Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu an birkaç gündür yaşanan olaylar, gördüklerimiz, dikkat edin tamamen İslamofobik bir gelişmenin tezahürleridir. Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koymuştur." dedi.

Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İyilik Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, böylesi bir zaman diliminde hem Türkiye'de hem de dünyanın farklı köşelerinde dünyayı iyiliğin değiştireceği inancıyla çalışanları bulmanın, onların gayretlerine destek olmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Karamsarlığa sevk eden onca duyarsızlığa rağmen, dünyanın dört bir köşesinden gelen bin 200 hikayenin, yürek sahibi insanların hala her tarafta mevcut olduğunu gösterdiğini dile getiren Erdoğan, iyilik ödüllerinin sahiplerinin, bu işin maddi imkan meselesi değil, yürek meselesi daha önemlisi nasip meselesi olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

- "Onların asıl ödülü, Rabbimin katındadır"

İbn-i Sina'nın "Hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir." sözünü hatırlatan Erdoğan, "Bize düşen bu iyilik neferlerine sahip çıkmak, onları teşvik etmek, gönül erlerinin sayısının artması için çaba harcamaktır." diye konuştu.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası İyilik Ödülleri'nin bu açıdan önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yılki ödül sahiplerinden ömrünün 40 yılını toprağa, yeşile, tabiat kitabını okumaya vakfeden Mustafa Göçer kardeşimi, cehalet karanlığıyla boğuşan hayatını sokak çocuklarına adayan Pakistanlı Muhammed Eyüp kardeşimi, genç bir üniversite öğrencisiyken arkadaşlarıyla başlattığı kitap ayracı projesiyle Afrika'daki mazlumların gözlerine derman olan Merve Çirişoğlu kızımızı, ayrımcılığın kin ve nefret tohumlarının hoyratça serpildiği bir zaman diliminde hakikati haykıran Amerikalı Suzanne Barakat hanımefendiyi, 'Barış dünyanın en güzel kelimesidir.' diyerek İslam'ın serdarlığını yapan kanı kanla temizleyeceğini düşünenlere inat affetmeye, sulh etmeye çağıran Diyarbakırlı Yahya Kamçı hocamızı, Filistin'de kurşunlara, bombalara inat hakikate ayna tutan, işgali dünyaya aktaran cesur gazeteci Janna Cihat hanımefendiyi, Türkiye'nin Suriyeli muhacirler için son 6 yıldır sergilediği dayanışmanın sembolü haline gelen Cavit ve Hafize Etleç çiftini yürekten tebrik ediyorum.

İnşallah sizlerin bu azmi, bu fedakarlığı iyilik hareketinin dünyanın dört bir yanında yayılmasını sağlayacaktır. Bu yıl ki Vefa Ödülü'nün 15 Temmuz şehitlerimize tevcih edilmesini de son derece anlamlı buluyorum."

FETÖ ihanet çetesi mensubu hainlerin, ölüm kusan silahlarına göğsünü siper eden 249 şehidin hiç şüphesiz her türlü takdiri fazlasıyla hak ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bizim bu takdirimiz nedir ki? Bizim bu takdirle anmamız nedir ki? Onları bir defa Rabbimiz takdir ediyor. 'Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Onlar diridirler ama siz bilemezsiniz.' Bundan daha büyük ödül olur mu? Ödüllendirmiş zaten bizleri yaradan Allah. Ne yaparsak yapalım bu ülkenin istiklali ve istikbali için canlarını feda eden şehitlerimize, bu uğurda yaralanan gazilerimize minnet borcumuzu ödeyemeyiz. Hiç bir söz, onların kanlarıyla yazdığı kahramanlık destanını anlatamaz. Hiç bir ödül, onların fedakarlığına kafi gelmez. Zira onlar, en büyük payeyi şehit olarak, gazi olarak almışlardır. Onların asıl ödülü, Rabbimin katındadır. Bizler sadece şehitlerimizin aziz hatıralarına ve geride bıraktıkları emanetlerine sahip çıkabiliriz."

