ANKARA (AA) - Kabine üyeleri, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Kudüs tasarısının ABD'nin tehditlerine rağmen BM'de kabul edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kudüs tasarısının Amerika Birleşik Devletleri'nin tehditlerine rağmen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilmesini dünya siyaseti açısından dönüm noktası olarak nitelendirdi.

BM Genel Kurulu'nda beklenenin olduğunu belirten Gül, 128 ülkenin, ABD ve İsrail'in tüm tehditlerine ve şantajlarına karşı dik durarak oyunu hukuk, barış ve insan haklarından yana kullandığını vurguladı.

Gül, "Daima yanında olduğumuz Kudüs ve Filistin davasının, gücünü haklılığından aldığı bir kez daha uluslararası arenada ispat olunmuştur. 128 ülke, dünyanın 5'ten büyük olduğunu kabul ve ilan etmiştir. Bu dik duruşa öncü olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve İİT ülkeleri, tüm dünyayı içinde bulunduğu rüyadan uyandırmıştır. Bugün baskı, tehdit, zorbalık değil, tam bağımsız Filistin davası ve hukuk kazanmıştır." ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'nin yanlış Kudüs politikasına karşı yaptığı çağrıya tüm dünyadan yanıt geldiğini ifade ederek, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kudüs konusunda tarihi bir karara imza atarak, haksızlığa ve adaletsizliğe 'dur' dedi. Hamdolsun. " paylaşımında bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bugün BM'deki oylamada Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde 'Dünya 5'ten büyüktür.' tavrındaki haklılığını bir kez daha ortaya koydu. Dünya var oldukça mazlumların yanındaki onurlu duruşumuzu sürdüreceğiz." değerlendirmesini yaptı.

- "ABD yönetimi yalnızlaştı"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, yaptığı paylaşımda, küresel anlamda barış, adalet ve özgürlük cephesinde yer alan tüm ülkeleri tebrik ederek, şunları kaydetti:

"ABD ve İsrail'i, dünyayı yeni bir felakete sürükleyecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Bu kararla ABD yönetimi daha da yalnızlaştı. Bütün dünya, ABD'nin bu haksız tavrı karşısındadır. Başından beri söylüyoruz, siyonistlerin ipiyle kuyuya inenler o kuyudan çıkamazlar. Bu tarihi kararın ardından birçok ülke Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul edecektir. BM Genel Kurulu'nun Kudüs kararı, dik duranların, haksızlığa boyun eğmeyenlerin, tüm mazlum halkların ABD ve İsrail'e artık 'dur' dediği bir karardır."

- "Kudüs kırmızı çizgimizdir"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "BM Genel Kurulu'ndaki Filistin oylamasında 128 ülke Trump'un tehditlerine boyun eğmedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya 5'ten büyüktür.' çağrısı vicdanlarda karşılık buldu. Kudüs, kırmızı çizgimizdir." paylaşımında bulundu.

Çalışma ve Sosyal Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Trump yönetiminin hukuka aykırı ve sorumsuz Kudüs kararının BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla veto edildiğini anımsatarak, "Dünya barışı ve küresel adalet adına verilen bu tarihi karar, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’nin başarısıdır." ifadesini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, BM Genel Kurulunda Kudüs tasarısının 9'a karşı 128 oyluk ezici bir üstünlükle kabul edilmesiyle tehdit ve hukuksuzluğun kaybettiğini vurgulayarak, "Kırmızı çizgimiz olan Kudüs davamızın takipçisi olmaya devam edecek, Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız." ifadesine yer verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Mahir Ünal ise BM Genel Kurulu'ndan çıkan kararın insanlığın vicdanındaki adalet duygusunu tescillediğini, Kudüs'ü savunmanın insanlığı savunmak olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

Ünal, "Dünyanın şantajlara ve tehditlere boyun eğmeyeceğini göstermesi açısından son derece önemlidir. Bu karar ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5’ten büyüktür." çağrısının güçlü bir tescilidir. Haktan ve hukuktan yana duruş sergileyen tüm üyeler bu tarihi adımla daha adil bir dünya için umutların artmasını sağlamıştır." ifadesini kullandı.