TBMM Anayasa Komisyonu ve Karma Komisyon Başkanı Mustafa Şentop,CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, "hakkındaki fezlekenin kendisine verilmediği" iddiası ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyona, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili dosyaların geldiğini anımsatan Şentop, bu dosyalar komisyona geldikten sonra, milletvekillerine talepleri üzerine kendileri ile ilgili fezlekeleri verdiklerini belirtti. Mustafa Şentop, "Bu fezleke, dosyanın özetini içeren bir bilgi notu. Eğer savcılık aşamasındaysa savcı tarafından, mahkeme aşamasındaysa da mahkeme tarafından hazırlanan bilgi notudur. Biz bunu milletvekiline veriyoruz; orada suçlamalar, olaylar, ilgili maddeler anlatılıyor." dedi.

Şentop, bazı milletvekillerinin kendileriyle ilgili fezlekenin başkaları, hatta bağlı oldukları parti grupları tarafından bilinmesini istemediğini bildirdi.

Bu nedenle, siyasi parti gruplarına, partisinin bütün milletvekillerinin fezlekesini istediği zaman vermediklerini, ancak milletvekilinin onayı varsa verdiklerine değinen Şentop, "Mesela HDP grubundan bir grup başkanvekili, tutuklu bir milletvekili adına talepte bulunduğu zaman, o milletvekilinin onayı varsa onu veriyoruz. Benim yaşadığım bazı örnekler var; bazı milletvekilleri haklarındaki fezlekenin detaylarını, bağlı oldukları siyasi parti gruplarının bilmesini istemiyor. Bu da onun hakkıdır; çünkü özel, kişisel bir şey." ifadesini kullandı.

Komisyon Başkanı Şentop, milletvekilinin fezleke ile yetinmek istemediği zaman, kendisine talebi halinde dosyaları inceleyebilme imkanı da tanıdıklarını bildirdi.

"Bu dosyaları korumamız lazım"

Dosyaların bir odada tutulduğunu anımsatan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Komisyonumuzun bir uzmanı ve bir memuru var. Onların başka işleri de var. Müsait olan vakitlerde görevli, dosyayı milletvekilinin önüne koyuyor; milletvekili dosyayı inceleyebiliyor, notlar alabiliyor. Karma Komisyon üyeleri, dosyaların diğerlerine de bakabiliyor, başka milletvekillerinin dosyalarına bakabiliyor. Ayrıca, bir milletvekili hakkında işlem yapılacaksa Karma Komisyonu toplantıya çağırıyoruz ve bu komisyon üyelerine dosya içeriklerini veriyoruz. Dosya ile ilgili Hazırlık Komisyonu da kuruyoruz. Hazırlık Komisyonu üyelerine de ilgili dosyaları veriyoruz, içeriklerine bakıyorlar.

Dosyalar da farklı farklı. Bazı dosyalarda fezleke var, başka bir şey yok; bazılarında ise dosya ile birlikte ek klasörler var. Üç klasör, beş klasör. Bazılarında CD'ler var. Bu dosyalardaki evrakı bizim korumamız lazım. Bu dosyalar mahkemedeki dosyaların asıllarıdır. Mahkeme veya savcılık elindeki dosyanın tamamını paketleyip bize gönderiyor. Bu dosyada bir kayıp olduğu zaman... Bu dosyaları sonuçta mahkemelere iade edeceğiz, dosyada evrak eksik olmuş olacak. Buna dair çok önceden, çok ciddi boyutta değil ama olumsuz olaylar da var."

Mustafa Şentop, milletvekillerinin kendilerine ait dosyaları görüp incelemek ve gerekli notları almak imkanına her zaman sahip olduğuna işaret etti. Şentop, "Ancak talep edilen bu değil. Sayın milletvekili kendisine ait dosyaların hepsinin birer fotokopisini çekip hazırlayarak kendisine vermemizi istiyor. Bu bir ayrıcalık talebidir. Bugüne kadar böyle bir talep olmadığı gibi teamüle de aykırıdır. Milletvekillerinin fezlekelerin örneğini alma ve dosyaları bizzat gelip komisyonda görebilme, inceleyebilme imkanı her zaman mevcuttur." değerlendirmesini yaptı.