MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın cevaplandırması istemiyle soru önergesi hazırlayıp Meclis’e sundu.

MHP Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, soru önergesinde “UBER Teknologies Inc. (UBER) ABD merkezli bir şirkettir. UBER, Türkiye’de internet uygulamaları üzerinden kayıt altına aldığı araçlar ve şoförler ile taksi taşımacılığı faaliyeti göstermekte olup, sisteminde kayıtlı olan her müşteri ve şoförden komisyon almaktadır.

Türkiye’de taksi taşımacılığı faaliyeti yasal olarak taksi plakası alan, vergi ödeyen, meslek odalarına üye olan, belediyeye kayıt yaptıran ve çalışma izni olan taksi/taksici esnafı tarafından yürütülmektedir. Taksi/taksici esnafımızın yıllardır korsan taşımacılığa karşı verdiği mücadele herkesin malumudur.

UBER şehir içi taksi taşımacılığını farklı alanda faaliyette bulunmak üzere D2 yetki belgesi almış araçlar ile yapmaktadır. Bu araçlara sanki ticari plakalı taksiymiş gibi internet vasıtasıyla müşteri bulunmakta ve araçlar müşteriyle buluşturulmaktadır. Ayrıca bu hizmet, müşterilere araca bindiklerinde denetimlerde gösterilmek üzere imzalatılan sözleşmeler ile sanki bir yolcu grubuna arızi sefer yapılıyormuş görünümü altında sunulmaktadır. UBER, D2 belgesi almış araçları kullanmak ve müşterilere denetimlerde göstermek üzere sözleşme imzalatmak suretiyle korsan taksi taşımacılığını yasaların arkasından dolanarak yapmaktadır.

UBER’in ülkemizde yürüttüğü bu izinsiz, kayıtsız, yetkisiz faaliyeti haksız rekabete neden olmaktadır. UBER ülkemizdeki faaliyetleriyle taksi/taksici esnafımızın helal lokmasıyla oynamaktadır. İstanbul’daki taksici esnafımız bu durumdan çok rahatsız ve infial halindedir.’’ dedi.

Yönter, bu kapsamda meclise verdiği yazılı soru önergesinde; “2017 yılı sonu itibari ile Türkiye ve İstanbul’daki kayıtlı taksi sayısı kaçtır? Son 5 yıl içerisinde Türkiye ve İstanbul’da korsan taksicilik nedeniyle hakkında yasal işlem yapılan şoför ve müşteri sayısı kaçtır? Son 5 yıl içerisinde korsan taksicilik nedeniyle yakalanan araçların şoför ve müşterilerine kesilen ceza miktarları yıllar itibari ile ne şekilde gerçekleşmiştir? Ülkemizde 2017 yılı sonu itibari ile D2 yetki belgesi almış araç sayısı kaçtır?’’ diye sordu.

MHP İstanbul Milletvekili Yönter soru önergesinin devamında ise ‘‘UBER’in Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmakta mıdır? Sistemine kayıtlı olan her müşteri ve şoförden komisyon almak suretiyle gelir elde eden UBER’in ülkemizde vergi mükellefiyeti var mıdır? UBER’in dünyada faaliyetlerinin yasak olduğu ülke/ülkeler var mıdır? Eğer varsa, taksi/taksici esnafımızı mağdur eden faaliyetleri nedeniyle UBER’in Türkiye’de de yasaklanması düşünülmekte midir?’’ diye sordu.