MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay tarım ve hayvancılık ithalatındaki artış ve ithalatın yerli üretime etkilerini ve yerli üreticiyi koruyarak üretimi arttırmak için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Komisyonun kurulmasına ilişkin önergeyi meclise verdiklerini söyleyen Akçay tarım ve hayvancılık ithalatına ilişkin “İthalatın serbest bırakılması tarım ve hayvancılık sektörlerinde yerli üretici ve tüketicinin sorunlarını bertaraf etmek araçlarından birisi olarak görülmemelidir. Bu yöntem orta ve uzun vadede etkin değildir.” dedi.

Tarım ve hayvancılığın, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun her ülke için vazgeçilmez birer stratejik sektör olduğuna dikkat çeken Akçay “Ülkemiz coğrafi ve özel konum itibariyle tarım ve hayvancılık için dünyanın en verimli bölgesidir. Tarım ve hayvancılık alanlarında coğrafyamızın ve iklim şartlarımızın ülkemize sunduğu fırsata rağmen tarım ve hayvancılık sektörlerinde üretim son yıllarda düşüş göstermekte, bu üretime bağlı olarak şekillenen gıda fiyatları artmakta, artan gıda fiyatlarıyla mücadele de tarım ve hayvancılık ithalatında aranmaktadır.” dedi.

“17,8 milyar dolar yabancı üreticiye gitti”

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektörlerinde net ihracatçı ülke konumundan net ithalatçı bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Akçay açıklamasına şöyle devam etti: “Tarım ve hayvancılık sektörlerinde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 102 iken, diğer bir ifadeyle Türkiye tarımda net ihracatçı bir ülke konumundayken, 2017 yılının ilk 6 ayı itibariyle bu oran yüzde 52,2’ye düşmüş, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık ihracatı aynı sektörlerdeki ithalatının sadece yarısını karşılayabilir düzeye gerilemiştir. Türkiye bu sektörlerde 2003 yılından 2017 yılının ilk 6 ayına kadar toplamda 81,4 milyar dolar ithalat, 63,6 milyar dolar ihracat gerçekleşmiştir. Bu dönemde tarım ve hayvancılık sektörlerinde dış ticaret açığı 17,8 milyar dolar gerçekleşmiştir. Diğer bir ifadeyle Türkiye tarım ve hayvancılık üretimi kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıktığı için 14,5 yılda 17,8 milyar dolar kaynağını yabancı üreticilere aktarmıştır.

İthalatın serbest bırakılması tarım ve hayvancılık sektörlerinde yerli üretici ve tüketicinin sorunlarını bertaraf etmek araçlarından birisi olarak görülmemelidir. Bu yöntem orta ve uzun vadede etkin değildir. Tarım ve hayvancılık sektörlerinde ithalat üretimin alternatifi olarak görülmemelidir. Çözüm yerli üretimin desteklenmesidir. Bu gerekçelerle tarım ve hayvancılık ithalatındaki artış ve ithalatın yerli üretime etkilerini tespit etmek ve yerli üreticiyi koruyarak üretimi arttırmak için alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla meclis araştırması açılması gerekmektedir.”