MERSİN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'nin 50, 100 yıllık geleceğini garanti altına alacak, demokrasiyi daha da güçlendirecek, darbe, vesayet, kriz dönemlerini tamamıyla ortadan kaldıracak olan bir sistem." dedi.

Elvan, merkez Toroslar ilçesi Toroslar Mahallesi'nde vatandaşlarla buluştuğu açık hava toplantısında, devlet ile millet bağının kuvvetlendiğini söyledi.

Türkiye'nin geçmişte darbeler ve vesayetlerden çok çektiğini ifade eden Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğiyle ülkenin bu sorunları aştığını belirtti.

Elvan, 16 Nisan'daki halk oylamasında, milletin aslında kendine oy vereceğini aktararak "Yeni anayasayla sizler doğrudan hükümetin kim olacağına karar vereceksiniz. Aslında siz, 'evet' diyerek kendinize yetki veriyorsunuz. Nasıl bir yetki? Diyorsunuz ki 'Hükümeti, cumhurbaşkanı ben belirleyeceğim.' İşte demokrasinin de gereği budur." dedi.

Yeni anayasanın bürokratik sorunları ortadan kaldırarak, hizmetleri hızlandıracağını dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Biz gerçek bir demokrasiye sahip olursak, halkın iradesi tam manasıyla meclis ve hükümet üzerinde olursa o zaman ne darbeden ne vesayetten bahsederiz. Bundan dolayı biz artık Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz, güçlenmesini, işsizler ordusunun olamamasını, vatandaşın sorununun hemen çözülmesini istiyoruz. İşte bu hazırlamış olduğumuz yeni anayasa değişikliğiyle de sizin doğrudan seçeceğiniz cumhurbaşkanı ve onun kuracağı hükümet, sizin sorunlarınızı anında çözecek. Siz bu anayasa değişikliğiyle hükümete yetki veriyorsunuz, 'Benim sorunlarımı tez elden çöz kardeşim' diyorsunuz."

- "16 Nisan'da kritik bir günü yaşayacağız"

Bakan Elvan, ülkede bir daha darbelerin olmaması, vesayet odaklarının hüküm kurmamasını hedeflediklerini vurgulayarak "16 Nisan'da kritik bir günü yaşayacağız. Eğer millet hep birlikte 'evet' derse, artık vesayet, darbe, koalisyon ve istikrarsızlık dönemleri tamamen sona erecek." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin kalıcı bir siyasi istikrara sahip olmasının önemine işaret eden Elvan, bunun beraberinde ekonomik istikrarı da getireceğini anlattı.

Elvan, yeni anayasanın bir anlamda geleceği garanti altına almayı amaçladığını bildirerek "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'nin 50, 100 yıllık geleceğini garanti altına alacak, demokrasiyi daha da güçlendirecek, darbe, vesayet, kriz dönemlerini tamamıyla ortadan kaldıracak olan bir sistem." dedi.

Değişikliğin, bir siyasi parti meselesi değil, ülkenin bekası meselesi olduğuna dikkati çeken Elvan, şunları kaydetti:

"Biz, şu anda yedi düvele karşı mücadele ediyoruz. Avrupa'da yaşananları gördünüz. 'Hayır' kampanyası yapanlara kapılarını açıyorlar, 'evet' kampanyası yapanlara kapatıyorlar. Düşünün Avrupa'yı... Neden? Türkiye'nin bütünlüğünden, birliğinden, gelişmesinden kalkınmasından, dünyada söz sahibi olmasından korkuyorlar. Onun için için bu vatanı seviyorsak birlikte beraber hareket etmeliyiz, dayanışma içerisinde olmalıyız. Memleketimiz, ülkemiz için Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, hangi ırktan, hangi mezhepten olursa olsun, rengi, dili ne olursa olsun hep birlikte Allah'ın izniyle 'evet' diyeceğiz."

Elvan, ilçedeki programı kapsamında Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı'nda yardım için kurulan kermesini gezdi. Döner ve cezerye keserek dağıtan Elvan, kermeste çalışanları da tebrik etti.

Bakan Elvan, daha sonra bir taziye çadırına da uğrayarak aileye başsağlığı diledi. Aile ile dua eden Elvan, Güneykent Mahallesi'nde ev ziyaretleri gerçekleştirdi, merkez Akdeniz ilçesi Demirtaş Mahallesi'nde de esnafları ziyaret etti.