KENTLERDE YEREL YÖNETİMLER TOPLUYOR

Karakaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin cevaplandırması talebiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde önemli tespitlerde bulundu. Karakaya "Türkiye, son yıllarda özellikle kırsal alanlarda giderek artan çöp sorunu yaşamaktadır. Tüketim alışkanlıklarının doğal sonucu olarak yaşam tarzının, günlük ihtiyaçların değiştiği ve ihtiyaç çeşidinin çoğaldığı günümüzde evsel atıklar önemli bir sorun haline gelmiş bulunmaktadır. Üstelik bunlar doğada uzun yıllar çözülmeyen atıklardır. Kentlerde yerel yönetimler eliyle giderilen bu sorun maalesef köylerde ve mahalle konumuna dönüşen yerleşim birimlerinde giderek büyümektedir." dedi.

KÖYLERDE ARABA BAGAJLARINDA TAŞINIYOR

Soruna ilişkin çarpıcı gözlemlerini aktaran Karakraya "Bazı yerlerde köy ve mahalle muhtarları ile duyarlı vatandaşlarımızın özel çabalarıyla toplanan çöpler, çöp toplama merkezinin uzak olması yüzünden dere yataklarına, vadilere, dağ eteklerine dökülmektedir. Bu tür girişimlerin olmadığı yerleşim birimlerinde ise vatandaşlar araba bagajlarında taşıdıkları çöpleri yol kenarlarına, ormanlık alanlara ve sahipsiz görünen kamu arazilerine boşaltmaktadırlar. Böylece kimi yerlerde çöpten dağlar meydana gelmekte, taşkınlara yol açacak şekilde dere yatakları kapanmakta iken, çöp birikintileri görsel kirliliğin yanında ayrıca sağlık açısından ciddi tehditler oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ MUHTARLARIN GÜCÜNÜ AŞTI

Kırsal alanlarda bile olsa çöplük görüntülerinin Türkiye'ye yakışmadığını belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, kimi yerde İl Özel İdarelerinin kimi yerlerde ise belediyelerin sorumluluk alanlarında devam eden sorunla ilgili "Çöp sorununun çözümü, muhtarların gücünü çoktan aşmıştır. Devletin işe müdahil olması ve sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması şarttır." diye konuştu.

YANITI ARANAN SORULAR

Karakaya, önergesinde şu soruların cevabını aradı:  "Çöpleri toplanmayan veya toplanamayan kırsal kesim yerleşim birimlerine ilişkin bir istatistik mevcut mudur? Rastgele araziye bırakılan çöp miktarına ilişkin bir istatistik mevcut mudur? Rastgele araziye bırakılan çöplerin çevre ve tarım topraklarının kirletilmesi üzerinde bir etki analizi yapılmakta mıdır? Sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için bir çalışma var mıdır? Atık yönetimi konusundaki yetersizliklerin neden olduğu ekonomik kayıp konusunda bir tahmin çalışmanız var mıdır? Ülkemizde atık yönetimi, geri dönüşüm ve atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması hususlarında hangi çalışmalar yürütülmektedir?"