İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sıkıştıkları yerler artık sınırlar. Biraz önce de yine Bestler Dereler'de 4 teröristi daha bizim evlatlarımız etkisiz hale getirdiler. Nasıl bir mücadele yaptığımızı, hangi tedbirleri aldığımızı ve bu mücadelenin sonunda ne olacağını bilen anlayışla bir stratejiyi ortaya koyuyoruz." dedi.

Süleyman Soylu, Ortahisar ilçesine bağlı Çarşı Mahallesi'nde Yol-İş Sendikası tarafından yaptırılan Yol-İş Holiday Trabzon Otel’in açılışındaki konuşmasında, bir dakikalarını dahi boş geçirmediklerini, kendilerine verilen emaneti layıkıyla temsil edebilmek için ellerinden gelen bütün gayreti ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

İki gün önce 8 şehit haberiyle büyük bir üzüntü yaşadıklarını anlatan Soylu, "Allah şehitlerimizden razı olsun" ifadesini kullandı.

Dün olayın yaşandığı yerde bulunduğunu bildiren Bakan Soylu, "Mücadele eden, göğüs göğüse çarpışan kardeşlerimi dinledim. Her biri kaya gibiydi, her biri aslan parçası Allah onlardan razı olsun." diye konuştu.

Büyük bir mücadele verdiklerine işaret eden Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu mücadelede çok üstün bir noktaya geldiğimizi söylemek isterim. Sıkıştıkları yerler artık sınırlar. Biraz önce de yine Bestler Dereler'de 4 teröristi daha bizim evlatlarımız etkisiz hale getirdiler. Nasıl bir mücadele yaptığımızı, hangi tedbirleri aldığımızı ve bu mücadelenin sonunda ne olacağını bilen anlayışla bir stratejiyi ortaya koyuyoruz. Evet, orada 8 evladımız şehit oldu ama hiç durmadık. 24 saat geçmeden 55 teröristin gereğini, bu ülkenin nasıl güçlü ve kudretli bir ülke olduğunu, bize parmak sallayanlara nasıl haddini bildireceğimizi bir şekilde ortaya koyduk."

- "Bunlara müsaade etmeyeceğimizi bütün dünya bilecek ve öğrenecek"

Bakan Soylu, üzerlerinde bir vazife daha bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ülke içerisindeki bu gücümüzü ve kudretimizi sınırlarımızın ötesindeki kamplara taşımak mecburiyetimiz söz konusudur. Yani orada hemen Toklu karakolunun olduğu yerin çapraz 2, 2.5 kilometre ötesinde Hakurk kampı var. 2.5 kilometre hemen sağ tarafında Kanireş kampı var, hemen orada Ari kampı var. Orada onlar beslenecekler, biz onlara müsamaha göstereceğiz. Böyle bir şey söz konusu değil. Bilmenizi istiyorum ki bundan sonraki hedeflerimiz açık ve nettir ve buraya ait de bir meşruiyetimiz söz konusudur. Dünyada hangi ülke olursa olsun ve ne şekilde olursa olsun çıkarabilecekleri hiçbir ses bizim umurumuzda değildir."

Bu kamplara işaret eden Soylu, "İlla orada beslenecekler, semirilecekler içeriye giremeyecekler ama sınırlarımıza taciz ortaya koyabilmek, bizi rahatsız edebilmek için gayret sarfedecekler. Bunlara müsaade etmeyeceğimizi bütün dünya bilecek ve öğrenecek. Bu açıdan adım adım bunu sürdürüyor ve götürüyoruz. Yaklaşık 1 yıldır bin 650 sığınaklarını ve barınaklarını tarumar ettik. Şimdi sonbahar operasyonlarına başlıyoruz. Bilesiniz ki onlara kış üslenmesi yaptırmamak için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağız." dedi.

Soylu, geçen hafta Van ve Diyarbakır'da bütün güvenlik kuvvetleri ve komutanlarla bir araya geldiklerini belirterek, stratejiler ve programlarda hiçbir eksiklerini bulunmadığını kaydetti.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Savunma Sanayi İcra Kurulu toplantısı gerçekleştirildiğini anımsatan Soylu, bütün tedbirlerin ve yapılabileceklerin burada konuşulduğunu aktardı.

- "Bugün ayaklarının üzerinde duran bir Türkiye var"

"Türkiye'nin eski Türkiye değil." diyen Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün ayaklarının üzerinde duran bir Türkiye var. Milli ve yerli sermayesiyle, milli ve yerli savunma sanayisiyle yarına güçlü adımlar atabilen Türkiye. Bize mesaj veriyorlar. Modern İpek Yolu'nun en önemli bölümü olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışını gerçekleştirdi Sayın Cumhurbaşkanımız. İki gün önce Türkiye yerli otomobil için en önemli imzayı atıyor ama bir taraftan bizim müttefik olarak bildiklerimiz, güya bize stratejik ortaklık yapanlar Türkiye'yi yıllarca bölmek ve parçalamak isteyen terör örgütlerine aleni ve açık şekilde silah yardımı, ağır mühimmat yardımı yapmaya çalışıyorlar."

