Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Mersin 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3213 olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, tarihinde sömürge ayıbı olmayan, işgal lekesi bulunmayan tek ülke olduğunu belirten Erdoğan, "Bana isim verdirtmesinler. Biz bu işgal güçlerini çok iyi biliriz, bunları çok iyi tanırız. Biz sadece hem kendimiz hem de dostlarımız için güvenli ve müreffeh bir gelecek istiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütünün ve onu destekleyenlerin Suriye'de neyi amaçladıklarını çok iyi biliyoruz. Onun için de onların üzerine üzerine gidiyoruz. Ama kimse bize yanlış bakmasın. Eğer bize yanlış bakarlarsa o zaman iki parmağımız bunların iki gözünde olur." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Cerablus'u, Rai'yi, Azez'i, El Bab'ı nasıl teröristlerden temizledikten sonra elektriğinden suyuna, eğitiminden sağlığına tüm altyapı ve üstyapı hizmetleriyle ayağa kaldırmışsak Afrin'i de öyle yapacağız. Ardından, teröristlerden arındırdıktan sonra Münbiç, Ayn el Arap, Tel Abyad, Resulayn, Kamışlı, buraları da teröristlerden temizleyeceğiz.

Ey NATO neredesin? Bu kadar mücadele veriyoruz. Türkiye NATO'nun üyesi değil mi? Neredesin? Afganistan'da hemen NATO üyesi ülkeleri oraya davet ettin, peki Suriye'de? Suriye'de NATO üyesi olan ülkeler... Aslında kudretleri yetse kalkacaklar onlar açık net karşımıza dikilecekler fakat Türkiye'nin dik durduğunu görünce buna cüret edemiyorlar. Ama bizim isteğimiz şuydu, Afganistan'a çağırdın geldik, Somali'ye çağırdın geldik, Balkanlara çağırdın geldik, şimdi de ben çağırıyorum, hadi bakalım Suriye'ye gel. Niye gelmiyorsun?"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen terörist sayısının 3213'e yükseldiğini belirterek, "Mehmetçiğimiz ilerliyor Afrin'e, inşallah Afrin'e girdik, giriyoruz." dedi.

Erdoğan, Servet Tazegül Spor Salonu'nda düzenlenen, AK Parti Mersin 6. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasında, şehirdeki mevcut demiryollarının yenileneceğini, hızlı tren hattı yapılacağını söyledi.

Mersin'i, Kuzey'den Ankara ve İstanbul'a, Doğu'dan Adana, Osmaniye, Gaziantep istikametine bağlayacak hızlı tren hattının etap etap inşa edildiğini belirten Erdoğan, bu projenin tamamlanmasıyla Mersin'in önünde yepyeni bir dönemin açılacağına dikkati çekti.

Erdoğan, ayrıca Niğde-Kayseri istikametine giden tren yolunu, elektrik ve sinyalizasyon sistemini yenileyerek, ticari taşımacılıkta önemli bir hat haline dönüştürdüklerini anlattı.

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın altyapıyla ilgili işlerinin hızla devam ettiğini, üst yapı ihalesinin önümüzdeki haftalarda yapılacağını bildiren Erdoğan, "Bunu seçime kadar yetiştirmenin gayreti içindeyiz. Kısa sürede bu havalimanının Mersin'e ve Adana'ya hizmet vermesi bölgeyi çok daha rahatlatacaktır." diye konuştu.

Erdoğan, Alaköprü Barajı'nın Kıbrıs'a su sağlamanın yanında, 84 bin hektar araziyi de sulayacağını söyledi. Şu ana kadar bunun 12 bin dekarının sulamaya açıldığını belirten Erdoğan, kalanıyla ilgili çalışmaların da sürdüğünü kaydetti.

