MHP’li Yurdakul; Sağlık çalışanlarının en önemli sorunu özlük hakları. Çalışırken alınan maaşlar gerçekten çok az ve bu nedenle donanımlı personelin kamudan kaçmasının önüne geçilemiyor. Kamu sağlık kuruluşları bu durumun ciddi anlamda olumsuz sonuçlarını yaşamaya başladılar. Sağlık personellerimizin maaşlarını hak ettikleri düzeye getirerek bu kötü gidişatın önüne geçilmelidir. Diğer önemli bir konu ise döner sermaye ödemeleri. Başlangıçta makul sayılabilecek düzeydeki döner sermaye ödemeleri günden güne azaldı. Bununla birlikte döner sermaye gelirleri emeklilik maaşlarına yansıtılmadığı için emekli olmayı hak eden sağlık çalışanları emekli olamıyor ya da emekli olanlar başka yerlerde çalışmaya devam ediyor. Çünkü emekli maaşları onca yıllık yoğun ve vefakâr çalışmalarının karşılığında gerçekten kabul edilemeyecek kadar az. Yapılan bir çalışmaya göre hekimlerin yüzde 91’i emekli olmaya hak kazandıktan sonra hekimlik yapmaya devam ediyor. Aynı araştırmaya göre emekli hekimlerin ise yüzde 80’i aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Şunu unutmayalım ki; sağlıkta hizmet kalitesini artırmanın yolu, çalışan haklarının hak ettikleri seviyelere getirilmesinden geçer. Bu nedenle biz, Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu konuyu;  verdiğimiz kanun teklifleri, önergeler, meclis genel kurulunda ve meclis bütçe komisyonunda yaptığımız konuşmalar ve basın açıklamaları yoluyla kamuoyu nezdinde gündeme getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMALIDIR

MHP’li Yurdakul; “7 gün 24 saat, gece gündüz birçok zorluk, imkânsızlığa rağmen vatandaşlarımıza sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarımızın analarının ak sütü gibi helal olan yıpranma payının derhal verilmesi gerektiğine inandık. Seçim beyannamemizde de belirttiğimiz gibi; her 4 yıla 1 yıllık yıpranma payı sağlıkçılarımızın hakkıdır. Cumhurbaşkanımız, Başbakanlarımız ve Sağlık Bakanlarımız son 5 yıldır yıpranma payı için söz veriyor. Bu sözlerini tekrar hatırlatmak istiyorum.” dedi.

ŞİDDET TIRMANDI

Sağlık alanındaki bir diğer önemli meselenin de sağlıkta şiddet olduğunu ifade eden Yurdakul; “Sağlık çalışanlarının tehdit edilmediği hatta şiddete uğramadığı bir gün bile geçmiyor. Bunların 9 bin 681'ini sözel, bin 325’ini fiziksel, 2 bin 403'ü ise hem fiziksel hem de sözel şiddet oluşturmaktadır. Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için acilen bir seferberlik başlatmamız şart çünkü sağlıkta şiddet felaket boyutlarına ulaşmış durumdadır. ” dedi.

PERFORMANS SİSTEMİ ALARM VERİYOR

Sağlık camiasının kangren olmuş sorunlarından birisinin de performans sistemi olduğunu açıklayan Yurdakul; “Hekimler memnun değil, hastalar memnun değil, teşhis ve tedaviler gecikiyor çünkü bir hekim günde 80-100 hasta bakmak zorunda kalıyor. Sağlık personelinin sırtındaki yük kaldırılabilir olmayı çoktan aşmış durumda. O halde sağlık hizmet kalitesini ve iş barışını düşüren performans sistemi başarılı değil. Bu nedenle performans sistemi yeniden gözden geçirilmelidir.” dedi.

SAĞLIK ALANINDA İSTİHDAM SORUNLARI VAR

Yurdakul; “Sayıları şu an da 470 Bini bulan ve her sene gittikçe artan yardımcı sağlık branşlarında üniversite eğitimi alan Türk Gençleri, ihtiyaç olmasına rağmen kamu sağlık kuruluşlarında yeteri kadar istihdam edilmemekte ve hatta özel sektörde dahi mesleklerini ifa edememektedir. Daha da üzücü olan bazı yardımcı sağlık branşlarının meslek tanımı bulunmadığı için bu branşlarda eğitim alıp diploma almayı hak eden gençlerimizin bu diplomaları kamu ve özel sağlık sektörlerinde kabul edilmediği için vasıfsız işsizler olarak yaşamaya mahkûm edilmektedirler. Örneğin ameliyathane teknikerleri, diyaliz teknikerleri, evde hasta bakım teknikerleri bu kardeşlerim 2 yıl ön lisans okudular ama özel bir hastaneye gittiklerinde bu kardeşlerimize; “sen temizlik görevlisi olabilirsin” diyorlar çünkü diplomaları tanınmıyor, meslekleri tanınmıyor.” dedi.

MHP’NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Milliyetçi Hareket Partisi sağlık önerilerini açıklayan Yurdakul; “1. Sağlık alanında neredeyse tüm sorunların sebebi olan, küresel güçlerin bir dayatması olan Sağlıkta dönüşüm programı derhal kaldırılmalıdır. Çünkü SDP, muayene, tetkik, tedavi ve ilaç talebini aşırı şekilde artırarak hem vatandaşlarımızın sağlığına zarar veren hem de milli bütçemizi hırpalayan bir politikadır.

2. Vatandaşlarımızdan muayene, tetkik, tahlil, ilaç vb. adı altında alınan, 13 kalem ek ücret uygulamalarına, derhal son verilmelidir.

3. Koruyucu ve Önleyici Tıp anlayışı, Sağlık alanında temel politika olarak devreye sokulmalıdır. Yani hastalıklar ortaya çıkmadan hastalıklara neden olan faktörler ortadan kaldırılmalı ve engellenmelidir.

4. Sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için “Sağlıkta Şiddet Yasası” derhal meclisimizde görüşülmelidir.

5. Sağlık çalışanlarının çalışırken aldıkları maaşları ve emeklilik maaşları hak ettikleri insani seviyelere yükseltilmelidir.

6.  Ayrıca Döner sermaye gelirlerinin emekliliğe yansıtılması zorunludur.

7. Sağlık çalışanlarına her 4 yıl için 1 yıl Yıpranma Payı verilmelidir.

8. Performans sistemi ya kaldırılmalı ya da nicelik yerine nitelik esas alınmalıdır.

9. Sağlık eğitiminde kaliteden taviz verilmemelidir.

10. Sağlıkta kaliteyi arttırmak için alanında eğitim alan sağlık personelinin atamaları yapılmalıdır.” dedi.

AR-GE’YE ÖNCELİK

Sağlık politikalarının arkasında yatan ilkeleri kamuoyu ile paylaşan MHP Antalya Milletvekili ve Hekim Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul: “Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak, Hem sağlık çalışanlarını hem de vatandaşlarımızı birlikte memnun eden, Aile hekimlerimizle öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine önem veren, Eğitime ve AR-GE çalışmalarına öncelik tanıyan Her alınacak kararda, ilgili tüm tarafları toplayarak onların görüş ve onayını alan, ideal bir Türk sağlık sistemini arzuluyoruz, tüm politikalarımızı da bu yönde inşa ettik. Bunların hayata geçmesiyle birlikte Türk milletine yakışır bir sağlık sistemi meydana gelecektir. Gördüğünüz gibi ilkelerimiz ve sağlık politikamız gayet açık ve şeffaf.” dedi.