- "Nazizmin bittiğini zannediyordum ama..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın gerçek yüzünü son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koyduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu an birkaç gündür yaşanan olaylar, gördüklerimiz, dikkat edin tamamen İslamofobik bir gelişmenin tezahürleridir. Batı gerçek yüzünü şu son birkaç gündür çok açık ve net ortaya koymuştur. Ben, olaylar başladığında bunların faşizan birer baskı olduğunu söyledim. 'Nazizm yeniden hortladı.' dedim. Arkasına da şunu ilave ettim; 'Ben Nazizmin bittiğini zannediyordum ama aldanmışım.' dedim. Meğerse Nazizim Batı'da ayakta. Rahatsız oldu beyefendiler. Şimdi soruyorum; dün gece bizim Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Sayan kardeşime, bir bayan, kalkıp da kendi başkonsolosluk binasına maslahatgüzarı ile ve diplomatik bir araçla gitmesini engelleyen zihniyet, bunu uluslararası diplomaside ve dünyaya acaba nasıl anlatır? Şöyle mi anlatacak; 'Biz davet etmedik ki...' Nereden çıktı bu ya? Ben istediğim ülkeye, elimde pasaportum her şeyim varsa, istediğim gibi girerim. Uluslararası seyahat özgürlüğüm çerçevesinde de giderim, bir diplomat olarak da giderim. Nereden çıktı bu adet? Ama Nazizim oldğu zaman, faşizm olduğu zaman 'Benim dediğim doğrudur, benim yaptığım doğrudur, istediğime müsaade ederim, istediğime etmem' anlayışıyla bunlar orada konsolosluk kapısını kilitleyecek kadar ileri gitmişlerdir. Konsolosumuzu dışarı çıkarmayacak kadar ileri gitmişlerdir."

- "Erdoğan Avrupa Birliği'ne çattığı zaman rahatsız oluyorlar"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 04.00-04.30'a kadar telefon başında Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuklarını belirterek, şunları anlattı:

"Alınan cevaplar enteresan. 'Çıkması lazım.' Şuna bak ya! Peki Hollanda, çarşamba günü yapılacak seçime, sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin. Daha biz olması gerekenleri henüz yapmış değiliz. Şimdi Fatma kardeşimiz her şeyden önce bir Nene Hatun olarak, orada onların etten duvarına karşı her türlü girişimi yaptı, artık en sonunda oradan ayrılmasını tavsiye ettik ve ayrıldı. Bir buçuk saat de kendi topraklarında ayrıca kendisini sınır dışı etmeden önce de arabanın içinde hatta karakola çıkıp orada çay kahve ikram edelim demişler. Fatma kardeşimiz de 'Biz çay istemiyoruz, arabanın içinde duracağız.' deyip orada otoparkta da beklemişler. Bu duruş çok önemli.

Şimdi bundan sonraki süreç işleyecek. Çarşamba günü bakalım ne olacak? Hollanda'daki 250 bin Türk'e karşı, bu uygulamayı yapanlar... Buradan ben Hollanda'daki oy kullanacak Türk kardeşlerime sesleniyorum; sizler zaten gereğini yapacaksınız ben biliyorum. İsim verememe gerek yok. Bir tane ırkçı var. Şuraya bak ya Avrupa ırkçılığa gidiyor. Ne demek ırkçılık? Bu bölücülük nedir? Bu ayrımcılık nedir? Neredesin Avrupa Birliği? Ondan sonra Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği'ne çattığı zaman rahatsız oluyorlar. Rahatsız olacaksınız."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Çok daha sinsi, çok daha tehlikeli bir hastalığın bünyemize sirayet ettiğini görüyoruz. Bu tehlike, gösterişin, gizliliğin yerini almasıdır. Bilhassa sosyal medyanın da etkisiyle bu incelik kayboluyor. Çok daha vahimi yardım edebiyatı, fiiliyatın, aksiyonun yardım faaliyetinin önüne geçebiliyor. Birçok insan ihtiyaç sahibine elini uzatmaktansa kendisine hiçbir külfeti olmayan sanal ortamda sözüm ona yaptığı paylaşımlarla insanlık ve kardeşlik vazifesini yerine getirdiğini zannediyor. Öyle ki gösteriş merakı ve iyiliğin ifşası çoğu zaman yapılan hayır, hasenatı bile perdeliyor." dedi.

Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İyilik Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, etkinliği düzenleyen ve yarın kuruluşunun 42. yıl dönümü kutlanacak vakfa emek ve gönül verenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle 1975 yılının kasvetli ortamında bu güzide kurumun tesisine öncülük eden hocalara gayretleri için ülke ve millet adına minnettarlık duyulduğunu ifade ederek, Hz. Muhammed'in bir hadisi şerifinde, "Ademoğlu ölünce amel defteri kapanır ancak 3 kişinin amel defteri kapanmaz." dediğini, bunların da geride sadaka, hayırlı bir evlat ve faydalanılacak bir ilim bırakan kimseler olduğunu müjdelediğini anlattı.

Allah'ın herkese bu dünyadan göç ederken bu müjdeye mazhar olacak bir hayat yaşamayı, arkada hayırla yad edilecek eserler bırakmayı nasip etmesi için dua ettiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan 42 yıl önce mesuliyet bilinciyle hareket eden bir avuç vakıf insanının diktiği fidan hamdolsun bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın 135 ülkesinde meyve veren bir ağaca dönüştü. Adeta bir Birleşmiş Milletler toplantısını andıran, dünyanın tüm renklerini, tüm güzelliklerini yansıtan şu manzara azmin, fedakarlığın, 42 yıllık sabırlı bir mücadelenin ürünüdür. Türkiye Diyanet Vakfı yurt içindeki 1000 şubesi, eğitimden insani yardıma kadar geniş bir çerçeve yayılan faaliyetleriyle ülkemizde ve dünyada çok önemli bir boşluğu dolduruyor. Vakfımız bir taraftan hayır, hasenat kültürünün yaygınlaşmasını sağlarken diğer yandan da tüm Müslüman ülkelere, mazlum coğrafyalara Türkiye'nin dostluk elini ulaştırıyor. Bu noktada uluslararası imam hatip ve uluslararası ilahiyat programlarını çok anlamlı, çok değerli buluyorum."

- "Türkiye'nin gönül elçisi olarak kabul ediyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın 70 ülkesinden gelen 2 bin 140 öğrencinin vakfın desteğiyle ilim tahsili yaptığını, bu öğrencilerin gelecekte Türkiye ile kendi memleketleri arasında güçlü bir beşeri köprü oluşturacağına inandığını söyledi.

"Bu salonu dolduran her bir kardeşimi Türkiye'nin gönül elçisi olarak kabul ediyorum." diyen Erdoğan, aynı şekilde Uluslararası İyilik Ödülleri'ni ve bu kapsamda icra edilen etkinlikleri de önemli gördüğünü vurguladı.

Erdoğan, adalet, ihsan, merhamet ve istikamet gibi ilkeler doğrultusunda yürütülen hizmetlerin ilelebet devam etmesi temennisinde bulunarak, Türkiye Diyanet Vakfının Diyanet İşleri Başkanlığı ile başlattığı "Hediyem Kur'an Olsun" projesinin de doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.

Bilhassa Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Güney Amerika'daki Müslümanların Kur'an-ı Kerim temininde ciddi sorunlar yaşadığına dikkati çeken Erdoğan, "Kimi zaman koskoca bir köy sadece bir mushafla iktifa etmek zorunda kalabiliyor. Misyonerler bu bölgelerdeki kardeşlerimizin aklını çelmek için tüm imkanlarını seferber ederken onları mushafsız bırakmak bize yakışmaz. Hayırsever ve alicenap milletimizin bu konuda da vakfımızı yalnız bırakmayacağına inanıyorum. İnşallah bizler de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlerin çalışmalarına destek olmayı sürdüreceğiz." diye konuştu.

