Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ordu’dan yayın yapan Altaş TV’de gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı. 

Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen zehirli gaz saldırısında çok sayıda çocuk ve kadının da aralarında olduğu sivillerin öldüğü, yaralıların da bulunduğunun dile getirilmesinin ardından değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, “Bu, çok büyük bir insanlık suçudur. Hiçbir savaş meşru değildir ama savaşta dahi böyle kimyasal silahlar kullanılması, oradaki savaşın muhatabı olmayanların, özellikle sivilleri, çocukları, kadınları, hastaları, yaşlıları, sakatları böyle hedef alan kimyevi silahlarla saldırıda bulunmaları tam bir insanlık suçudur. İnsanlığın artık en aşağılık seviyeye indiğini gösteren bir husustur. Bunu şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Suriye rejiminin daha öncede halka karşı kimyasal silahlarla saldırılarının olduğunun tespit edildiğini dile getiren Kurtulmuş, “Bunlar, uluslararası camia tarafından kaydedildi. Bunlar vesikalandırıldı, delillendirildi ama mesele, uluslararası camianın gündemine taşınmış olmasına rağmen BM’den bir sonuç alınmadı. Çünkü o zaman BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya, bir şekilde rejime karşı bir karar alınmasını önlemiş oldu.” Şeklinde konuştu.

“Ümit ederiz ki BM, bu kez suçun paydaşı olmaz”

İdlib’deki bu olayın arkasındaki bütün hususların soruşturulması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Bu emri verenler, bu emri uygulayanlar bütün detaylarıyla ortaya çıkarılmalıdır. Yoksa bu suça, bütün dünya ortak olmuş olur, bunun bir parçası haline gelmiş olur. Hastanenin bombalandığı, sivillerin zehirli gazlarla öldürüldüğü ortaya konuluyor. Bunu şiddetle kınadığımızı ve uluslararası camiayı, kınamanın örtesinde, bir an evvel harekete geçmeye davet ediyoruz. Ümit ederiz ki bu sefer BM, böylesine büyük bir suçun paydaşı olmaz. Buna BM Güvenlik Konseyi gerekli kararı alarak yaptırımı uygulayacak adımları atar.”

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin İdlib’deki zehirli gazla yapılan saldırıyla ilgili toplanma kararı aldığının aktarılması üzerine de değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Doğru bir karar da biz hep dünya beşten büyüktür diyoruz. Kusura bakmayın beş ülke orada veto hakkına sahip. Başka yerlerde insanlık suçu işleyenler nasıl yapıyorlar? Bunlar şunu biliyor ki, her birinin arkasında bir dayısı var. Hangi pisliği yaparsa yapsın, hangi insanlık suçunu işlerle işlesin; eğer o dengeler içerisinde BM Güvenlik Konseyi'nde bir dayıya kendisini yaslıyorsa, bütün dünya bir tarafta olsa bir ülke elini kaldırıp, ben veto ediyorum, dediği zaman, o maalesef insanlık suçunu önleyecek tedbirleri alamıyorsunuz. Ümit ederim ki Ruslar, BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak kararları veto etmezler. BM de bir an evvel, dünyadaki insanlık suçlarını ortadan kaldırabilecek bir kabiliyete kavuşmalıdır, dünya sistemi yeniden yapılandırılmalıdır. BM yeniden yapılandırılmalıdır.”