İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeni sistemle güçlü bir parlamento olacak. Karman çorman bir sistemin içindeyiz. Bu ülke için tarihi karar vermek zorundayız. Bu karar geleceğe ait bir karardır." dedi.

Soylu, Of Hayrat Vakfı tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Trabzon'un Of ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşun 99. yıl dönümü kutlamasına katıldı. Soylu, burada yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 20 yıldan bu yana girilemeyen bölgelere askerin ve korucuların birlikte operasyon düzenlediğini ve operasyonda 19 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Milletin başına gelen bunca sıkıntı ve dertten yorulduklarını ifade eden Soylu, "Acaba yeni bir 1960, yeni bir 1971 muhtırası olacak mı? Acaba yüzde bin 600 faizle bizi terbiye edecek mi? Acaba bu ülkede insanlar kıyafetlerinden dolayı yeniden sorgulanacaklar mı? Acaba bu ülkede ekonomik krizler yeniden olacak mı ve IMF'den orta dereceli bir memur gönderecekler mi? Biz yorulduk, inanın bizden öncekiler de yoruldu. İnanın Özal, Demirel, Türkeş ve Erbakan da yorulmuştu. Yoruldukları için onlar da 'bu sistem değişmeli' dediler." şeklinde konuştu.

Türkiye'de hiç beklenmeyen anda yenilen her hançerin atılan güzel adımları geri döndürdüğünü dile getiren Soylu, şunları kaydetti:

"15 Temmuz’un geleceğini 15 Temmuz akşamı saat sekizde hiç kimse ama hiç kimse beklemiyordu. 17-25 Aralık darbesi sabahı bu millet, 'bu nasıl oldu' diye soruyordu. 1960'da rahmetli Menderes'e yapılanla aynı değil mi diye soruyorlar? Gezi olaylarından önce faizler yüzde 4’e düşmüştü. Bu memleket güçlü ve büyük adımlar atıyordu. Bir taraftan Kanal İstanbul denilen adı bağımsız ve özgürlük projesi ortaya konuyordu. Bir tarafta 3. boğaz köprüsü ve bir taraftan belki de Hollanda'yı ve Almanya'yı zıvanadan çıkaran 3. havalimanı... Ve ertesi sabaha 5 ağaç yüzünden milleti birbirine düşürdüler. 5 ağaç yüzünden ülkemizin bütün enerjisini toprağa gömdüler. Nerede onlar şimdi? Yabancı yatırımcı gelmesini engellediler, yerli yatırımcıyı ürküttüler. Türkiye’nin her yıl yüzde 5-6 büyümesi lazım. 28 Şubat'ı kimse bir gün önce tahmin edemedi. Herkesin fişleneceği, mezhebine, etnik kökenine, fikrine, kıyafetine, pantolonun bedenine göre... İleri adım attıkça adımlarımızı büyük atamıyoruz. Esnaf, iş adamı atamıyor. Evlenecek atamıyor. Adımlarını kısa kısa atmayı öğrettiler. Bizi terbiye ettiler. Bir annenin iki oğlunu sağcı solcu yaparak ve birbirine kurşun sıktırarak terbiye ettiler. Bu ülkenin başbakanını, tarihindeki en iyi dışişleri bakanını ve bu ülkenin maliye bakanını idam ettirerek terbiye ettiler."

