ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreteri İbrahim Kalın, "Kudüs hepimizin onuru, şerefi ve ortak davasıdır. Onu korumak için hepimiz gece gündüz çalışmak zorundayız." dedi.

Kalın, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezince (KAGEM) TDV Konferans Salonu'nda düzenlenen "Nazar Manzarayı İnşa Eder: İslam Düşünce Tarihi için Bütüncül Bir Okuma Önerisi" konulu panelinin kapanışında konuştu.

Kalın, İlmi Etütler Derneği tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığının desteğiyle hazırlanan "İslam Düşünce Atlası"nda emeği geçenlere teşekkür etti.

Atlası incelediğini, İslam düşünce geleneğinin sürekliliği ve çeşitliliğiyle ilgili bir çalışmanın ortaya konulduğunu ifade eden Kalın, "Aslında bizim hafızamızı kaybetmemizin sonuçlarından biri bu tabi, çok bilinçli olarak bize unutturuldu. Dönemlendirme meselesi... Tarihimizin temel dönüm noktaları nelerdi? O tarihin, düşünce tarihimizin, ilim tarihimizin kurucu unsurları kimlerdi? Bunların bugüne etkisi ne oldu? Biz bu soruları uzun yıllar maalesef oryantalist metinler üzerinden, Avrupa merkezli tarih perspektifinde okumak durumunda kaldık." diye konuştu.

- Kudüs'ü korumak için gece gündüz çalışmak zorundayız"

İslam Düşünce Atlası'nda medeniyetin düşünce temellerine ilişkin çok önemli bir çaba ortaya konulduğunu ifade eden Kalın, "İçinde yaşadığımız bu arayışlar dönemiyle ilgili üzerinde yine düşünmemiz gereken konular var. Şimdi zor bir dönemden geçiyoruz. Sıcak problemlerle uğraşıyoruz. İslam dünyasında çok ciddi siyasi, toplumsal, ekonomik, mezhebi problemler var." ifadesini kullandı.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararına da değinen Kalın, "Kudüs hepimizin onuru, şerefi ve ortak davasıdır. Onu korumak için hepimiz gece gündüz çalışmak zorundayız. Bu bizim öncelikle imanımıza olan görevimiz. Daha sonra tarihe karşı bir vazifemizdir. Bunun için mücadele edeceğiz. Gayret bizden, tevfik Allah'tan." dedi.