Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2. İş Ahlakı Zirvesi'nin açılışda, üretimin kalkınmadaki önemine değindi. 

Işık, dijitalleşmeyle birlikte üretim alanlarının da değiştiğini anlatarak, yeni dönemde bu alanda en vazgeçilmez unsurun "nitelikli insan" olduğunu dile getirdi.

Dünyada rutin işlerin robotlar tarafından yapıldığı bir dönemde bulunulduğunu anımsatan Işık, "Yani birçok niteliksiz elemanın yaptığı işi artık robotlar yapıyor. Bu süreç önümüzdeki dönemde daha da artacak. Hatta bundan dolayı işsizliğin artacağı endişesi var. Ayrıca bu, devletlerin işsizlikten dolayı elde edeceği gelirin de azalması manasına geliyor." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Işık, Türkiye'de eğitimle ilgili her zaman tartışma olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Şu hiç tartışılmıyor, 'Acaba biz eğitimi bir bilgi transfer mekanizması olarak mı görüyoruz yoksa iyi insan yetiştirmek için bir araç olarak mı görüyoruz?' Yani çok bilen insan mı, çok iyi insan mı istiyoruz? Türkiye'de bu konular üzerinde maalesef tartışma çok az. Bu çağ öyle bir çağ ki eğer ahlaki, etik ve insani değerler olmazsa dünyanın hızlı bir yok oluşa gitmemesi mümkün değil. Bu çağ öyle bir çağ ki ellerimizde oluşturduğumuz canavarların sadece bizi değil, dünyayı yok etme isteğinin en yüksek olduğu çağ."

"İyi insanlar yetiştirmeliyiz"

Şu anda "Acaba nükleer silahlar mı yoksa yapay zeka mı daha tehlikeli?" tartışmalarının yapıldığını anlatan Işık, "Gerçekten çok doğru. Pek çok uzman önümüzdeki birkaç yıl içinde 'Evet yapay zeka insanlık için daha çok tehlike arz ediyor.' diyecektir. Şu anda da bunu diyenler var. Siz o yapay zekayı oluşturan insan kaynağını etik değerlere sahip şekilde yetiştirmezseniz, insandan bağımsız ve insanın kontrol edemeyeceği bir dünyayı yok edecek canlıların öne çıkmasını engelleyemezsiniz." diye konuştu. 

"Değerler eğitimine bağlı nitelikli insanlar yetiştirmeliyiz"

Şu anda Türkiye'deki eğitim sisteminde en fazla önemsenmesi gereken alanın, "değerler eğitimi" olduğunun altını çizen Işık, her şeye rağmen bu alanda alınması gereken çok yol olduğunu ve bunun mutlaka ülkenin birinci meselesi olması gerektiğini kaydetti. 

Işık, çalışanların iş yerini kendisinin gibi görmesi ve iş verenin de adil olmasının günümüzde iş ahlakı ve başarı açısından birinci derecede önemli olduğunu vurguladı.