- "FETÖ denilen haine ve onun takımına Türkiye'yi mezar ettiniz"

Erdoğan, salondakilerin "Reis bizi Afrin'e götür" sloganları üzerine şunları söyledi:

"Biraz sabır. İhtiyaç olduğu anda önce ben yola çıkacağım, size de çağrıyı yapacağım. 15 Temmuz'da bunu yaptık mı? Sizlere çağrıyı yaptım, meydanlara, dökülün sokaklara dedim. Sizler caddelere, meydanlara döküldünüz, F-16'lar, tanklar, toplar, helikopterler hepsi hikaye. Ve bu FETÖ denilen haine ve onun takımına Türkiye'yi mezar ettiniz. Şu anda da inşallah böyle bir durum olduğu anda önce şahsım yola çıkacak, ondan sonra size de beraber yürüyeceğiz bu yolda dedik, beraber yürüyeceğiz."

Erdoğan, Mersin'e geçen dönemde 6 baraj ve 7 gölet inşa ettiklerini hatırlatarak, 10 baraj ve 8 göletten oluşan bir hedef daha bulunduğunu bildirdi.

Tarsus için özellikle önemli olan Pamukluk Barajı'nı bir sonraki yıl hizmete alacaklarını açıklayan Erdoğan, "Anamur Demirören Barajı'nın ihalesi yapıldı, Erdemli Kargıcak Barajı'nın ihalesi de haziran ayında tamamlanıyor. Amacımız Mersin'in verimli topraklarının tamamını suyla buluşturarak bereketini artırmaktır." dedi.

- "Bay Kemal duymuyor"

Erdoğan, çiftçilere 15 yılda 1,5 katrilyonluk ödeme yapıldığına değinerek, "Tüm bu hizmetleri Bay Kemal duymuyor, kulağı var ama duymuyor. 'Çiftçileri aç bıraktınız' diyor. Eline, diline dursun. Hesap, rakamlar ortada. Bu topraklar neyle sulanıyor, bu çiftçiye bu paralar nereden ödeniyor? Ah Bay Kemal ah, sen hesap uzmanı olarak kalmışsın o kadar, daha ileri gidememiş. Zaten hastaneleri çökerttin, SSK hastanelerinin senin döneminde ne hale geldiğini rahmetli Savaş Ay çok iyi anlatıyordu. Tüm bu hizmetleri önümüzdeki dönemde geliştirerek, genişleterek, yaygınlaştırarak sürdürmekte kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Mersin'in Birinci Dünya Savaşı'nda işgale uğramış bir şehir olarak özgürlüğün kıymetini çok iyi bildiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"1918 yılının son günlerinde Mersin İskelesi'ne yanaşan düşman filikasının oradaki görevlilerimize uzattığı zarfın içindeki notta, 'şehre asker çıkartılacağı ama idareye karışılmayacağı, işgalin geçici olduğu' yazıyordu. Bakın, çok manidar. Kısa bir süre sonra ilk gelen işgalciler, yerlerini başka işgalcilere bırakarak çekilirken Mersin halkı da istiklal mücadelesi için çoktan örgütlenmeye başlamıştı.

Mersin'in hemen tüm ilçelerinde kurulan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri vasıtasıyla düşmana yönelik mukavemet hızlandırıldı. 1921 Anlaşması'na kadar şehrin her yerinde çok önemli mücadeleler verildi. 3 Ocak 1922'de bir Türk alayı şehre girdiğinde Mersinliler çoktan işi bitirmişti. Bu vesileyle bir kez daha 97. kurtuluş yıl dönümünüzü tebrik ediyorum."

Erdoğan, dün bu toprakları düşmana dar eden Mersinlilerin, bugün de ülkenin istiklali ve istikbali için yine en ön safta mücadele ettiğini ifade etti.

- "Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3213 oldu"

Terörle mücadele için sınırların içinde ve dışında görev yapan kahramanlar arasında yer alan Mersinlilerin cesaretini takdirle takip ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Anlaşılan o ki Mersin'in anaları, evlatlarını sadece balla değil aynı zamanda vatan, ezan, bayrak sevgisiyle de yoğuruyor. Mersin'in anneleri sadece evlat değil aynı zamanda birer aslan parçası da doğuruyor. Bu vesileyle cennetin ayakları altına serildiği tüm annelere selamlarımı, saygılarımı iletiyorum. Kahraman güvenlik güçlerimizin, Mehmetçiklerimizin, jandarmalarımızın, polislerimizin, güvenlik korucularımızın, Özgür Suriye Ordusu mensubu kardeşlerimizin her biri gösterdikleri cesaretle adeta analarından emdikleri sütü helal ettirmek için yarışıyorlar.

