TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "AK Parti hükümetleri 16. defa bütçe yaptı. Hiçbir hükümete nasip olmadı. Demek ki biz doğru işler yapıyoruz. Vatandaşımız 15 yıldır bu bütçeleri yapan AK Parti hükümetlerine destek oldu. Biz de her zaman vatandaşın yanında olduk." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde söz aldı.

Maliye Bakanlığının devletin gelirlerini toplayan, bütçesini yapan, harcamalarına ilişkin bütün süreci yöneten, devlet mallarıyla ilgili uygulamaları gerçekleştiren, farklı alanlarda da fonksiyonları olan bir bakanlık olduğunu, görev ve sorumlulukları itibarıyla hesap verebilir ve şeffaf olmasının önemine işaret etti.

Ağbal, "Son 16 yıldır Maliye Bakanlığında olağanüstü bir değişim ve dönüşüm var. Maliye Bakanlığı her alanda kendisini yenileyen dönüştüren çağın gerekleri ve bugünün ihtiyaçlarına göre kendisini yeniden yapılandıran bir bakanlıktır." diye konuştu.

Geçmişte Maliye Bakanlıklarının, harcamalarının hesabını veremeyen, hatta kayıtlarını dahi doğru düzgün tutamayan bir konumda olduğunu söyleyen Ağbal, AK Parti olarak hükümete geldikten sonra Maliye Bakanlığının görev ve yetkilerini, kamu harcamalarında hesap verebilirliği artıran düzenlemeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Ağbal, "Bazı arkadaşlar diyorlar ki 'Biz harcamalara ilişkin bir şey göremiyoruz'. Önceleri hiçbir şey göremiyordunuz. Şimdi her ay Maliye Bakanlığı şeffaf bir şekilde Muhasebat Genel Müdürlüğünün sayfasında her bir harcamayı detaylarına kadar kamuoyuyla paylaşıyor. Dolayısıyla kamu harcamalarına ilişkin en şeffaf, en hesap verebilir bütçe uygulamaları da AK Parti iktidarları döneminde gerçekleştirildi. Bunu biz, daha da ileri taşıma gayreti içindeyiz." diye konuştu.

AK Parti hükümetlerinin vergi adaletinin gerçekleşmesi, verginin tabana yayılması noktasında son 15 yılda önemli mesafeler kaydettiğini dile getiren Ağbal, özellikle düşük ve orta gelirli vatandaşları gözeten vergi indirimlerine gidildiğini anlattı.

-"Vicdanı, vatandaşı esas alan bütçeler yaptık"

AK Parti'nin yaptığı bütçelerde vergi adaleti konusunda son derece hassas olduğunun altını çizen Ağbal, "AK Parti hükümetleri her zaman vicdanı esas alan, vatandaşı esas alan bütçeler yapmıştır" dedi.

Bütçelerde her zaman merkeze vatandaşı aldıklarını belirten Ağbal, bazı milletvekillerinin "savaş bütçesi" şeklindeki eleştirilerine de tepki gösterdi.

Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu bütçe terörle mücadele bütçesidir. Terörle mücadele etmek için ülkemizin iç ve dış güvenliğini sağlamak için bütçeden ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız. Bizim kimseyle savaşımız yok. Bizim terörle mücadelemiz var. Terörle mücadele etmek için savunma ve güvenlik birimlerimizin ihtiyacı olan kaynak neyse sonuna kadar kendilerini destekleyeceğiz. Bu bütçeden fakir fukaraya da engelliye de dezavantajlı bütün gruplara da ilk defa AK Parti hükümetleri döneminde başlayan, yardımlar yapılıyor, hizmetler gidiyor. Bizim bütçemiz işçiye de çalışana da kaynak aktaran, onun yanında yer alan bütçedir. Bütçede memnuniyet kime aittir? Vatandaşa aittir. AK Parti hükümetleri 16. defa bütçe yaptı. Hiçbir hükümete nasip olmadı. Demek ki biz doğru işler yapıyoruz. Vatandaşımız 15 yıldır bu bütçeleri yapan AK Parti hükümetlerine destek oldu. Yanında oldu. Biz de her zaman vatandaşın yanında olduk."

-"Vergi denetiminde mükellefin hakkı merkezde olsun"

Ağbal, Maliye Bakanlığında 1989 yılından beri yapılması gerektiği söylenen, vergi denetimlerinin tek çatı altında birleştirilmesi uygulamasını 2011'de AK Parti iktidarında hayata geçirdiklerini belirtti.