- Kadir, kıymet bilmenin önemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ehli hünerin kadrini bilmek de büyük bir hünerdir." sözünü anımsatarak, bilhassa iyilik, ihsan ve karşılıksız verme gibi mecralarda kadir, kıymet bilmenin çok daha önemi olduğunu anlattı.

Millet olarak nispeten iyi konumda olunsa da bugünün dünyasında bu hasletlerin giderek kaybolduğunu belirten Erdoğan, bugünün insan tipolojisinin kendi çıkarı, zevki, kariyeri ve konforu dışındaki hiçbir şeye kıymet ve ehemmiyet vermeyen bir profille izah edildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bırakın uzak coğrafyalardaki muhtaçlara yardım etmeyi, en yakınındaki komşusuna, ailesine, kendi şehrindeki, apartmanındaki mağdurlara dahi gözünü kapatan bir hayat biçimiyle karşı karşıyayız. Çocukları sahip çıkamadığı için bakımsızlıktan vefat eden anne, babaları yüreğimiz kanayarak izliyoruz. Bunun yanında çok daha sinsi, çok daha tehlikeli bir hastalığın bünyemize sirayet ettiğini görüyoruz. Bu tehlike, gösterişin, gizliliğin yerini almasıdır. Çünkü bizde sağ elin verdiğini, sol el bilmeyecek. Bunun sebebi muhtaçların onurunun kırılmaması, rencide olmamaları, iyilik sahibinin niyetinin bozulmamasıdır. Biz de halkın değil, Hakk'ın bilmesi yeterlidir, kafidir. Fakat, bilhassa sosyal medyanın da etkisiyle bu incelik kayboluyor. Çok daha vahimi yardım edebiyatı, fiiliyatın, aksiyonun yardım faaliyetinin önüne geçebiliyor. Birçok insan ihtiyaç sahibine elini uzatmaktansa kendisine hiçbir külfeti olmayan sanal ortamda sözüm ona yaptığı paylaşımlarla insanlık ve kardeşlik vazifesini yerine getirdiğini zannediyor. Öyle ki gösteriş merakı ve iyiliğin ifşası çoğu zaman yapılan hayır, hasenatı bile perdeliyor. Gönüle dokunmayan, amele dönüşmeyen bir yardımseverlik duygusu bana göre hastalıklı bir haldir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalbin çevrede olan bitene karşı hassasiyetini giderek kaybettiğini vurgulayarak, son 6 yıldır Suriye'de olduğu gibi normalde dünyayı ayağa kaldırması gereken vahşet görüntülerinin birkaç ülke dışında hiç kimseyi harekete geçirmediğini anlattı.

Akdeniz'de boğulan masumlar, kimyasal silahlarla katledilen yavrular, her gün ekranları kaplasa da yüreklerde hiçbir iz bırakmadığına dikkati çeken Erdoğan, Rabbin bunu Kur'an-ı Kerim'de kalbin katılaşması, pas tutması, hatta taşlaşması olarak ifade ettiğini anlattı.

Kalplerin nasır tuttuğu, taşlaştığı zor bir dönemde yaşanıldığını belirten Erdoğan, "Merhamet diliyle konuşanların kelimeleri maalesef artık duyulmuyor. Sadece Hakk'ın rızası için koşan, koşturan, gecesini gündüzüne katan, fisebilillah çalışan iyilik neferlerini mumla arıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'daki diplomatik skandala ilişkin, "Çıkmış bir tanesi ne diyor? 'Türkler burayı terk edecek.' Terk etmeyecekler. Bunlar artık oranın vatandaşı, terk etmeyecekler. Bu dalga daha da gelişecek ve genişleyecek. Bunun bedelini her türlü ödeyecekler kusura bakmasınlar, ödeyecekler. Ve diplomasi nedir onu da öğrenecekler. Uluslararası diplomasi nedir onu da öğrenecekler." dedi.

Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İyilik Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Almanya'nın devlet televizyonunun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin anayasa değişikliği referandumunu yalan yanlış aktardığını belirterek, "Bu Almanya'nın devlet televizyonu ne diyor? 'Biz hayır diyoruz' diyor. Sana ne ya, sana ne? Demek ki Türkiye'de 'evet' diyenler istikamet üzerinedir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü Hollanda'da gerçekleştirilecek seçimler öncesinde ve sonrasında gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Nasıl bir tavır takınacağız ortaya koyacağız. Çünkü bu cevapsız bırakılamaz. Benim bakanıma, Dışişleri Bakanıma, bunun yanında Ekonomi Bakanıma ve bunun yanında yine milletvekili arkadaşlarımıza oralarda her türlü af edersiniz edep dışı davranışı yapanlar bunun bedelini ödeyecek. Benim Hollanda'daki vatandaşlarımın üzerine atlarla yürüyen, af edersiniz kendi içlerindeki hırslarını köpekleri sürmek suretiyle ortaya koyanlar bunun bedeli ödeyecek. Bunların içinde birçoğu Hollanda'nın vatandaşı. Çıkmış bir tanesi ne diyor? 'Türkler burayı terk edecek.' Terk etmeyecekler ya. Bunlar artık oranın vatandaşı, terk etmeyecekler. Bu dalga daha da gelişecek ve genişleyecek. Bunun bedelini her türlü ödeyecekler kusura bakmasınlar, ödeyecekler. Ve diplomasi nedir onu da öğrenecekler. Uluslararası diplomasi nedir onu da öğrenecekler."

Erdoğan, geçen hafta Türkiye'de 3. Milli Kültür Şurası yaptıklarını hatırlatarak, bu şuranın şiarının "dünyanın iyiliği için Türkiye" olduğunu ve bunun üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Erdoğan, geçen ay yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, "Gelin tatilinizi Türkiye'de geçirin" çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, bu çağrıyı yineledi.

- Fransa'ya teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu arada Fransa'ya teşekkür ediyorum. Çünkü Fransa bu oyunların içine hiç girmedi. Fakat bu sıkıntılı bölgelerde bu tavırları, bu çirkef tavırları takınan ülkelerde yaşayan kardeşlerime diyorum ki 'Komşularınızı alın gelin Türkiye'ye, misafirperverlik nedir görsünler, ev sahipliği nedir bir görsünler.' İnanıyorum ki bunu da göreceğiz ve gelen misafirlerimiz de burada misafirperverliği görecekler. Bu ülkenin o yaklaşım tarzını görecekler. Gerek son 6 yıldır Suriye'de yaşananlar gerek 15 Temmuz gecesi ve sonrasında şahit olduklarımız bizler için ibret vesilesidir. Bu iki hadise, maskelerin düşmesine ve gerçek yüzlerin görülmesine vesile olmuştur. Sadece günümüz için değil geleceğimiz için, yarınımız açısından da bunlardan çıkarılacak büyük dersler olduğunu düşünüyorum. Bir daha benzer acılar yaşamamak, hayal kırıklıklarına maruz kalmamak için bunu yapmamız gerekiyor. Bakınız 3 gün sonra Suriye'de çatışmalar 15 Mart'ta 6 yılını dolduracak. Bu 6 yıl içinde yaklaşık 1 milyon insan haince katledildi. 13 milyon Suriyeli yerini, yurdunu, vatanını terk etmek zorunda kaldı. Binlerce yıllık şehirler, insanlığın tarihine ışık tutan kütüphaneler, camiler, medreseler, okullar tamamen yıkıldı. Suriye, bugün DEAŞ, PYD ve YPG gibi terör örgütlerinin ya da bunların zulmünü aratmayan mezhepçi milislerin tatbikat alanına döndü. Kimyasal silahlarla, varil bombalarıyla, füzelerle devlet terörü uygulayan rejim tarafından mazlum bir halkın yok edilmesine tüm dünya seyirci kaldı. Halep'teki enkazın altında kalan sadece masum yavrular değildir, insanlığın vicdanıdır, merhametidir, ahlakıdır. Dara'da, Hama'da, Humus'ta yerle yeksan edilen sadece binalar değildir, aynı zamanda 1 milyar 700 milyonluk İslam aleminin onurudur, izzetidir. Suriye'de balistik füzeler şehirleri vururken, aynı zamanda 7 milyarlık insanlık ailesinin savunduğunu iddia ettiği değerler de hedef alınmıştır."