Az önce aldığım rakamı açıklıyorum; şu an itibarıyla etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3213 oldu. Mehmetçiğimiz ilerliyor Afrin'e, inşallah Afrin'e girdik, giriyoruz."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, tarihinde sömürge ayıbı olmayan, işgal lekesi bulunmayan tek ülkedir. Bana isim verdirtmesinler. Biz bu işgal güçlerini çok iyi biliriz, bunları çok iyi tanırız. Biz sadece hem kendimiz hem de dostlarımız için güvenli ve müreffeh bir gelecek istiyoruz." dedi.

Erdoğan, Servet Tazegül Spor Salonu'nda düzenlenen, AK Parti Mersin 6. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasında, kahraman Mehmetçiklerin daha önce de bölücü terör örgütü mensuplarına gizlendikleri dağları dar ettiklerini, hendek eylemlerinde teröristleri kazdıkları çukurlara gömdüklerini ve Fırat Kalkanı'nda Cerablus'tan El Bab ve Rai'ye kadar olan bölgeyi DEAŞ'a mezar ettiklerini hatırlattı.

Fırat Kalkanı Harekatı'nda 2 bin kilometrekarelik alanın kontrol altına alındığına ve 140 bin kişinin oraya geri döndüğüne işaret eden Erdoğan, "Burada da 2 bin kilometrekarelik bir alan var. İnşallah burada da bu süreç bitince, yine orada yaşayan kardeşlerimiz topraklarına geri dönecekler." diye konuştu.

Türk milletinin 15 Temmuz gecesi yediden yetmişe, erkeği ve kadınıyla, fakiri ve genciyle, yüreklerindeki iman ve çıplak elleriyle dünyanın en gelişmiş savaş araçlarını durdurabileceğini gösterdiğini anımsatan Erdoğan, "Kahraman evlatlarımız şimdi de Afrin bölgesindeki Zeytin Dalı Harekatı'nda yine destan yazıyorlar ve şu anda 900 kilometreye varan alan teröristlerden temizlendi. Güvenlik güçlerimiz Afrin'de, arkasında kim olursa olsun, hangi eğitimle, hangi silahla teçhiz edilirse edilsin, bayrağı ve ezanı söz konusu olduğunda karşısına çıkanı nasıl yok ettiğini ortaya koydu." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Suriye'deki tek amacın sınır boyunca terör örgütünü Suriye topraklarından söküp atmak olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

"Böylece kendi güvenliğimizi temin etmenin yanında, yıllardır mağdur ve mazlum durumda olan Suriyeli kardeşlerimizin de huzur içinde yurtlarına dönebilmelerini sağlamaktır. Türkiye, tarihinde sömürge ayıbı olmayan, işgal lekesi bulunmayan tek ülkedir. Bana isim verdirtmesinler. Biz bu işgal güçlerini çok iyi biliriz, bunları çok iyi tanırız. Biz sadece hem kendimiz hem de dostlarımız için güvenli ve müreffeh bir gelecek istiyoruz, yaptığımız bu. Terör örgütünün ve onu destekleyenlerin Suriye'de neyi amaçladıklarını çok iyi biliyoruz. Onun için de onların üzerine üzerine gidiyoruz. Ama kimse bize yanlış bakmasın. Eğer bize yanlış bakarlarsa o zaman iki parmağımız bunların iki gözünde olur."

- "Bugün başka bir Türkiye var"

Bölgedeki terör örgütlerinin, "Biz en doğudan başlayıp en batıya kadar ilerleyelim, Türkiye sadece seyreder, Türkiye sadece laf eder." diye düşündüğünü aktaran Erdoğan, "Geç o işi. O senin dediğin Türkiye eskide kaldı. Bugün başka bir Türkiye var." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana ekonomide yaşanan gelişmelere de değinerek 3 bin 500 dolar olan milli gelirin 12 bin dolara, ihracatın ise 36 milyar dolardan 160 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Türkiye'nin 23,5 milyar dolar olan IMF borcunun da sıfırlandığını ve IMF'nin Türkiye'den borç talebinde bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, 27,5 milyar dolarlık Merkez Bankasının döviz rezervini de 120 milyar dolara çıkarttıklarını söyledi. Erdoğan, bu rakamın 135-136 milyar dolara kadar çıktığını ancak son olayların ardından biraz gerileme olduğunu ifade ederek bunu toparlayacaklarını anlattı.

