MHP İL TEŞKİLATI REFERANDUMA ODAKLANDI

MHP Adana İl Teşkilatı, Adana'da referandum çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Her geçen gün yoğunluk kazanan çalışmalar kapsamında gerek halkla, gerekse çeşitli sivil toplum örgütleriyle buluşmalarda ve gerekse radyo-televizyon programlarında '16 Nisan'da evet çıkması için' güçlü mesajlar veriliyor.

Bu çerçevede MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, il divan kurulu heyetiyle birlikte Fatih Mahalle Muhtarlığı'nda bir grup vatandaşla bir araya geldiler. Karakaya'nın, çok somut ifade ve örneklerle, "hayır' kampanyasının başını çekenlerin tüm tezlerini çürüttüğü buluşmada vatandaşların, verilen bilgi için içten teşekkürleri dikkat çekti.

NEDEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GEREK DUYULDU

Karakaya özetle şunları söyledi:

"2007'de Meclis'in cumhurbaşkanı seçmesine '367 yeter sayısını' gerekçe gösterip engel olan CHP'nin inadıyla başlayan kriz, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi sürecini doğurdu. 21 Ekim 2007'de yapılan referandumda, halk 'Cumhurbaşkanımı ben seçerim' kararını verdi. 10 Ağustos 2014'de partiler, cumhurbaşkanı adaylarını çıkardı, yine partiler seçim çalışması yaptı. 'Partili cumhurbaşkanı'na da fiilen işlerlik kazandıran bu süreç, aynı zamanda 'İcracı cumhurbaşkanı' ve 'iki başlı yönetimi' doğurdu. Ama hukuk sistemin güncellenmesi unutuldu. Yani motor değişti ama şanzıman değişmedi. Diğer taraftan 15 Temmuz ihanetini yaşayan Türkiye, terör örgütleri kullanılarak içeriden ve dışarıdan kuşatma altında tutulmaya başlandı. Bu şartlarda arabanın sorunsuz gitmesi riske girdi. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ve MHP, işte bu uyumsuzluğa, bu hukuksuzluğa son vermek için tarihi bir adım attı."

"EYALET SİSTEMİ" İDDİASI YALAN; ÇÜNKÜ…

Karakaya şöyle devam etti:

"Diyorlar ki, 'MHP dün başkanlığa karşı idi'; evet doğru. Bugün de karşıyız. Dün 'Çözüm süreci' adı altında özerklik içeren başkanlık modeli isteniyordu. Bugün de yine başkanlığa karşıyız. Yapılmak istenen cumhurbaşkanlığı yönetim sistemidir.

MHP'nin hassasiyetlerinin korunduğu, üniter yapıdan ve anayasanın ilk dört maddesinden ödün verilmeyen bir anayasa değişikliğini yapmak istiyoruz.

Bunu engellemek için akla hayale gelmedik iddialarla halkın kafasını karıştırmak istiyorlar. Cumhurbaşkanının bir kararname ile eyalet sistemi kuracağı' iddiası başlı başına yalandır. İlk dört madde değişmeden bu mümkün değildir. Kanunla da mümkün değildir. 4. madde 'ilk üç maddenin, değiştirilmesi dahi teklif edilemez' demekte iken, aksini savunmak halktan gerçekleri saklamaktır. Anayasanın ilk 4 maddesi ilelebet değiştirilemez. Ayrıca şunu herkes bilsin; Türk milletinin cesedini çiğnemeden kimse o maddeleri değiştiremez."

YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI KONUSU

Yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığı konusunda da gerçeklerin çarpıtıldığını belirten Karakaya "Mevcut sistemde Meclis'te çoğunluğu alan hükümeti de kurmaktadır. Bütün kanunlar hükümet kanadından getirilmekte ve kendi grubunun gücüyle geçirilmektedir. Gelecek sistemde ise halk, cumhurbaşkanını ayrı partiden, muhalefeti ayrı partiden seçebilecek. Yani yasama ve yürütme birbirinden ayrılacak, Meclis bağımsız hareket edebilecek, denetim gücü artacaktır. Mevcut sistemde Anayasa Mahkemesi üye sayısı 17'dir ve bunun 14'ünü cumhurbaşkanı seçiyor. Gelecek sistemde üye sayısı 15'e inerken sadece 12'sini cumhurbaşkanı seçecek. Rakamları her zaman değiştirmek mümkündür; önemli olan sistemdir." diye konuştu.

BU MESELE ŞAHISLAR İÇİN DEĞİLDİR

Karakaya, "İşin özeti şudur ki; 'Önce ülkem ve milletim' diyen bir liderin, bir devlet adamının, Sayın Devlet Bahçeli'nin gövdesini taşın altına koyarak başlattığı süreç sonunda, 16 Nisanda, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle bozulan hükümet etme sistemi düzeltilmiş olacak. Bu mesele şahıslar için değil; devletimizin, milletimizin bekası için yapılmaktadır" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya ve MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, referandum çalışmaları kapsamında ayrıca Adana Kamu Müteahhitleri Derneği'ni de ziyaret ederek söz konusu anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini paylaştılar.