MHP MYK Üyesi ve Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul, Turizmde 2017'yi kaybetmeyelim ifadesiyle turizmi değerlendirdi; “Ülkemiz bu coğrafyanın en müstesna turizm bölgesidir. Döviz gelirlerimiz içindeki payı yadsınamayacak kadar önemli olan turizm sektörünü ciddiyetle koruyacak ve geliştirecek politikaları hayata geçirmeliyiz” dedi.

Turizmden iyi sinyaller almıyoruz, biran önce harekete geçilmezse doğacak kayıp nedeniyle bugünden AKP Hükümetini uyardığını ifade eden Yurdakul; “Ülkemizin tanıtımında ve pazarlamasında çok ciddi eksiklikler var; stratejik bir planın eksikliği nedeniyle günübirlik kampanyalarla ve sponsorluklarla ülkemizi tanıtmaya çalışan bir yaklaşım var ancak bu yaklaşımı bilimsel ve ayakları yere basan bir yöntem olduğunu zannetmiyorum. Milyonlarca dolarlarla spor müsabakalarına veya spor takımlarına sponsor olan milli girişimlerimiz yıl sonunda zarar etme pahasına bu kampanyalara girişiyorlar ama geri dönüşlerin olumlu olup olmadığı noktasında ciddi şüphelerimiz var. Uluslararası haber kanallarında Uzakdoğu ve hatta Asya ülkelerinin bile tanıtım reklamları yayınlanırken Türkiye'yi bu kanallarda göremiyoruz. Ancak sözde prestij adına neredeyse yerel sayılabilecek spor müsabakalarında bile reklam verildiğine şahit oluyoruz. Şu çok açık; ülkemizi tanıtamıyoruz, tesislerimiz çok güzel, doğamız muhteşem, her yanımız tarih ve kültürle dolu ancak potansiyel turizm müşterilerinin bundan haberi yok. Kamu olarak sunulan teşvikler hem yetersiz hem de yanlış tercihler üzerine bina edilmiş. Velhasıl geldiğimiz an itibariyle 2017'yi kaybetmek üzereyiz. Hükümete sesleniyorum; bütüncül bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Deniz turizminden kültür turizmine, inanç turizminden sağlık turizmine ve hatta spor turizmine her bileşeni içine alan bir büyük plana ve stratejik yol haritasına ihtiyacımız var. Sadece Rus misafirlerle turizm potansiyelimizi açığa çıkartmak mümkün değil.

MİSAFİRLERİ KAFESTEN ÇIKARTIN

“Tel örgünün içinde hapsedilen misafir denize ve havuza girip yemek yemekten başka bir şey yapmazsa hangi ülkede olduğunun hiçbir anlamı olmaz” diyen MHP'li Yurdakul; “Misafirlere hangi ülkede olduklarını göstermez ve o ülkenin güzel yanlarını sunmazsanız 2015'te Antalya'ya gelen turisti bir sonraki sene Uzakdoğu'da, ondan sonraki sene ise Kuzey Afrika'da görürsünüz oysa bir turist, ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerinin hakkını vermek istese bunun için ömrü boyunca her yaz tatilini ülkemizde geçirmesi gerekir. İşte bizler bunu amaç edinmeliyiz. Denize giren turisti ertesi gün zengin Anadolu tarihiyle ve ondan sonraki gün de gerekirse sağlık sorunlarını giderebileceği uzman Türk Doktorlarıyla buluşturabilmeliyiz. Başka hiçbir ülkede 4 mevsimi bu kadar yoğun ve güzel yaşamak mümkün değil” dedi.

KAMU KAYNAKLARI AKILLICA KULLANILMALI

Yurdakul; “Turizmde borç yapılandırması ve akıllı teşviklere ihtiyacımız var. Hükümet, küçük veya büyük demeden turizmci tüm taraflarla görüşmeli ve sahadan seslere kulak vermelidir. Büyük Türkiye hedefinde olan her siyasi parti bu yolu tercih eder, AKP Hükümetinden de beklentimiz bu. Anayasa ve referandum çalışmalarımız sırasında sık sık Antalya'da oluyorum. Bu sırada karşılaştığım turistlerle konuştuğumda ne yazık ki ülkemizin sıradan bir tatil destinasyonu olarak görüldüğünü anlıyorum. Bu durumda turistler için ülkemiz yalnızca sunduğu fiyat oranında cazibe yaratıyor. Bunu kırmak, müteşebbislere hak ettikleri desteği sunarak dünya turizm pastasından maksimum payı almak zorundayız” dedi.