- "Afrin'i ele geçirmek, 3 günlük işti"

Zeytin Dalı Harekatı'nda sivillerin zarar görmemesi için çok hassas davranıldığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz tek bir masum bile maddi manevi zarar görmesin diye kendi askerlerimizin hayatını riske atarken, teröristler gözlerini kırpmadan çocukları, kadınları, sivilleri katletmekten çekinmiyor. Eğer biz teröristler ve Suriye'de yaptıklarını gördüğümüz kimi ülkeler gibi, vicdanımızı, ahlakımızı, hassasiyetlerimizi rafa kaldırmış olsak Afrin'i ele geçirmek, 3 günlük işti. Ama biz çok hassasız, Suriye'de Humus'un, Halep'in, Şam'ın o kenar mahallelerinin, Dera'nın, Rakka'nın Hama'nın, Deyrizor'un, İdlib'in nasıl yerle bir edildiğini iyi biliyoruz."

Bunların acımasızca yapıldığını, varil bombaları atıldığını, Irak'ta Musul, Bağdat, Felluce ve daha nice şehirlerin nasıl hoyratça enkaza çevrildiğini de çok iyi bildiklerini aktaran Erdoğan, "Daha da ötesi bu şehirlerdeki yıkımın ve can kayıplarının öyle sadece çatışmayla açıklanamayacağının, bunun ötesinde kasıtlar olduğunun da çok iyi farkındayız. Ama biz onlar gibi olmadık, olmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Hem İslam dini hem de Türk kültürü gereği asla yıkmanın, yok etmenin peşine düşmediklerini vurgulayan Erdoğan, millet olarak tarih boyunca hep kuruluşun, dirilişin, yaşatmanın peşinde koştuklarını söyledi.

Erdoğan, bugün de aynısını yaptıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Cerablus'u, Rai'yi, Azez'i, El Bab'ı nasıl teröristlerden temizledikten sonra elektriğinden suyuna, eğitiminden sağlığına tüm altyapı ve üstyapı hizmetleriyle ayağa kaldırmışsak Afrin'i de öyle yapacağız. Ardından, teröristlerden arındırdıktan sonra Münbiç, Ayn el Arap, Tel Abyad, Resulayn, Kamışlı, buraları da teröristlerden temizleyeceğiz. Çünkü biz işgale değil, bizden el aman isteyen kardeşlerimizi terör örgütlerinden kurtarmaya ve kendilerine aydınlık bir gelecek kurma mücadelelerinde destek vermeye gidiyoruz. Amacımıza ulaştığımızda da asla oralarda kalmayacak, sınırlarımızın güvenliğini sağlama alarak kendi topraklarımıza döneceğiz."

ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO'ya seslenerek, "Bu kadar mücadele veriyoruz. Türkiye NATO'nun üyesi değil mi? Neredesin? Afganistan'da hemen NATO üyesi ülkeleri oraya davet ettin, peki Suriye'de? Suriye'de NATO üyesi olan ülkeler... Aslında kudretleri yetse kalkacaklar onlar açık net karşımıza dikilecekler fakat Türkiye'nin dik durduğunu görünce buna cüret edemiyorlar." dedi.

Erdoğan, Servet Tazegül Spor Salonu'nda gerçekleştirilen AK Parti Mersin 6. Olağan İl Kongresi’ne katılarak partililere hitap etti.

