AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezinin organize ettiği programlara katılmak üzere Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bulunan Eker, Türk STK'lar ile sabah kahvaltısında bir araya geldi ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Eker, Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Hollanda'nın bu kadar aciz, böyle bir uçağın inişiyle ilgili güvenliği sağlayamayacak kadar aciz bir ülke olduğunu, bu vesileyle anlatmış olması yeterli değildir. Bu zekayla alay etmektir. Bu ayrı bir fecaattır" değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda hükümetinin kararını, "Çavuşoğlu'nun yurt dışındaki Türk vatandaşlarını referandum konusunda bilgilendirmek için Hollanda'ya gitmesini engelleme çabası" olarak nitelendiren Eker, "Bu, Hollanda'nın Türk vatandaşları tarafından kararlaştırılacak bir halk oylamasında 'hayır'dan yana taraf olduğunu göstermesidir." dedi. 

Eker, kararın Avrupa değerlerine savaş açmak anlamına geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Bunu şiddetle kınıyoruz, bu beyhude bir çabadır. Bu bir çılgınlıktır. En basit deyimiyle Avrupa değerlerine, Avrupalılık değerlerine savaş açmaktır. Avrupa'nın göbeğindeki bir ülkenin kendi ayağına kurşun sıkmasıdır. Türkiye, tabii bu tür adımları, kararları karşılıksız bırakmaz."

Mehdi Eker, böyle basiretsiz bir tutumun, ne Hollanda'ya ne Türkiye-Hollanda ilişkilerine fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi. 

Eker, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) Danimarka şubesini ziyaret ederek İsveç'e geçecek.