Azami 15 günlük bir maratonun sonunda neticeye ulaşılacağını ifade eden Akçay, MHP olarak teklifin tümü üzerinde Afyon Milletvekili Mehmet Parsak konuşacağını dile getirdi.

Bu safahatın uhuletle gerçekleşmesi için MHP olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerinin altını çizen Akçay, şöyle konuştu: "Rejim değişikliği iddiaları tamamen safsatadan ibarettir. Toplumu yanlış bilgilendirmekten, gerek siyasi gerek sosyal gerilimleri ajite etmekten CHP vazgeçmelidir. Ana muhalefet partisi CHP inisiyatif almaktan ve görüşlerini bu değişiklik teklifine dahil ettirmekten peşinen kaçındı, büyük hata yaptı.

Halkı yanlış bilgilendirmek suretiyle eleştirilerini yapıyorlar. Eleştirebilirler ancak 'rejim değişikliği', 'diktatörlük gelecek' gibi safsatalardan vazgeçilmesi gerekir. Toplum hiç de haketmediği şekilde CHP tarafından bir gerilime sürüklenmektedir. Türkiye'de ne kadar bölücü unsurlar varsa hepsi de ittifak halinde. FETÖ'cüsü, PKK'lısı vesair hepsi de bu koalisyona dahil olmuşlardır." CHP'ye gerilimi tırmandırmaması konusunda tavsiyede de bulunan Akçay, hadisenin suhuletle çözümü noktasında sorumlu davranmasını istedi.

CHP'nin şu anki durumunu inisiyatif alamamanın verdiği hırçınlık olarak değerlendiren Akçay, şunları söyledi: "CHP vatandaşlarımızı yanlış bilgilendirmek yolunda ilerliyor.

Açıklamaları da çelişkiler içeriyor. Anayasanın ilk 4 maddesinde en küçük bir değişiklik olmamasına rağmen bu yanlış görüşleri ileri sürüyorlar. Biz Kılıçdaroğlu'nun, ülkemizin güzide bir köşesinde özerklik vaadinde bulunduğunu da biliyoruz. Şu anda kapatılan bir PKK kanalında Anayasanın 2. ve 3. maddesinin değiştirilebileceğini de söyleyen Kılıçdaroğlu'dur. Dolayısıyla CHP kendi görüşleriyle hareket etmiyor."

MHP BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA "EVET" DİYECEK
Erkan Akçay, milletvekillerinin parti grubu kararı alınmadığı için özgür iradeleri ile karar vereceklerini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşünü nasıl ifade ettiyse milletvekili arkadaşlarının da görüşlerini özgürce açıklayabildiklerini vurgulayan Akçay, "Tahminimce MHP milletvekilleri büyük çoğunlukla bu anayasa teklif görüşmelerinde 'Evet' diyeceklerdir." ifadelerini kullandı.

MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk'ün, "Bazı zaruri hallerde içinize sinmese de yaparsınız" söylemi hatırlatılan Akçay, "Bilim için söylenen bir söz vardır; 'ihtiyaçlar icraatların anasıdır' diye... Sadece bu 82 Anayasasını dikkate alacak olursak 100'e yakın maddesinde 18 defa değişiklik yapılmış. Bu değişiklikler ihtiyaçtan, zaruretten yapılan hadiselerdir. Bugünkü anayasa değişikliği de yürütme erkinde, hükümet sisteminde yapılması gereken bir zaruretten kaynaklanmıştır." dedi.

Bugüne gelinmesi noktasında yegane sorumlularından birisinin de CHP olduğunu savunan Akçay, "CHP bir 367 garabeti icat etti. Meclis Cumhurbaşkanını seçemez hale geldi ve CHP bu tıkanmayı gerçekleştirdi. Ortaya çıkan durumlardaki sorumluluğunu gözardı eden CHP bugünlere gelişin sorumluluğunu unutmaması gerekir. Geçmişten beri belki de 100 yıldan beri yürütme erkindeki birtakım yetki çatışmaları ve çift başlılık ertelenemez bir hal aldı. Bizim dediğimiz zaruret de budur." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI BAŞDANIŞMANI UÇUM'UN AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un anayasa değişiklik teklifine yönelik sözleri üzerine görüşleri sorulan Erkan Akçay, danışmanların beyanatlarının kendilerinin muhatabı olmadığını söyledi.

Danışmanların beyanat verme işinden vazgeçmeleri gerektiğini belirten Akçay, "Sadece kafa karışıklığı... Siyasi karar alıcılarının birtakım tutum ve davranışlarını etkilemeye yöneliktir. Kaale bile almıyorum." değerlendirmesinde bulundu.