Dünyada gerçekten insan hakları peşinde olan, gerçekten terörizme karşı samimi duruş sergileyen kim, hangi kuruluş varsa yürüttüğü mücadelede Türkiye'nin yanında olmak zorunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi buradan sesleniyorum. Ey NATO neredesin? Bu kadar mücadele veriyoruz. NATO, Türkiye NATO'nun ülkesi değil mi? Neredesin? Afganistan'da NATO üyesi ülkeleri oraya davet ettin. Peki, Suriye'de? Suriye'de NATO üyesi olan ülkeler... Aslında kudretleri yetse kalkacaklar onlar açık net karşımıza dikilecekler. Fakat Türkiye'nin dik durduğunu görünce buna cüret edemiyorlar. Ama bizim isteğimiz şuydu. Afganistan'da çağırdın geldik, Somali'ye çağırdın geldik, Balkanlar'a çağırdın geldik. Şimdi de ben çağırıyorum, hadi bakalım Suriye'ye gel. Niye gelmiyorsun? 911 kilometre sınırı olan Türkiye şu an tehdit altında, niye gelmiyorsun? İsim mi açıklayacağım, gel. Adil davranın, adil. Sadece kuru kelamlar bizi doyurmuyor. Bunlara da inanmıyoruz artık. Samimi, dürüst olun. Üzerinize düşen görevi de yerine getirin."

- "Bunların tek amacı coğrafyamızın petrolüdür, gazıdır"

Bu konuda çok dertli olduklarını ifade eden Erdoğan, "Lafa geldiğinde insan hakları konusunda mangalda kül bırakmayanlar, bölücü örgütün insan hakları ihlalleri karşısında dut yemiş bülbüle dönüyorlar. Lafa geldiğinde çatışma bölgelerindeki çocukların, kadınların, sivillerin hakları diye ortalığı inletenler, Suriye'de, Irak'ta adeta gözleri görmez kulakları duymaz hale geliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Bunların derdinin ağızlarından dökülen kelimeler, kavramlar, değerler olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Bunların tek derdi parıltılı ambalajlar içinde kendi çıkarlarını korumak, her şeyi bu uğurda kullanmaktır. Bunların tek amacı coğrafyamızın petrolüdür, gazıdır. Yer altı ve yer üstü kaynaklarıdır. Bunun için teröristleri dahi kullanmaktan çekinmemişlerdir." diye konuştu.

- "Terör örgütünün yanında yer alan devletler var"

Türkiye'yi yıllarca "DEAŞ'a karşı yeterince mücadele etmemekle" suçlayanların kendi ülkelerinden bu örgüte katılmaya giden on binlerce kişiye hiçbir engel çıkarmadığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kendi ülkelerinin pasaportuyla ülkemize gelip buradan başka yerlere gidenlerin hesabını bizden sormaya kalkanlar, şimdi PYD ve YPG'ye katılmak için gelenler konusunda da aynısını yapıyorlar. Suriye'den giden tabutların üzerindeki o paçavralar, terörle mücadele konusundaki riyakarlığın canlı birer ispatıdır. Daha da ötesi her ne kadar en tepelerindeki yöneticiler bizimle konuştuklarında aksini söylüyor olsa da diğer her seviyede alenen ve resmen terör örgütünün yanında yer alan devletler var. Bu vahim durum, dünyamızı, hiçbir ülkenin terör örgütleriyle olan ilişkilerinden dolayı sorgulanamayacağı, yaptırıma tabi tutulamayacağı, tehlikeli bir yere doğru sürüklüyor. Kimsenin şüphesi olmasın bu felaketten en büyük zararı, şu anda terör örgütleriyle 'al takke ver külah' ilişkisi içinde olanlar görecektir."

Bölge devletleri başta olmak üzere siyasi ve ekonomik güçsüz ülkelerin zaten başlarının yeterince sıkıntıda olduğunu belirten Erdoğan, diğer ülkelerin ise bu konularda hem talimsiz hem de dayanıksız olduğunu söyledi.

- "Her imtihan aynı zamanda bir imkandır"

Erdoğan, "En küçük bir hadisenin dahi çok büyük kaosa yol açtığı bu ülkelerin terörün gerçek yüzüyle muhatap olduklarında düşecekleri durumu biz düşünmek dahi istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin hem terör örgütleriyle yürüttüğü amansız mücadeleyi hem de ikaz görevini sonuna kadar sürdüreceğini ifade eden Erdoğan, "Her krizin içinde yeni fırsatlar da vardır, unutmayın. Her imtihan aynı zamanda bir imkandır. Bunu da unutmayın. Biz şimdi bu hazırlıkları devam ettirirken, bölgemizde yaşanan ve şer gibi gözüken hadiselerin kendimiz ve dostlarımız için hayra tebdil olacağına yürekten inanıyoruz." dedi.

