YOZGAT (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türkiye istikrar için her zaman Atatürk aramak zorunda kalmamalıdır. İstikrar için her zaman Adnan Menderes, Turgut Özal, Tayyip Erdoğan aramak zorunda kalmamalıdır. Çünkü Tayyip Erdoğan'lar, Atatürk'ler, Menderes'ler, Özal'lar kolay gelmiyor." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak için Yozgat'a gelen Bozdağ, Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nda yaptığı konuşmada, 16 Nisan'da ülkenin yeni bir karar vereceğini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu günden bu yana anayasalarda yapılan en önemli reformu, milletin karara bağlayacağını belirtti.

Türkiye'nin istikrarsızlıklarla zayıf iktidarlarla yoluna devam edemeyeceğine dikkat çeken Bozdağ, "15 Temmuz hain darbe girişimini yaşadık. Türkiye büyük bir felaketten kurtuldu. Yanı başımızda Suriye ve Irak'ta devam eden savaş, Türkiye'nin içindeki terör, başka güçlerin Türkiye üzerindeki planları, bu coğrafyada bizim daima güçlü daima refah içerisinde olmamızı zorunlu kılıyor. Güçlü olmamız için istikrar şart, güçlü iktidar şart. Güçlü olmamız için Türkiye'nin sisteminin saat gibi işleyen sağlıklı bir hükümet sistemi olması şart." diye konuştu.

- "Türkiye ne kazandıysa bu güçlü iktidarlar döneminde kazanmış"

Bakan Bozdağ, Türkiye'de güçlü liderlik özellikleri olan devlet adamları döneminde istikrarın sağladığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de parlementer sistemlerde siyasi istikrar olmuş mu? Olmuş. Güçlü iktidarlar olmuş mu? Olmuş. Ne zaman? Atatürk döneminde olmuş, Adnan Menderes döneminde olmuş, Turgut Özal döneminde olmuş. Şimdi de Tayip Erdoğan döneminde var. Baktığımızda bu isimlerin hepsi güçlü liderlik özellikleri olan isimler. Milleti ile iyi bağ kurmuş, kucaklaşmış insanlar. Millet de onların arkasında durmuş ve o dönemlerde güçlü iktidarlar kurulmuş. Türkiye ne kazandıysa bu güçlü iktidarlar döneminde kazanmış. Ne yaptıysa bu güçlü iktidarlar döneminde yapmış. Ama ne zaman bu güçlü liderler siyaseti bırakmış, siyasetin dışına çekilmiş veya rahmete kavuşmuş Türkiye yeniden istikrarsız dönemlerine dönmüş. Türkiye istikrar için her zaman Atatürk aramak zorunda kalmamalıdır. İstikrar için her zaman Adnan Menderes, Turgut Özal, Tayyip Erdoğan aramak zorunda kalmamalıdır. Çünkü Tayyip Erdoğan'lar, Atatürk'ler, Menderes'ler, Özal'lar kolay gelmiyor. Onlar gibisini beklemeye kalkarsak belki 50 sene bekleyeceğiz belki 20 sene bekleyeceğiz, belki 100 sene bekleyeceğiz. O zaman Türkiye sıkıntıya girecek. Onun için diyoruz ki 'Biz bir sistem kuralım ki bu sistem Türkiye'de daima siyasi istikrar kursun, daima güçlü iktidar oluştursun.' İşte bunun adı cumhurbaşkanlığı sistemi. Bu sistemde iktidarı doğrudan Türk halkı belirleyecek."

- "Milletini iradesini alan ülkeyi yönetecek"

7 Haziran genel seçimleri sonrası ülkede hükümet kurulamadığını, yeni gelecek sistemle beraber 7 Haziran'ların yaşanmayacağını dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"7 Haziran'da bir partiyi çoğunlukla seçmeyince ne oldu? Ankara'da pazarlık masaları kuruldu. Partiler birbirini ziyaret ediyor, 'Hükümeti beraber kuralım, bakanlıkları şöyle paylaşalım, şöyle yapalım, böyle yapalım' diye pazarlıklar kuruldu. Tezgahtarlar ortaya çıktı. Milletin vermediği iktidarı, Ankara'da birileri, 'Nasıl alır şuna buna veririz' onun pazarlığını yaptı. Neden çünkü milletvekillerinin oyuyla hükümet kuruluyor, onların oyuyla güvenoyu alıyor. Şimdi ne olacak ilk defa Türk milletine Türkiye'yi yönetecek hükümeti doğrudan hür oyuyla seçebilme hak ve yetkisi veriliyor. İki sandık konacak birinde milletvekillerini seçeceğiz ona oy vereceğiz, diğer sandıkta da Türkiye'yi yönetecek hükümeti seçeceğiz, ona oy vereceğiz. Milletini iradesini alan yani yüzde 50 artı birin oyunu alan ülkeyi yönetecek ve siz seçeceksiniz. Yani sandıktan doğrudan iktidar çıkacak demektir. Haziran gibi bir sonuç çıkmayacak. Kim kazanırsa kazansın milletin dediği olacak. Ankara'da pazarlık yok, Ankara'da katakulli yok. Sonuç sandıktan çıkacak."

Konuşmaların ardından Bakan Bozdağ, fabrikayı gezerek, çiftçilerle ve çalışanlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.