Halep'teki bir duvar yazısını katılımcılarla paylaşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyor ki bu duvar yazısında 'Suriye'de ölen çocuklardan kan yerine petrol aksaydı dünya anında müdahale ederdi.' Petrol kandan çok daha değerli. Bu acı sözler hakikati tüm çıplaklığıyla yüzümüze çarpıyor. Tüm bu yıkım, 6 yıldır devam eden katliam maalesef milyarlarca dolar bütçesi olan uluslararası kuruluşlar tarafından sadece seyrediliyor. Halepli çocukların, kadınların, doktor aranırken tekerlekli sandalyede son nefesini veren anaların acıları Avrupa'nın nasırlaşmış kalbine dokunmadı. Canlarını tehlikeye atıp, azgın dalgalarla boğuşarak vardıkları sınır kapılarında Suriyeli kardeşlerimizi dikenli tel örgüler ve yüksek duvarlar karşıladı. Kimi ülkelerde birilerinin ellerindeki silahlarla mülteci avına çıktığına bile şahit olduk. Kimi müreffeh başkentlerde, mültecilerin kaldığı derme çatma yerlerin yıkıldığına, taşlarla kapatıldığına utançla şahitlik ettik. Umutla topraklarına gelen sığınmacıların yanında getirdiği 3-5 ziynet eşyasına el koyan sözde gelişmiş ülkeler gördük. Aylan bebeğin sahile vurmuş masum bedeni, Ümran bebeğin bakışlarına sinmiş derin korku, dünyayı ve ilgili kurumları harekete geçirmeye yetmedi. Türkiye tüm imkanlarını seferber etti. Kardeşlerine sahip çıkarken, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar verdikleri sözleri yerine getirmedi. Hatta bu kuruluşlar mültecilere harcadıkları 3-5 kuruşu da kalkınmakta olan ülkelere vermek zorunda oldukları paylardan kestiler. Aynı tavrı, aynı çifte standardı bizler 15 Temmuz'da bizzat kendimiz yaşadık. Kimi ülkeler adeta darbe teşebbüsü başarılı olsun diye sabaha kadar heyecanla beklediler. Tepkilerini, darbe teşebbüsünün başarısızlığı kesinleştikten sonra, onu da çok kısık sesle ortaya koydular. Pakistan'dan Bahreyn'e, Fas'tan Kosova'ya, Endonezya'dan Filistin'e kadar kardeşlerimiz bizim için dua ederken, güya demokrasinin beşiği olan birçok Batı ülkesinde birilerinin gönlü darbecilerden yanaydı."

- "Batı'da yaşayan kardeşlerim..."