Bunun vergi denetiminin çehresini, mükellefe yaklaşımı değiştiren önemli bir uygulama olduğunun altını çizen Ağbal, denetimdeki çok başlılığın bu yolla ortadan kaldırıldığını söyledi.

Ağbal, "Her zaman vergi denetiminde mükellefin hakkı ve hukuku merkezde olsun dedik. Vergi denetim kurulu bu şiarla çalışsın istedik. Vatandaşı baştan vergi kaçıran olarak gören bir anlayış doğru bir anlayış değil." dedi.

Vergi Denetim Kurulunun 2016 yılı faaliyet raporundan bilgiler aktaran Ağbal, "Maliye Vergi Denetim Kurulu 2016 yılında 49 bin inceleme yapmış. 2011 yılında Vergi Denetim Kurulu kurulmadan önce kaç yapılmış? 16 bin yapılmış. 'Denetim yapılmıyor' deniyor ya, 16 bin sayısında 49 sayısına gelmişiz. Dolayısıyla vergi denetimini de son 6 yılda önemli ölçüde artırdık. 'Denetim yapılmıyor, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmiyor' diyenlere selam olsun. Biz denetim elemanlarının sayısını da artırdık, inceleme ve denetimleri de artırdık." değerlendirmesinde bulundu.

-"Önce mükellef hakları"

Vergi denetim elemanlarının eğitimi konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Ağbal, bir eğitim merkezi oluşturduklarını bildirdi.

Ağbal, "İlk defa vergi denetim elemanlarına standartları belirlenmiş yüksek kalitede eğitim veriyoruz. En önce öğrettiğimiz şey şudur; önce mükellef hakları. Bundan önce var mıydı mükellef hakları eğitimi? Bundan önce var mıydı denetimlere ilişkin standart var mıydı?" diye sordu.

Mükelleflerin kendisine yönelik denetimin her aşamasını görme imkanına kavuştuğunu da aktaran Ağbal, bunun vatandaşa kendisini savunma olanağı sağladığına dikkati çekti.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmediği yönündeki eleştirilerin gerçeklik payı bulunmadığını belirten Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan Risk Analiz Merkezinin bunun vergi denetimi, vergi kaçakçılığının önlenmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda önemli bir görev üstleneceğini kaydetti.

Varlık Barışı düzenlemesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Ağbal, buna benzer uygulamaların dünyanın pek çok ülkesinde yapıldığını ve uluslararası ekonomi kurallarına, hukuka uygun olduğunu anlattı.

-"Büyüme devam edecek"

Türkiye'nin hızla büyüyen bir ekonomi olduğunu belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 7'nin üzerinde büyüdü. Bu büyüme tek başına sadece bir veya iki sektöre bağlı, bir ve iki sektörde kalan bir büyüme olmadı. Bütün sektörlere yaygın, bütün sektörlerde görülen bir büyüme ortaya çıktı. Bu açıdan baktığımızda, 2017 yılında ortaya çıkan büyüme özellikle yatırıma, ihracata ve üretime dayalı bir büyüme olması bakımından da son derece önemli. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11 büyüdük. Bu büyüme oranı bana göre sadece 2017 yılının üçüncü çeyreği için önemli değil, aslında 2018 yılı için de son derece ümit verici bir gelişme."

Türkiye ekonomisinin 2016'nın dördüncü çeyreğinden bu yana arka arkaya dört çeyrektir büyüdüğünü söyleyen Ağbal, "Türkiye ekonomisi 2018 yılında da bu büyüme trendini devam ettirecektir." ifadesini kullandı.

Ağbal, yıl sonunda 2017 yılı bütçesine ilişkin güzel neticeleri alacaklarını belirterek, AK Parti hükümetleri olarak son on beş yıldır bütçe performansı bakımından sağladıkları bir disiplin ve başarı olduğunu dile getirdi.

Bakan Ağbal, "Bu senenin sonunda da göreceksiniz, bütçemiz orta vadeli programda öngördüğümüzden daha başarılı bir performans ortaya koyacak. Yıl sonunda burada bütçe disiplinine ilişkin yapılan bütün lafların aksine, bütçe dengesinde de gerçekten AK Parti hükümetleri açısından başarı grafiğinin devam ettiğini ortaya koyan bir sonuçla karşılaşacağız. 2018 yılı büyümenin devam ettiği, yatırımın, üretimin, istihdamın, ihracatın artarak dalga dalga millete, memlekete yayıldığı bir yıl olacak." diye konuştu.