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şiir okuduğu için önünün bazı kesimler tarafından tıkanmak istendiğini hatırlatan Soylu, "Onu yasaklı hale getirdiler. Muhtar olamayacak kabiliyete getirdiler. 'Biz sana bu ülkede siyaset yaptırmayacağız. Sizin kimseyi sevmeye hakkınız yok' diye terbiye ettiler. Bir partinin içinden 25 milletvekilini bir gecede aldılar. Hangi güçlü parlamento diyorlar? Tehditle, şantajla, parayla terbiye ettiler. 'Siz bu ülkeyi yönetemeyeceksiniz' dediler. 'Bu ülkenin sahibi biziz' dediler. Bizim hür, özgür düşünmemizi engellediler. siz yapamazsınız, siz beceremezsiniz' dediler." ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, bugünkü tavırların bunun aynısı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bizim geleceğe bakmamızı engellediler. Hür ve zengin bir Türkiye oluşturmamızı engellediler. Onlara haykırmamızın sebebi budur. Biz 21 yüzyıla iyi bir fırsatla başladık. Bugün Marmaray'ı Avrasya’yı yapıyoruz. Biz her halimizle onlara cevap veriyoruz. 15 Temmuz’da o meczubun yaptığı darbeden sonra, 'evet, biz bundan 57 yıl önce Menderes'in idam edildiği gün aynısını yaşamak istemiyoruz. Rahmetli Menderes'in yaptığını yapan milletin sevgilisi Recep Tayyip Erdoğan'ı onlara bırakmayacağız' diyen anlayışı ortaya koyduk. Bizim milletimiz asil, sabırlı bir millettir. Milletimiz her meselesini oyla ve sandıkla ve demokrasiyle halletti. 7 Haziran'ı çok iyi hatırlıyoruz. 7 Haziran'da bu milletin takatini kestiler. 'Hükümet kurulacak mı, istikrar devam edecek mi?' diye sorular soruluyordu. Birileri ellerini ovuşturdu. 'Şimdi istediğimiz gibi bu ülkeyi yönetebiliriz' diyorlardı. 7 Haziran'da birileri öyle sözler söyledi ki ciğerimize işledi. Şımarık, milletin verdiği oyu yanlış tanımlayıp, kimilerini tehditle aldıkları, kimini kandırıp özgürlük olacak, barış olacak diye milletin duygularını istismar ederek, kimilerine musluklardan akan kanı göstererek aldıkları oylardan 'Biz PKK ile beraber Türkiye Cumhuriyetini tükürüklerimizle boğacağız' dediler. . Özerklik ilan edeceğiz' dediler. 'Muş Varto'da, Cizre’de, Nusaybin’de özerlik ilan edeceğiz' diyorlardı. Hani o günkü sözlerin, cesaretin nerede? Yüreğin yetiyorsa, biraz adamsan özerklik istiyoruz diyebilecek cesareti ortaya koy bakalım."

Türkiye'nin, tarihin son 300 yılının en güçlü döneminde olduğunu anlatan Soylu, Türkiye'nin ayağa kalkmak istediği her dönemde vesayet odaklarının bir travma ortaya çıkardığını ifade etti.

Soylu, gerginlik çıkaran bir partinin yüzde 49 oyu asla alamayacağını, bir siyasetçinin gerginlikten kazançlı çıkamayacağını kaydetti.

CHP'yi eleştiren Soylu, CHP'nin millet diye bir derdinin olmadığını ve CHP'nin halkla ittifak kurmadığı için yeni sistemi istemediğini söyledi.

Türkiye'nin önemli bir tarih diliminden geçtiğine dikkati çeken Soylu, "28 Şubat’ta DYP’den 25 kişi istifa ettirdiler. O parlamento mu güçlüydü? Yeni sistemle güçlü bir parlamento olacak. Karman çorman bir sistemin içindeyiz. Kendileri yazdı, biz yazmadık ve istedikleri gibi yazdılar sistemi. Bu ülke için tarihi karar vermek zorundayız. Bu karar geleceğe ait bir karardır. " dedi.

Avrupa’da yüksek yargı mensuplarını parlamento ve hükümetin belirlediğini anlatan Soylu, Türkiye'de bu durumun gerçekleşmemesi için bazı odakların engel olmak için elinden geleni yaptığını söyledi. Milletvekili olma yaşının 18'e düşürülmesine de değinen soylu, "Avrupa'nın yüzde 73’ü neden yapıyor. Derdi ne? Avrupa yaşlanıyor ve bu gençleri sistemin içine enjekte edemezsem onlar ne üretimde ne eğitimde ne esnafta olurlar' diyor. Bizim genç nüfusumuzdan korkuyorlar." ifadelerini kullandı.

Soylu, hemşehrilerinden 16 Nisan’daki referandum için destek isteyerek, "Türkiye’ye yeni ufuklar açmaya ve Türkiye’ye bakan mazlumlara bir nefes vermeye ve 16 Nisan’da yeni bir tarih yazmaya var mısınız?” diye sordu.

Geceye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya ve İstanbul'da yaşayan Oflular katıldı.