- "Ümit, Müslüman'ın kılavuzudur"

"Unutmayın gençler, ümit, Müslüman'ın kılavuzudur." diyen Erdoğan, ümit kaybedildiğinde, istikametin de kaybedilme tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Ümitli olmak için birçok sebep bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Hamdolsun ülkemiz, siyasi, sosyal, ekonomik her bakımdan sürekli ileri doğru gidiyor." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl üçüncü çeyrekte elde edilen yüzde 11 büyüme rekoruna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin dünyada bir numara olduğunu, herkesin arkasından nal topladığını söyledi. Erdoğan, bu yıl da 7-7,5 büyüme beklediklerini belirterek, "İyi gidiyoruz." dedi.

Gençlerden üniversitelerde, liselerde bu konuları anlatmasını isteyen Erdoğan, "'Onlar da biliyordur' demeyin. Bilmiyor olabilirler, anlatacaksınız." şeklinde konuştu.

Dünyadaki ilk 10 yatırımın 6'sının Türkiye'de olduğuna dikkati çeken Erdoğan, İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kocaeli'deki Osman Gazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli, Kanal İstanbul, İstanbul'daki 3. Havalimanı'nı hatırlattı.

Erdoğan ilk etabını bu yıl açacakları İstanbul'daki 3. Havalimanı'nın yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını bildirdi.

Bütün bunların çalışarak olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Milletimizle el ele kol kola yürek yüreğe büyük ve güçlü Türkiye yolunda ilerliyoruz." dedi.

- "Hepsi kaçtı ama bu ülkenin gerçek evlatları işte burada"

Mersin'de yapılan yatırımlara değinen Erdoğan, "Akdeniz Olimpiyatları'nı başka ülkeler yapamadı ama biz dedik ki; tamam, biz bunu yaparız. Yaptık mı? Yaptık. 27 milyar lira yatırım yaptık, hepsi bunun içinde. Verdiğimiz sözü tuttuk, zamanında bu işleri bitirdik. Mersin'e bu kutlu yürüyüşte en önlerde yer almak yakışır. Onun için 2019'a iyi hazırlanmanızı istiyorum." diye konuştu.

Erdoğan'ın, "Mersin, ellerini ovuşturarak Türkiye'nin tökezlemesini bekleyenlere hak ettikleri dersi vermeye hazır mıyız? Mersin, 2019'da sandıkları patlatmaya hazır mıyız?" diye sorması üzerine, salondaki partililer "Evet" karşılığını verdi.

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusunda bulunan Erdoğan, "Tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka bir devlet tanımıyoruz. Yok böyle bir şey. Bir ara PKK, FETÖ böyle bir gayretin içine girdi. Ne oldu? Pensilvanya'ya kaçtın? Niye kaçtın. Birisi Almanya, birisi bakıyorsun Fransa, birisi bilmem nere. Hepsi kaçtı ama bu millet, bu ülkenin gerçek evlatları işte burada. İnşallah 2023, dünyada ilk 10'a girdiğimiz yıl olacak." değerlendirmesini yaptı.

- Notlar

Kongrenin gerçekleştirildiği salonda "Güçlü gençlik güçlü gelecek, Ele ele kol kola 2019'a" ve "Sen yürüyeceksin Mersin gençliği yürüyecek arkandan" şeklindeki pankartlar dikkati çekti.

Kongreye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Ataş, Mehdi Eker, Mahir Ünal, milletvekilleri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP Mersin İl Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, BBP Mersin İl Başkanı Hasan Köse ile HÜDA PAR Mersin İl Başkanı Ercan Fidan da katıldı.

Erdoğan, kongrenin gerçekleştirildiği salondan ayrılırken 105 yaşındaki Fikriye Can ile bir süre sohbet etti ve elini öptü.