Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin kefili ve referansı millî irade ve siyasi tarihimizdir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin kefili ve referansının milli irade ve siyasi tarihimiz olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ 9 Temmuz 2018’de fiilen yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin 2’nci yıl dönümündeyiz. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin kabulüne ilişkin sürecin dönüm noktalarını ve Türk siyasi hayatındaki yerini ele almadan evvel, sistemi bir mecburiyet hâline getiren tarihî süreçlere göz atmamız gerekmektedir. Yüz on iki yılda demokrasimiz ve siyasi hayatımız çok sayıda darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle kesintiye uğramış, yapısal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hükûmet krizleriyle siyasal istikrar sağlanamamıştı. 15 Temmuz 2016 hain FETÖ darbe girişimi, eski sistemle mesafe alamayacağımızı tüm gerçekliğiyle ortaya koymuştur. Aziz milletimiz 16 Nisan 2017 halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine “evet” demiş, 24 Haziran 2018 seçimleriyle de bu karar teyit edilmiştir. 24 Haziran seçimlerinde, millî irade güçlü şekilde teşekkül etmiş, yürütme erki yüzde 53 oyla iktidara gelmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin kefili ve referansı millî irade ve siyasi tarihimizdir. Bu sisteme keyfî olarak günlük siyasi dürtülerle değil, bir zaruret sonunda geçilmiştir ve bu sistem dört sütun üzerine inşa edilmiştir; yönetimde istikrar, temsilde adalet, güçlü yasama, güçlü yürütme, güçlü yargı, denge ve denetim mekanizmaları ve demokratik uzlaşma, siyasi istikrar.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yüz yıllık tarihinde yüzde 95 oranla en yüksek temsiliyete kavuşmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle TBMM’sinin yüz yıllık tarihinde yüzde 95 oranla en yüksek temsiliyete kavuştuğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, yüz yıllık tarihinde yüzde 95 oranla en yüksek temsiliyete kavuşmuştur. Gazi Meclisimiz yüksek temsiliyete 11 parti, 5 grup ve 6 bağımsız milletvekiliyle çoğulculuğa, sandalye dağılımları itibarıyla uzlaşmacı bir yapıya ve kuvvetler ayrılığına sahip güçlü, fonksiyonel ve demokratik bir yapıya sahiptir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi millî güvenlik, dış politika ve ekonomiyle ilgili etkin, hızlı, uyumlu ve isabetli kararların alınmasını kolaylaştırmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin iki yıllık bilançosunu değerlendiren MHP’li Akçay, “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin iki yıllık bilançosuna baktığımızda, şunları görmemiz gerekmektedir: Sistemin temel ilkelerine riayet edilmiş, iç ve dış politikada birçok kriz bertaraf edilmiştir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi millî güvenlik, dış politika ve ekonomiyle ilgili etkin, hızlı, uyumlu ve isabetli kararların alınmasını kolaylaştırmıştır. Emperyal odakların 15 Temmuz'la tevessül ettikleri demokratik düzene kasteden sinsi plan milletimizin ve devletimizin ferasetiyle alaşağı edilmiştir. verilen dersten ibret almayan bu odaklar, hain planlarını Türkiye ekonomisine yönelik saldırılarla gerçekleştirmeye çalışmışlardır. Türkiye Ağustos 2018, Mart 2019, Ekim 2019 ve 6 Mayıs 2020’de şiddetli ekonomik operasyonlara maruz bırakılmış fakat Cumhurbaşkanlığı Hükûmet sisteminin ön alıcı etkinliğiyle bu saldırılar bertaraf edilmiştir. Diğer yandan Türkiye Irak’ta, Suriye’de, mavi vatanda ve Libya’da ulusal egemenliğini tehdit eden meselelerde etkin bir politika yürütmüştür. Sistem coronavirüs salgınına karşı devlet millet el ele verilen mücadelede ve pençe operasyonlarında başka gündemlere mahkûm değil, kendi gündemine hâkim olduğunu bir kez daha ispat etmiştir.”dedi.

Cumhur İttifakı bir sistem ittifakıdır

Cumhur İttifakının bir sistem ittifakı olduğunu söyleyen MHP’li Akçay, “ Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi Cumhur İttifakı’nın ve milletimizin eseridir. Cumhur İttifakı ne seçim ittifakıdır ne iktidar koalisyonudur, Cumhur İttifakı bir sistem ittifakıdır; Türkiye ve Türk milleti ortak paydasında bir ideal ve değer birlikteliği, millî mutabakat zeminidir. Değerler zeminine dayalı, ilkeli, tutarlı, şeffaf, dürüst, kalıcı ve kurucu bir ittifaktır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı ve güçlenmesi için Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin doğru bir sistem olduğuna o gün olduğu gibi bugün de yürekten inanıyor ve bu sistemin sonuna kadar arkasında olduğumuzu ve bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için gayret göstereceğimizi ifade ediyorum.” dedi.