Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk; 2020-2021 Adli Yılı açılışı nedeniyle TBMM’de özel bir basın açıklaması yaparak, adalet sistemimiz ile ilgili önemli konuları gündeme getirerek, yargı çalışanlarına ve meslektaşları olan avukatlara hayırlı olmasını diledi.

Adalet İnsanoğlu’nun Olmazsa Olmazı

TBMM’deki açıklamasında adalet sisteminin önemine değinen MHP’li Öztürk; “Adalet kavramı; insanoğlunun var olduğu ilk günden bu yana vazgeçilmez bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Adalet duygusu ile biçimlenmiş, yasalara ve hukuka saygılı bir toplum, ancak adalet hizmetinin aksamadan yürütüldüğü bir ortamda yeşerir. Çağdaş hukuk devletlerinin temel vazifeleri arasında, gücünü anayasadan alarak adaleti temin etmek yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde bu kutsal vazife, yargı erkine muvafık kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Hüküm ve kararları Türk milletine namına veren Türk yargısı; Türk Milleti’nin, devletine olan güven ve bağlılığının bir teminatıdır. Aldığı ve ortaya koyduğu kararlar ile Türk yargısı doğrudan Türk milletini temsil etmektedir. Bu bakımdan Türk Milleti ile Türk yargısı arasında hem tarihsel, hem de hukuksal bir bağ mevcuttur. Bu bağlamda sona eren adli tatilin ardından bugün yeni adli yıl başlamıştır. 2020-2021 Adli Yılı’nın ülkemiz ve yargı mensubu arkadaşlarımız ile meslektaşlarım olan tüm avukatlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Adli Yılda Kovid-19 Önlemleri

Milletvekili Öztürk; ülkemizin kovid-19 salgınıyla mücadelesine de değinerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Kovid-19 salgınından dolayı yeni adli yıl birçok tedbir ve yenilikle Türk milletine hizmet verecektir. Bu bağlamda; istinaf yargılaması yapan idare mahkemelerinin sayısı 7’den 8’e çıkmıştır. Tüketici Mahkemelerindeki uyuşmazlıkların öncelikle Arabulucularda görülmesi zorunlu hale getirilmiştir. Açık ceza infaz kurumundaki hükümlüler bir kamu kurumunda çalışarak veya barınarak cezalarını infaz edebileceklerdir. Özel hukuk tüzel kişileri de bilirkişilik sistemine dahil edilmiştir. Şiddet mağduru kadın ve çocukların ifadelerinin daha uygun ortamda alınması için, 72 adliyede Adil Görüşme Odaları kurulmuştur.

Test aşamasındaki ‘e-duruşmalar’ daha yaygın hale getirilerek iş yükünün azaltılması hedef olarak belirlenmiştir. Dile getirdiğimiz bazı tüm bu yenilikler adalet sistemimizde bu dönem uygulanacaktır.” diyerek, TBMM Adalet Komisyonu üyesi olarak da; “Yargı Reformu Strateji Belgesi” kapsamında yargı sistemine her geçen gün daha da yeni uygulamaların gelebileceğini belirtti.

Yeni Adli Yıl Tüm Yargı Çalışanlarına Hayırlı Olsun

Türk milletinin adalet talep ve beklentisi, Türk yargı sistemi ve mensupları eliyle sağlanacağını savunan milletvekili Öztürk; “Bağımsız ve tarafsız Türk yargısı, dün olduğu gibi, bugün de Türk milletin maş’eri vicdanına muvafık olarak, evrensel hukuk ve insan haklarına matuf kararlar alarak hakkın tesisini sağlayacaktır. Yargı erkinin işleyişine katkı sunmanın manevi bir sorumluluğu da, beraberinde getirdiği şaşmaz bir gerçektir. Ancak yargı mensuplarımızın büyük bir özveri ve irfanla Türk milletinin adalet talebine en ivedi şekilde cevap vereceğinden hiç şüphemiz yoktur. Yeni Adli yıl açılışı vesilesiyle görevi başında haince şehit edilen hakim ve savcılarımız başta olmak üzere, geçen yıldan bu yana ebediyete irtihal eden tüm Hakim-Savcı-Avukat meslektaşlarımız ile Adalet Teşkilatı mensuplarını rahmet ve saygıyla anıyorum. Ülkemizin her köşesinde fedakârca çalışan tüm adalet çalışanlarımıza Cenab-ı Allah’tan kolaylıklar diliyorum, yeni adli yıl hayırlı olsun.” diyerek, kovid-19 salgını nedeniyle alınan maske, mesafe ve hijyen kurallarına sık sıkıya riayet edilmesini de önemle hatırlattı.