Diyanet İşleri Başkanlığınca geçici imam hatip olarak göreve başlatılıp daha sonra camilerde temizlikçi yapılan imamların sorunları meclis gündemine geliyor. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesiyle yaşanan sorunları gündeme getiriyor.

12 Mayıs 2017’de  "İl Müftülükleri bünyesinde boş bulunan imam hatip kadroları için geçici cami görevlisi" için açılan sınavla göreve başlatılan ancak daha sonra İŞKUR’a bağlı Toplum Yararı Programına kaydırılan ve temizlikçi yapılan imamların sorunlarına MHP ses verdi. Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın soru önergesi imamların yaşadığı sorunları gözler önüne serdi.

Önergesinde 15 Mayıs 2017-17 Mayıs 2017 tarihleri arasında il müftülüklerince ilana çıkıldığını, 23 Mayıs 2017 tarihinde mülakatlar gerçekleştirildiğini, 25 Mayıs 2017 tarihinde görevlendirilen isimler açıklandığını ve 26 Mayıs 2017 tarihinde sözleşmelerin imzalanarak geçici cami görevlilerinin vazifelerine başladığını belirten Akçay bu yolla 4 bin 995 münhal imam hatip kadrosuna geçici cami görevlisinin istihdam edildiğini ifade etti.

Geçici cami görevlilerinin vazifelerinin 10 uncu gününde cep telefonlarına gönderilen bir mesajla İŞKUR’a bağlı olarak “Toplum Yararına Hizmet Programı”na kaydırıldıklarını ve resmiyette “temizlik işçisi” olarak istihdam edildiklerini belirten Akçay Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilanen duyurduğu sınav ve iş şartlarına aykırı olan bu uygulama ile geçici cami görevlisi olarak görevlendirilen ancak temizlik işçisi olarak işe başlatılan 4 bin 995 kişinin mağdur edildiğine dikkat çekti.

Akçay’ın önergesinde yer verdiği sorular şöyle: Geçici cami görevlisi olarak görev yapan 4 bin 995 kişinin Toplum Yararına Hizmet Programı çerçevesinde istihdam edilecekleri süreye ilişkin bir kısıtlama var mıdır; varsa bu kişilerin görevlerine ne zaman son verilecektir? Geçici cami görevlisi olarak göreve başlatılan 4 bin 995 kişi ilanlarında belirtilmemesine rağmen İŞKUR aracılığıyla toplum yararına hizmet programında görevlendirilmelerinin sebebi nedir? Söz konusu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için yapılan veya yapılacak olan çalışmalar nelerdir? Geçici cami görevlisi olarak çalıştırılan 4 bin 995 kişi ile sözleşme yapılacak mıdır yada bu kişilere kadro verilecek midir?