Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Suriye’de halkın istediği gibi bir barış düzeni kurulamazsa yakın zamanda ABD ve Rusya’nın fiilen savaşma noktasına geleceğini belirterek, “İki gündür birisi kuyuya bir taş attı, bütün dünya çıkarmaya çalışıyor” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş ile birlikte bir dizi programa katılmak için Mardin’e geldi. Kurtulmuş’u, AK Parti Milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı ile Vali Mustafa Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, Jandarma Komutanı Yusuf Kenan Topçu, Emniyet Müdürü Hasan Onar ve kaymakamlar karşıladı. Kurtulmuş, kentteki kahvaltı programından sonra, Mardin Müzesi’nin açılış törenine katıldı.

Burada konuşan Kurtulmuş, emperyalistlerin birlik ve beraberlik içerisinde yaşayan coğrafyaları darmadağın ettiğini belirterek, “Aynı şekilde bu coğrafyadaki Mezopotamya sınırları cetvellerle çizerek ayırdılar. Şu Mezopotamya ovasının Türkiye ile olan kısmıyla aşağıda olan kısmını birbirinden ayıran hangi gerçek neden vardır? Sadece emperyalistler savaşları kazandığı için cetveli koyup, ‘Burası Türkiye burası Suriye, burası Irak’ diye sınırları çizdiler. Teyze oğlunu öbür tarafta, dayı oğlunu karşı tarafta bıraktılar. Yetmedi şimdi sınırlarını ayırdıkları insanların gönüllerini ayırmaya çalışıyorlar. Bu oyunu bozacağız” dedi.

“KARŞIMIZA AHLAKSIZ BİR SAVAŞ ÇIKARDILAR”

Emperyalistlerin şimdi de karşılarına vekalet savaşlarını çıkardığını anlatan Kurtulmuş, “Karşımıza ahlaksız, adi bir savaş çıkardılar. Kendi ellerini koymayarak maşalarıyla bu coğrafyalarda menfaatlerini sağlamak istiyorlar. 10 bin kilometre öteden gelenler kiraladıkları maşalarıyla bu bölge halkını hizaya sokmak, bölmek ve parçalamak yolunu tuttular. Maşalar üzerinden yapılan savaşların da bir sonu var” ifadelerinde bulundu.

“AMERİKA VE RUSYA FİİLEN SAVAŞMA NOKTASINA GELİR”

Suriye’de halkın isteği gibi bir barış düzenini kurulamazsa çok yakın zamanda Amerika ve Rusya’nın fiilen savaşma noktasına geleceğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“2016’da bunu netlikle söylemişiz. Akıl mantık ortadadır. Halkları savaştırarak vekalet üzerinden sürdürülecek bir savaşın bu vekalet savaşını yürüten perde arkasındaki piyonlara hiçbir faydası olmaz. İki gündür birisi kuyuya bir taş attı bütün dünya çıkarmaya çalışıyor. Biri, ‘Füzemi ateşlerim’, öteki, ‘Ateşlersen şöyle olur’ diyor. Vekalet savaşları kesmiyor, artık bunun bir sonu geldi. Arkasından ticaret savaşlarını başlattılar. Amerika Çin’e karşı aynısını yaptı. Dünya bir büyük çatışmaya doğru sürükleniyor.”

Daha sonra müzenin açılışı yapıldı.

"EMPERYALİST HIRSLARINIZ İÇERİSİNDE BOĞULACAKSINIZ"

Mardin Müzesi Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katıldığı törenle ziyarete açıldı. Açılışta Mardin Valisi Mustafa Yaman ile Mardin milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı’da yer aldı. Anadolu coğrafyasının barış içinde, birlikte yaşamanın ne olduğunu dünyaya gösteren bir coğrafya olduğuna vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, yakın zamanlara kadar buralarda kimsenin kimseye ‘sen hangi millettensin?’ diye sormadığını hatırlattı.

Mardin’in asırlar boyunca etnik, mezhebi, dini anlamlarda dostluğun, kardeşliğin destanlarını yazmış olan bir kent olduğunu belirten Kurtulmuş, emperyalist güçlerin bu coğrafyayı bölerek, parçalayarak daha kolay yönetmenin yolunu tuttuklarını ve bir asır sonra yine aynı senaryoyu üreterek, bu ayrıştırmanın fitne ateşini yaktıklarını dile getirdi.