Batılı televizyon kanallarının yayınlarının incelenmesi halinde sabaha doğru yaşanan hayal kırıklığının görülebileceğini ifade eden Erdoğan, "Her yıl Türkiye için insan hakları karnesi hazırlayanlar, en temel insanlık dersinden, demokrasi dersinden sınıfta kalmışlardır. Bunu da ilan ediyorum." diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'da son bir haftadır sergilenen çirkeflikler, en temel hukuk ve diplomasi kaidelerinin ayaklar altına alınması, bizim için tabii hiç şaşırtıcı değildir. Haydutluğa varan tavırları, Avrupa'da yükselen faşizmin, ırkçılığın, İslam düşmanlığının sadece birer işaretidir. Batı'da yaşayan kardeşlerim sizlere sesleniyorum. Şu anda ekranlarınızın başında bizi izliyorsunuz biliyorum. Unutmayın; dik durun. Bunların bu olumsuz yaklaşımları Allah'ın izniyle gelip geçicidir. Çünkü bunların attıkları bu bumerang dönüp kendilerini vuracaktır. Türkiye güçleniyor. Türkiye güçlendikçe, bunlar eziliyor. Zelil hale geliyor. Daha da ezilecekler ve bunları kendi silahları neyse o silahlar vuracak. Bunlar çok yalancı. Şu anda bütün Ortadoğu'daki terör örgütlerinin silahı bunlardan geliyor. Başka yerden değil. Ellerinde bunların, Batı'nın silahları var. Hepsi elimizde belgeli ve yalan söylüyorlar. 'Böyle bir şey yok' diyorlar. İşte belgeler, resimler ve terör örgütünün bunlar formalarıyla, elbiseleriyle ortadalar. Kimi aldatacaksınız? Biz sizi biliyoruz."

- "Suriye'nin kuzeyinde bir terör örgütünün devlet kurmasına müsaade etmeyeceğiz"

Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu ile Suriye'de yürüttüğü operasyona değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bütün bunlara rağmen şu anda Cerablus'tan biliyorsunuz tehdit yaşadığımız Suriye'ye, Özgür Suriye Ordusuyla beraber girdik. El Rai'ye aynı şekilde oradan girdik. Daha sonra Dabık. Dabık'tan sonra El Bab'a girdik. Buraları DEAŞ'tan temizledik. Şimdi sırada Münbiç var ve Rusya seyahatimde de Sayın Rusya Başkanı Putin ile de bu konuları enine boyuna görüştük. Bütün mesele, inşallah Suriye'de Türkiye için tehdit oluşturacak unsurlardan Suriye'yi arındırmaktır, temizlemektir ve asla Suriye'nin kuzeyinde bir terör örgütünün devlet kurmasına müsaade etmeyeceğiz, bunun da bilinmesini istiyorum. Bu PYD, bu YPG asla buralarda bir terör örgütü olarak devlet kuramayacak ve Türkiye, Silahlı Kuvvetleri ile, polisi ile bir defa bizimle ortak hareket eden Özgür Suriye Ordusuyla burada böyle bir yapılanmaya asla müsaade etmeyeceğiz."

Batılıların, ne yaparlarsa yapsınlar geçmişlerindeki kanı, zulmü ve utancı temizleyemeyeceklerini kaydeden Erdoğan, "Biz Suriye'de, Yemen'de, Irak'ta insanlığa karşı vazifemizi yapmanın gururuyla yolumuza devam edeceğiz. Biz onların sadece sömürgeyle, katliamla anıldığı Afrika'ya tarihimizde hiçbir leke olmadan başımız dik, alnımız ak gitmeye devam edeceğiz. İnşallah 16 Nisan, bir kez daha oyunun bozulduğu bir gün olacak. Milletimizin feraseti, bir kez daha şer odaklarına galebe çalacaktır. 17 Nisan sabahı Türkiye, inşallah çok daha aydınlık, çok daha parlak bir güne uyanacaktır." diye konuştu.

Açılışta okunan Ali İmran Suresi'nde "Siz hayırlı bir ümmetsiniz" ifadesinin geçtiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını "Karşımdaki bu topluluğu da insanlar içinden çıkarılmış bir hayırlı ümmet olarak görüyorum. Sizler, iyiliği emredeceksiniz, kötülükten de men edeceksiniz. Bunu da biliyorum. Bunun için sizleri tebrik ediyorum. Kutluyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken Türkiye Diyanet Vakfımıza, çalışmalarında Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum. Bu yılki İyilik Ödüllerine layık görülen kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum. Rabbim, iyileri aramızdan eksik etmesin. Rabbim iyilik için çalışan herkese güç versin, kuvvet versin, yardımcısı olsun." diyerek tamamladı.