Neyle karşı karşıya kaldıklarını bildiklerini kaydeden Soylu, "Bu milletle oyun oynamaya çalışanlara ve bu millete bedel ödetmeye çalışanlara bu millet, bu toprağın altının da vatan olduğunu, bu toprağın üstünün de vatan olduğunu bilebilecek anlayış içerisinde, o yüksek cesaret, bağlılık ve sadakat içerisinde gerekli cevabı vermektedir ve vermeye devam edecektir." diye konuştu.

Soylu, "Yaklaşık 15 saat önce o karakolda arkadaşlarının şehadetini görenlerin gözlerinde bir tek korku, bir tek yılgınlık yoktu. Cesaret vardı ve bana verdiği tekmilde 'kanımın son damlasına kadar vatan hududunu ve vatan toprağını korumaya yemin ediyorum.' diyen bir evladımız vardı. Biz nasıl bir sorumluluk, nasıl bir anlayış ortaya koyduğumuzu biliyoruz. Aynı gün 9 teröristi etkisiz hale getirdi bizim evlatlarımız Tunceli'de, Nazımiye'de çok uzun zamandır peşinde olduğumuz bir gruptu Allah’a hamdolsun ki orayı da temizledik. 4 tanesi gri listeden çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

- "Üzüntümüz kararlılığımıza mani değildir"

Üzüntülerinin tarifinin olmadığını belirten Soylu, "Ama üzüntümüz kararlılığımıza mani değildir. Kanaatimce dünya kamuoyu Türkiye'nin terörle mücadelesinin boyutunu, yüklendiği yükün ağırlığını ve yaşanan vahşeti tam olarak anlayabilmiş değil." dedi.

Soylu, İspanya'da ETA, İngiltere'de IRA ve Türkiye'de PKK terör örgütünün katlettiği asker, polis, kamu görevlisi ve sivil sayılarına değinerek, "Bu sadece PKK kısmı. Aşırı sol örgütlerle de mücadelemiz var. FETÖ, DEAŞ ve PKK’nın diğer uzantıları olan PYD, KCK gibi versiyonları var. Bu rakamlar ortada iken hala birilerinin 'PKK terör örgütü müdür, değil midir?' diye kafasının karışık olması inandırıcı ve asla samimi değildir." ifadesini kullandı.

"Bu belediyelere niye el koydunuz? Niye kayyum atadınız? Bakın Avrupa topraklarında böyle bir şey var mı?" diye kızanlar olduğunu anlatan Bakan Soylu, "Allah'ınızı severseniz İspanya’da Katalan’da olanı hepimiz biliyoruz. Sanki bize buna söyleyenlerin gözüne batırarak, hem kayyum atadılar hem de bakanlarını teker teker tutukluyorlar. Demek ki iş o kadar kolay değilmiş." diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TÜSİAD Başkanının daha önce yaptığı bir açıklamada OHAL'e yönelik sarfettiği sözlere ilişkin, "Birilerinin üfürmesiyle beraber Türkiye'nin OHAL şartlarını ortadan kaldırmasını istiyorsun." dedi.

Soylu, Yol-İş Sendikası tarafından Ortahisar ilçesinde yaptırılan Yol-İş Holiday Trabzon Otel’in açılışındaki konuşmasında, TÜSİAD Başkanının olağanüstü halin kalkması gerektiğini söylediğini belirterek, "Trabzon'da ayakkabıcılıkta, bakırcılıkta, kuyumculukta iyi işler yapanlar var. Ben bunları bilmeden ahkam kesebilir miyim? Böyle bir şey yapabililir miyim? Yapamam." ifadesini kullandı.

"Türkiye’nin önemli sivil toplum örgütlerinden birisinin başkanı bir sor bize bakalım, 'Türkiye niye OHAL'de ve bu OHAL kime?" diye soran Soylu, şöyle devam etti:

"Ama birilerinin üfürmesiyle beraber Türkiye'nin OHAL şartlarını ortadan kaldırmasını istiyorsun. Tam FETÖ ile mücadelemizin ortasında. Peki OHAL'de Türkiye ne durumda? Ekonomimiz ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü, ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü, şimdi yüzde 7 büyüyeceğine yönelik birtakım similasyonlar var."

- "Akıl veriyorlar, 'bitirin' diye"

Soylu, Antalya'ya geçen yıl 6 milyon 200 bin turist geldiğini, 2017'nin 10 aylık döneminde bu sayının 9 milyon 600 bine ulaştığını ve yıl sonu itibariyle de 10 milyon 500 bine çıkmasının beklendiğini dile getirdi.

Van'ı geçen yıl 230 bin turistin ziyaret ettiğini, şu anda rakamın 460 bine yaklaştığını belirten Soylu, yıl sonu itibariyle de 550 bin turist beklentisi olduğunu söyledi.

