MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter yazısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Betül Sayan Kaya’ya, ‘‘Türkiye'de faaliyet gösteren 1000 civarında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) çalışanları, devlet memurlarında aranan genel şartlar yanında, görevin niteliğine göre; 4 yıllık yükseköğrenim, KPSS puanı, yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi şartlara tabi tutularak işe alınmaktadır.

Vakıflarda asli görevler için vakıf müdürü, sosyal yardım ve inceleme görevlisi, muhasebeci, büro görevlisi, yardımcı hizmetli unvanları ile 10.000 çalışan bulunmaktadır. Vakıf personeli belirsiz süreli iş sözleşmesiyle, 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi olarak, sosyal güvenlik açısından da SSK’lı olarak işçi statüsünde çalıştırılmaktadır. Memur gibi iş güvenceleri, memurların yararlandığı sosyal ve mali hakları ve tayin hakları bulunmamaktadır.

SYDV kamuoyunda Fak-Fuk-Fon (fakir fukara fonu) adıyla bilinen sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonunda toplanan kaynağı, ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni olarak dağıtmak üzere çalışmakta, illerde vali, ilçelerde kaymakamların başkanlığında faaliyet göstermektedir.

Vakıfların yaptıkları iş kamusal olmasına rağmen kamu kurumu sayılmamakta; hâlbuki vakıflar her kademedeki çalışanıyla ihtiyaç sahiplerine asli görevleri kapsamında; gıda, kömür, barınma (Ev yapım-ev onarım) ve parasal yardımlar sağlamaktadır. Vakıflar bu gibi asli görevleri yanında, mevzuat değiştikçe devletin yüklendiği sosyal sorumluluklarla ilgili faaliyetleri de yürütmektedir.

Vakıfların ayrıca, terörle mücadele ve doğal afet gibi özellikli durumlarda da yardım yapma görevi bulunmakta, bu açıdan bakıldığında da kamu kurumu oldukları aşikârdır. Vakıflara yön verme ve yapacakları işlerin nasıl olması gerektiği Bakanlığınız tarafından belirlenmekte, hatta vakıfların yaptıkları işler Bakanlığınızın logosu kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Ancak Bakanlığınız vakıf çalışanlarını kendi çalışanı saymamakta; vakıfları da kamu kurumu olarak görmemektedir. Ayrıca Vakfın kamu tüzel kişiliği de bulunmamaktadır.

27.12.2017 tarihli yazımıza halen bir cevap verilmemiş olup, tekraren yukarıda izah ettiğim hususlar ve kamuoyunda artan talep ve beklentiler de göz önünde bulundurularak asıl kamu işini yapan vakıf çalışanlarına yönelik iyileştirici çalışmaların behemahal yapılması’’gerektiğini belirtti.