"ABD İLE RUSYA FİİLEN SAVAŞMAK NOKTASINA GELİR DEMİŞTİK"

Suriye ve Irak’ın bu yolla paramparça edildiğini kaydeden Kurtulmuş, bu oyunu bozacaklarını dile getirerek, "Bu oyun, geçmişte sağlamadığı gibi bu toprakların hiçbirisine fayda sağlamaz. Kardeşlik ateşini daha fazla yakarak, birlik ve beraberlik meşalesini daha fazla yakarak, herkese karşı saygı ve hürmetimizi daha fazla artırarak büyüklerimizin yaptığı gibi bu oyunu bozacağız" dedi.

Emperyalist güçlerin eskiden ordularıyla ve içimize soktukları fitne ateşleriyle Balkan coğrafyasını 20-30 yıl içinde darmadağın ettiklerini sözlerine ekleyen Bakan Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bizim için insanların etnik kökenlerinin insanlara verdiği herhangi bir üstünlük yoktur. Bizim için önemli olan içinde Allah korkusuyla onun yarattıklarına saygı gösterendir. Biz bu birlik ve beraberlik ateşini yeniden yakacağız tarihte olduğu gibi. Yeni emperyalizm karşımıza vekalet savaşını çıkardı. 10 bin kilometre öteden gelenler kiraladıkları maşalarıyla bu bölge halkını hizaya sokmak, bölmek ve parçalamak yolunu tuttular. DEAŞ nasıl oldu? Dünyanın dört bir tarafından birbirini tanımayan insanlar geldiler bir örgüt kurdular ve Irak, Suriye halkını sindirdiler. Nasıl oldu da yemeye, içmeye parası olmayan adamlar ellerinde 100 bir dolarlık ölüm makinalarıyla bu bölge halkını hizaya sokmaya çalıştılar? Bu silahlar çarşılarda, AVM’lerde satılmıyor. Bu örgütlerin bir başkası da, bizim ülkemizde uzun yıllar başta bölge halkı olan Kürt, Arap ve Türk kardeşlerimize hayatı zindan etti ve maalesef bu ülkede birilerinin maşalığını yaptılar. Birileri adına ateşe maşa olarak uzandılar ve halk hizaya getirilmeye çalışıldı. Ancak bunların hiçbirisinin tutmadığını görüyoruz. Suriye’de, Suriye halkının istediği bir barış düzenini kuramazsak, yakın zamanda ABD ile Rusya fiilen savaşmak noktasına gelir demiştik. Bu söylediklerimiz Avrupa’da, özellikle İngiltere’de bazı gazetelerin manşetlerinde de çıktı. Hakları savaştırarak, düşman ederek, vekalet savaşları üzerinden sürdürülecek bir savaşın, bu vekalet savaşlarını sürdüren o perde arkasındaki piyonlara da hiçbir faydası olmaz. Vekalet savaşları yetmedi şimdi de ticaret savaşlarını başlattılar. Dünya bir büyük türbülansa, büyük bir çatışmaya doğru sürükleniyor. Bu coğrafyada halkları bölüp kendinize güç elde etmek yerine insanlığın gücünden istifade ederek, insanlığın daha ileriye gitmesine vesile olun. Bu topraklarda yaşayan insanların insanlık dersinden eğer nasibinizi almaz, insanlığın ortak bir gelecek kurması için çalışmazsanız emperyalist hırslarınız içerisinde boğulacaksınız."

Mardin Müzesi’ndeki açılışın yeni dönemdeki kardeşlik, birlik, beraberlik, barış ve esenlik döneminin de işaret taşlarından birisi olmasını dileyen Kurtulmuş, Mardin’de bütün otellerin dolu olmasından ve insanların buraya gelmeye başlamasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kurtulmuş, konuşmaların ardından müzenin açılış kurdelesini keserek, eğitim alanında geleneksel el sanatları çalışmaları yapan çocuklarla sohbet etti ve müzeyi gezdi.

Kurtulmuş, daha sonra Mardin Valiliğini ziyaret ederek, Bakanlığının Mardin ilinde sürdürdüğü çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi. Bakan Kurtulmuş’a valilik ziyaretinde Mardin Spor forması ile atkısı hediye edildi.

YENİLENEN MARDİN MÜZESİ

Mardin Müzesi 1947 yılında açılarak, Zinciriye Medresesinde uzun yıllar hizmet verdi. 2000’li yıllarda is şu anki yerine taşınan müze son olarak yenilenen teşhir ve tanzimi ile ziyarete yeniden açıldı. Yaşayan Müze konseptine uygun olan Mardin Müzesinde gençlere yönelik sosyal aktiviteler de sürdürülüyor.

(İHA)