. Hatta dünyaya da mesaj verin, uyuşturucuyla mücadelede Türkiye ile Yunanistan birlikte hareket ediyor mesajı verin. Bir kere iyi niyetli olmadığı açık."

Işık, hiçbir gerekçenin masum insanların olduğu, silahın olmadığı bir gemiye ateş etmeyi mazur göstermeyeceğini kaydetti.