Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda çatıştığı en hareketli cephelerden biri olan Kut’ül Amare’de şehit olan 139 Kütahyalı askerin bilgileri Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş’ın girişimleri ve teşvikleri ile tespit edildi. Kut’ül Amare şehitlerine minnettarlığını ifade eden MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, yapılan tespitle ilgili olarak geçmişin gün yüzüne çıkması ve şehitlerin anılması açısından önem arz ettiğine vurgu yaparak çalışmayı yürütenlere teşekkür etti.

BİR VEFA BORCU

Yapılan tespitle ilgili olarak çalışmanın cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu dile getiren Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş “Şanlı bayrağımızın mazisi zaferlerle doludur. Bundan tam 103 yıl önce, 29 Nisan 1916’da ecdadımızın Osmanlı Devleti sancağı altında Kut’ül Amare’de kazandığı bu zafer de bunlardan biridir. 1. Dünya Savaşı’nda farklı pek çok cephede çatışan atalarımızın emperyalist güçlere karşı kazandığı bu ezici zafer, ülkemize bugün dahi dışarıdan müdahale etmek isteyenlere bir asır önce vurulan tokat, onlar için hazin bir ders olduğu için bugün Kut’ül Amare unutturulmaya çalışıldı. Ancak bizler unutmayız. Biz, köklü bir tarihin sahibi, şanlı bir milletin evlatlarıyız. Bugün, 1. Dünya Savaşı’nın en sıcak çatışmalarının yapıldığı, pek çok şehidimizin olduğu ve düşmana ağır zayiat verdiğimiz Kut’ül Amare cephesinde şehitlik mertebesine yükselen 139 Kütahyalı kahramanımızın bilgileri tespit edilmiştir. Dünümüzü hatırlamak ve bugünümüz için canını feda edenleri yad edebilmemiz adına kıymetli bir çalışma olmuş. Çünkü geçmişimizi bilmek ve hep diri tutmak, bizim için bir vefa borcudur. Şehitlerimizin bilgilerini tespit ettiğimiz çalışmayı bizim adımıza yürüten Feridun Cesur kardeşimize ve bizlere görsel arşivini açan İclal Örses hanımefendiye çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“DİK BİR DURUŞUN SEMBOLÜ”

Kut’ül Amare’deki zaferin imkânsızlıklar içerisinde kazanıldığına dikkat çeken Ahmet Erbaş, konuşmasına şu şekilde son vererek Kut’ül Amare şehitlerini yad etti: “139 şehidimizin bilgisi, bugün en azından onların hala hayatta olan torunlarına teşekkür etmemize bir vesile olacaktır. Şehitlerimize olan minnetimiz ise ne söylesek, ne yapsak hep eksik kalacaktır. Çünkü Kütahya’dan kalkıp, Dicle Nehri kıyısındaki, Basra Körfezi’nin 350 kilometre kuzeyinde, Bağdat’ın 170 kilometre güneyinde kalan Kut’ül Amare kasabasına gidip, vatan toprağını savunan, canını bu uğurda feda eden atalarımız için ne yapsak az. Bu duygu ve düşüncelerle, Birinci Dünya Savaşı döneminde tüm imkânsızlıklara rağmen haçlı ve sömürgeci zihniyete karşı dik duruşun sembollerinden, milletimizin gayreti ve yüce Allah'ın yardımıyla ortaya koyduğumuz çok önemli zaferlerden biri olan Kut'ül Amare'nin 103. yıl dönümünde tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”