MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, 3466 sayılı kanun kapsamında İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan uzman jandarmaların okullarında geçen sürelerin fiili hizmetten sayılması, bir üst statüye geçme yaşının 45’e çıkartılması ve ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi için kanun teklifi hazırlayıp Meclis’e sundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, kanun teklifinin gerekçesinde “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Subay Astsubay gibi muvazzaf personeli Uzman Jandarmalarımız, halen İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı’nın yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Halen çeşitli kademelerde komutanlık yapmakta ve 2013 yılı itibariyle Astsubay kadro ve görev yerlerinde görevlendirilmektedirler.

Uzman Jandarmaların yıllardır çözülmeyen sorunları personeli istifaya ve erken emekliliğe sürüklemekte, kurum içinde de personel arasında huzursuzluklara neden olmaktadır.

Uzman Jandarmalarımızın bir üst statüye geçebilmeleri ve kariyer olarak ilerlemelerinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması sayıları yaklaşık 30.000’i bulan uzman jandarmalarımızın daha mutlu ve huzurlu olarak vatana ve millete hizmet etmelerine neden olacaktır.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak eşit şartlarda görev yapan uzman jandarma ve emniyet personeli arasında adaletsiz bir durum oluşmaması açısından; polisin bir üst statüye geçebilmek için sahip olduğu 45 yaş sınırının, uzman jandarmalara da uygulanması gerekmektedir. Uzman jandarmalar için astsubaylığa geçiş yaş sınırı 31 olup, bunun 45’e çıkartılmasıyla güvenlik personelleri arasındaki uygulama bakımından söz konusu adaletsizlik giderilmiş olacaktır.

Subay ve astsubayların harp okulu ve astsubay meslek yüksekokulunda geçen askeri eğitim süreleri fiili hizmet sürelerinden sayıldığı halde, uzman jandarmaların nasıptan önceki bir yıllık askeri eğitim süreleri fiili hizmet süresinden sayılmamaktadır. Dolayısıyla uzman jandarmalar aleyhine bir eşitliksizlik yaşanmaktadır. Bu eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir.

2012 yılında okulları ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından da kadroları kapatılan ve yine kurum tarafından Astsubay kadrosunda görevlendirilen Uzman Jandarmalar için farklı ek göstergenin uygulanması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu nedenle zaten Astsubay kadrosunda görev yapan Uzman Jandarmalarımıza da Astsubaylarda olduğu gibi ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesi Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olacaktır.” dedi.