MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, “1/5000 ölçekli ‘Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmesiyle birlikte kentsel dönüşüm kapsamına alınan İstanbul Üsküdar İlçesi’nin 16 mahallesinde yaşanmakta olan imar sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” amacıyla TBMM’ye meclis araştırma önergesi verdi.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, 1/5000 ölçekli ‘Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmesiyle birlikte kentsel dönüşüm kapsamına alınan İstanbul Üsküdar İlçesi’nin 16 mahallesinde yaşanmakta olan imar sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi verdi.

İzzet Ulvi Yönter, araştırma önergesi isteğini şu gerekçelere dayandırdı, “1983 tarihli 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu ile Nazım İmar Planı’nın amacı Boğaziçi’nde belli bir yerleşimi önermek, Boğaziçi’nin doğal, tarihi, arkeolojik tüm doğal ve kültürel varlıklarını korumak ve nüfusu sınırlı tutmaktır.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na göre boğaz bölgesi sahil şeridi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgeleri şeklinde ayrılmıştır. 1/5000 ölçekli ‘Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım imar planı’ İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Üsküdar’ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsayan alan yeniden planlanmaktadır.

BOĞAZİÇİ İMAR KANUNU’NDAKİ KAT TAHDİTLERİNE RAĞMEN 8 KATIN ÜZERİNDE İMAR VERİLECEĞİ VAAT EDİLİYOR!

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre "Geri görünüm" bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami % 15 ve 4 katı (H = 12.50 m. irtifaı), "Etkilenme" bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) % 15 ve 5 katı (H = 15.50 m. irtifaı) geçmemek şartı ile konut yapılabilir.’’ denilmektedir. İBB Meclisi’nden geçen bu karar ise geri görünüm ve etkilenme bölgelerini kapsamaktadır. Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesindeki kat tahditlerine rağmen 2014 yılındaki belediye seçimleri öncesinde etkilenme bölgesinde konut ve arsa sahibi olan vatandaşlarımıza 8 katın üzerinde imar verileceği vaat edilmiştir.

BOĞAZİÇİ KANUNU’NDA ETKİLENME BÖLGESİNDE YER ALAN BAZI MAHALLELER FİZİKSEL VE TOPOGRAFİK KOŞULLAR DEĞİŞTİĞİNDEN ETKİLENME BÖLGESİNDEN ÇIKARTILMALIDIR!

1983 yılında yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na ve Nazım İmar Planı’nın da etkilenme bölgesinde yer alan bazı bölgelerin günümüzde fiziksel ve topoğrafik koşullarının değişmiş olduğu da görülmektedir.

Boğaziçi Kanunu’na göre etkilenme bölgesinde yer alan Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk Mahallesinin bulunduğu arazinin 1983 yılındaki fiziksel koşulları aradan geçen 34 yıl içerisinde her açıdan değişmiş durumdadır. İdari sınırlar, arazinin fiziki durumu, topoğrafik yapı ve Boğaz’a uzaklık birlikte değerlendirildiğinde bölgenin etkilenme bölgesi sınırları içerisinde yer almaması gerekmektedir. Bu durum arazinin günümüzdeki fiziksel koşulları ile Boğaziçi Kanunu’na ekli Boğaziçi Nazım Planı’nın uyuşmadığı anlamına da gelmektedir. Bu nedenle 1/5.000 ölçekli Boğaziçi Nazım Planına göre çizilen krokide etkilenme bölgesi sınırları içerisinde yer alan Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk Mahallesi gibi bölgelerin idari sınırları esas alınmak suretiyle etkilenme bölgesinden çıkartılması gerekmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTSAL DÖNÜŞÜME KURBAN EDİLEREK VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLMEMELİDİR!

Bölgede Boğaziçi Kanunu’nun amir hükümleri ortadayken, kanunda herhangi bir değişiklik yapılmadan, kentsel dönüşüm planları askıya dahi çıkmadan, inşaat şirketleri mahallelerde vatandaşlarımızın evlerine giderek sözleşmeler imzalamakta, kaç tane daire çıkılacağı ve kaç kat emsal olacağı bilgisi verilmeden, vatandaşlarımız tamamen teslim alınmaya çalışılmaktadır.

Boğaziçi’nin doğal, tarihi, arkeolojik tüm doğal ve kültürel varlıklarının korunması, kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme dönüşerek vatandaşlarımızın mağdur olmamaları, verilen vaatlerin yasal zemine oturtulması ve bölgedeki imar sorunlarının çözülebilmesi açısından gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle İstanbul Üsküdar İlçesi’nde yaşanmakta olan imar sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir. ’’ dedi.