Büyükataman, Milliyet’e yaptığı açıklamada BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin gündeme getirdiği idam tartışmalarına ilişkin olarak terör başta olmak üzere bu tür suçları kapsayan düzenlemeyi destekleyeceklerini belirtti. Büyükataman af teklifi konusunda ise MHP’nin hazırlığının sürdüğünü ve Meclis açılır açılmaz TBMM Başkanlığı’na sunulacağını kaydetti.

‘İP’e dolandılar’

Büyükataman, İYİ Parti’de istifalarla başlayan çözülmenin süreceğini ve ağırlıkla ülkücülerin tasfiye edileceğini savundu. Büyükataman, şöyle devam etti: “İP’teki bu siyaset cambazlığı, tiyatroya dönüştü. İstifalarla ortaya çıkan çözülme devam eder. MHP’yi ele geçirme operasyonunda mayın eşeği olarak kullanılmak istenen ülkücüler işi bitince buruşturulup kenara atılmaya çalışılıyor. Bizden ayrılan insanlar ortaya bir iddia koydular ama İP’e dolandılar. Bir kısmı listelerde yer bulamadı, bulanlar seçilecek yerlere konulmadı veya bir kısmı da seçilemedi. Yönetimin kafasında farklı bir yapılanma var. Tek umutları partiyi ayakta tutmak ve yerel seçimlerde iyi sonuç almak. Ancak yerel seçimlerden istedikleri sonuca ulaşamayacaklar. İstifalarla çözülme başladı ve önünü alamayacaklar. Yerel seçim sonrasında bu daha da hızlanacaktır. Tasfiye edilen ve edileceklerin başında da milliyetçi kökenli ülkücüler olacaktır. MHP’de itibar bulmuş, önemli görevler verilmiş kişiler MHP’de ne bulamadılar da partiyi yıkacak projelere alet oldular. Genel Başkanımız dönüş kapısını açık tuttu, samimi olanlar, yanlış yaptığını açık kalple ortaya koyan arkadaşlarımız hakkında tabii ki bir değerlendirme yapılır. Ancak bazı arkadaşlarla yol yürümemiz mümkün değil.”

‘Duruşumuz net’

MHP’nin inanmadığı hiçbir konuyu dillendirmediğini vurgulayan Büyükataman, idamla ilgili geçmişteki düşüncelerinin sonuna kadar arkasında olduklarını kaydetti. 57. Hükümet döneminde 129 milletvekilinin idamın kaldırılmaması yönünde oy kullandıklarını anımsatan Büyükataman, “Terör başta olmak üzere bu tür suçlarla alakalı idam düzenlemesi getirilmesi halinde destekleriz. Teklifin gelmesi halinde bu konuda en net duruşu olan MHP, gereğini yapacaktır” dedi.

Büyükataman, MHP’nin bir idam teklifi verip vermeyeceği konusunda da, “Meclis açıldığında gelişmelere bakılır, gerekirse MHP de teklif verebilir” ifadelerini kullandı. Büyükataman, idam düzenlemesinin kapsamının ne olacağı konusunda ise “Gelinen aşamada, gelişen ve değişen şartlara bakılır kapsamı oturulup konuşulur. Kamu vicdanı başta olmak üzere bu hususlarla ilgili kapsayıcı idam cezası düzenlemesi yapılabilir” ifadelerini kullandı.

‘Kriter kamu vicdanı’

Büyütaman, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği ve seçim beyannamesine de giren af düzenlemesi için Meclis açılır açılmaz harekete geçeceklerini belirtti. Büyükataman, 7 kişiyi öldürüp 16 yıl hapis yatan Hamdi Kayapınar’ın tahliye olduktan sonra 8’inci cinayetini işlemesiyle ortaya çıkan tablonun af düzenlemesi sonrasında da yaşanabileceği endişelerinin anımsatılması üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Af toplumda ciddi bir beklenti haline dönüştü. Hangi gerekçelerle ve hangi suçları kapsayacağı konusunda gidişatı doğru okuyup anlamlandırılması gerekir. Sayın Bahçeli, af konusunda genel çerçeveyi çizmiştir. MHP olarak teklif konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Meclis açılır açılmaz harekete geçilecek ve teklif, Meclis Başkanlığı’na sunulacaktır. Teklifin en önemli kriterlerden biri kamu vicdanını rahatsız etmeyecek bir düzenleme olmasıdır. Kötü örnekler dikkate alınarak, toplumsal talebe yönelik amacın hasıl olacağı bir düzenleme olmasıdır.”