Soylu, bu yıl Mardin'i 2,5 kat, Batman'ı 2 kat ve Diyarbakır'ı da 2 kattan daha fazla turistin ziyaret ettiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim olağanüstü halimiz hayatın olağan akışının sağlıklı bir şekilde gidebilmesi için terör örgütlerine ve marjinal gruplara yönelik bir olağanüstü hal olarak ortaya konulmaktadır. Akıl veriyorlar, 'bitirin' diye. Tamam bitirelim. FETÖ'den adam tutuklanıyor, ifadesi alınıyor diyor ki 'ben bununla beraber bu işi yaptım. Bunla beraber bunu gerçekleştirdim.' Örgütü ancak çözebiliyoruz. Örgütü çözebilmek için sadece ByLock, sadece 15 Temmuz gecesi hain eylem girişimlerini gerçekleştirenlerin sabitlenmesi yetmiyor ki. Bu örgüt aynen PKK gibi on yıllardır bu ülkenin başına musallat olmuş, bu ülkeyi yönetebilmek ve bu ülkeyi başkalarına peşkeş çekebilmek için en derinlere sızmış bir örgüt."

- "Amerika'da en elebaşısı korunuyor"

"Ne yapmak istiyorsunuz?" diye soran Soylu, şunları söyledi:

"PKK’nın da elebaşları, DHKP-C’nin de elebaşları, FETÖ'nün de elebaşları Almanya'da korunuyor ve muhafaza ediliyor. Amerika'da en elebaşısı korunuyor. Balkanlar'da, Orta Asya'da hala etkinler. Sonra TÜSİAD Başkanımız oradan diyor ki 'olağanüstü hali kaldıralım.' Yani elimizi kolumuzu bağlayalım hiçbir işlem yapamayalım, bizim başımıza gelen felaketlerin geleceğimizdeki nesillerimizin başına gelmesi için de oyun alanını onlara istedikleri gibi açalım. Türkiye ajanların memleketi haline gelebilsin. Türkiye herkesin istediği gibi oyun kurabileceği bir memleket haline gelebilsin."

Soylu, "Başbakan, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, bütün bakanları bu işlerle meşgul oluyor. Ne yapıyoruz acaba biz? Niye gecenin saat 3'üne, 4'üne kadar uyumuyoruz? Niçin çaba sarfediyoruz? 15 Temmuz’dan önce toplam 24 bin emniyette müdür ve amirimiz söz konusuydu. Şu anda 8 bin tane var. Nasıl beceriyoruz bu kadar işi?" diye konuştu.

Olağanüstü halden ne öğrencilerin ne de esnafın hiçbir şekilde etkilenmediğini ifade eden Soylu, "Fransa’nın en önemli caddelerinde elinde en ağır makineli silahların bulunduğu özel hareket polisleri geziyor. İngiltere’de meydanlarda 30’ar dakikalık şok uygulamalar herkese gerçekleştiriliyor. Bütün dünyada güvenlik açısından 'acaba DEAŞ ne yapar? Acaba diğer örgütler ne yapar?' diye tedbirler alınmaya çalışıyor. Türkiye kalkanlarını açacak ve Türkiye açtığı kalkanlarla beraber her gün 'acaba ne yapacağız.' diye herkes endişe içinde olacak." dedi.

- "Türkiye eski Türkiye değil"

Soylu, şunları kaydetti:

"Sonra? Hayatın olağan akışını bir şekilde sıkıntıya sokabilmek için gerçekleştirilen bu eylemlere Türkiye'nin teslim olmasını, Gezi'de yaptıklarını, 17-25 Aralık darbesinde gerçekleştirdiklerini, 15 Temmuz'da yaptıklarını bir başka versiyonla bizim önümüze koymak isteyecekler. Türkiye eski Türkiye değil. 2 bin, 3 bin dolarlık bir Türkiye değil. 'Acaba insansız hava aracını İsrail bize verir mi vermez mi?' diye endişe eden bir Türkiye değil. Allah'ımıza şükürler olsun bugün dünden daha iyiyiz ama yarın bugünden çok daha iyi olacağız. Hedefimiz doğrudur ve biz dünyanın 10 büyük devletinden birisi olacağız."

Bakan Soylu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın konuşmasında, "Birileri ölmeyi bayılmak zannediyor. Bu toprağın üstü de bu toprağın altı da bizim vatanımız." dediğini anımsatarak, "Belli makamlarda olunabilir ama en önemli makam halkın makamıdır, milletin makamıdır." diye konuştu.

Soylu, Trabzon'da turizmde yaşanan hareketliliğe, kente yönelen yatırımlara da değindi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen "Biz Anadoluyuz Projesi" hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Soylu ve protokol üyeleri otelin açılışını yaptı.

Açılışa Vali Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar ve Salih Cora, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar ve diğer ilgililer katıldı.