Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, ana muhalefet gibi sandıkta istediği sonucu alamayınca seçmeni suçlayan hatta millete hakaret eden bir parti değiliz. Biz, hiçbir zaman sıkıntıyı vatandaşlarımızda aramadık, onlarda görmedik. Sonuçlar ne olursa olsun önce kendimizi hesaba çektik. Eksiği, hatayı yanlışı kendimizde aradık." dedi.

Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Batman'ın bugünkü coşkusu ile bir diriliş hamlesi yaptığını, bir dirilişi müjdelediğini belirtti. Bugün salon dışındaki konuşması esnasında, "Teröre hayır, kardeşliğe evet" diyen, iradesine, geleceğine sahip çıkan bir Batman gördüğünü ifade eden Erdoğan, Batman'ın, vefanın şehri olduğunu bir kez daha bugün haykırdığını söyledi.

"Unutmayın ben de Batman ile beraberim" diyen Erdoğan, "Hiçbir zaman korkmadık, korkmayacağız. Çünkü Batman, kardeşliğin, dayanışmanın şehri olduğunu bugünkü tabloyla herkese ilan ediyor. Buradaki, meydandaki muhabbet tablosu, dostlarımıza güven aşılarken, düşmanlarımıza da korku salıyor." diye konuştu.

Erdoğan, 16 Nisan halk oylamasında yüzde 60'ın üzerinde oy oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde cumhurbaşkanlığı sistemine "evet" oyu kullanan Hasankeyf, Gercüş ve Sason ilçelerine teşekkür etti.

- "Sıkıntıyı vatandaşlarda aramadık"

Batman genelinde görmek istedikleri rakamlara maalesef 16 Nisan'da ulaşamadıklarını anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Her ne kadar önceki seçimlere göre yukarı doğru bir sıçrama olsa da 16 Nisan'da Batman genelinde yüzde 36,5 oy oranında kaldık. Biz, ana muhalefet gibi sandıkta istediği sonucu alamayınca seçmeni suçlayan hatta millete hakaret eden bir parti değiliz. Biz, hiçbir zaman sıkıntıyı vatandaşlarımızda aramadık, onlarda göremedik. Sonuçlar ne olursa olsun önce kendimizi hesaba çektik. Eksiği, hatayı yanlışı kendimizde aradık. Bölücü örgütün siyasi uzantısı gibi milleti tehdit ederek, silah zoruyla şantajla tehditle oy toplayan partilerden de olmadık. 40 yıllık siyasi hayatımızda, 15 yıllık iktidarımızda daima milletimizi ikna ederek, onun gönül dünyasına girerek siyaset yaptık. Bunun için seçimleri, sandıktan önce gönüllerde ve zihinlerde kazandık. Milletimiz bizi sorunlarına çözüm ürettiğimiz, halini sorduğumuz, kapısını çaldığımız, iline ve ülkeye hizmet ettiğimiz için bugünlere getirdi."

Erdoğan, lügatlerinde yorgunluk, bıkkınlık ve ataletin, siyasi terbiyelerinde ise millete kırılma ve küsmenin asla olmadığını dile getirdi.

- "Batman'da çok daha fazla çalışmamız gerekiyor"

İktidara geldikleri günden bu yana elde ettikleri onca başarının sırrının bunlardan kaynaklandığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Rabb'imiz, insan için 'Ancak çalıştığının karşılığı vardır' buyuruyor. Demek ki Batman'da çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Demek ki sizlere kendimizi daha iyi anlatmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkemize ve milletimize kazandıracaklarını burada daha iyi izah etmeliymişiz. 2019 seçimlerine kadar eksikleri giderelim. Her zamankinden daha çok çalışarak, Batman'da hedeflediğimiz tabloyu yakalayacağız. Bugün bu yönde çok önemli bir adım atıyoruz. Kongremizle yeni bir heyecanla ilk günkü aşk ve sevdayla yola revan oluyoruz.

Aşık Veysel'in dediği gibi 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece' demiştik. Gideceğiz gündüz gece. Durmak yok, yola devam. Bugün 2019 seferimizin Batman'daki ilk adımını hep birlikte yeniden atıyoruz. Tam bir uhuvvet ikliminden gerçekleştirdiğimiz kongremizin partimize, şehrimize bölgemize hayırlı olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) kendini Osmanlı'nın, Türk'ün dostu olarak tanımladığını belirterek, "Bu CHP'nin ahlaksız temsilcileri de onları kalkıyor, maalesef terör örgütüyle iş tutanlardan ilan ediyor. Şu anda Özgür Suriye Ordusu kiminle yan yana? Benim Mehmedimle yan yana, omuz omuza. Kolunda fors olarak ne var? Türk bayrağı var. Peki PYD'nin kolunda ne var? Amerika'nın bayrağı var. PKK'nın malum, artık ne dersen de, onlar var. Bu CHP, işte bu." dedi.

Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin 6. Olağan Batman İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti ile beraber yepyeni bir siyaset anlayışıyla tanıştığını, bunun adının da özgürlük, hizmet, eser ve proje siyaseti olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AK Parti döneminde daha önce telaffuz dahi edilemeyecek sorunların üzerine cesaretle gittiğini, bir çoğunu çözdüğünü veya hal yoluna koyduğunu ifade eden Erdoğan, "Her ne kadar birileri kabul etmek istemese ve hatta rahatsız olsa da bugün 15 yıl öncesine göre daha hür, daha müreffeh, daha demokratik bir ülkeye sahibiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu 15 senede ülkemizde hareket alanı kısıtlananlar kimlerdir?" diye soran Erdoğan, "Sadece darbecilerdir, teröristlerdir, vesayet odaklarıdır. O teröristleri nefes alamayacak hale getireceğiz. Bunun hiç lamı cimi yok. Çünkü onların nefes alması demek, benim vatandaşımın nefesinin kesilmesi demektir. Bu mücadeleyi öyle vereceğiz." diye konuştu.

Millet, devlet ve demokrasi düşmanı yapılar dışında ülkedeki tüm vatandaşlar, tüm inanç mensupları ve tüm meşrep sahiplerinin özgürlük alanlarının iktidarları döneminde genişlediğinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

"On yıllar boyunca milletin kanını bir sülük gibi emen eski Türkiye'nin baronları dışında herkes bu durumdan memnundur. Yayınladıkları bildirilerle, sağa sola yazdıkları mektuplarla Türkiye'yi yurt dışına şikayet eden bu çevrelerin asıl karın ağrısını biz çok iyi biliyoruz. Onları biz çok iyi tanırız. Bunların dillerine pelesenk ettikleri özgürlük, adalet, barış gibi kavramlarla en ufak bir alakalarının bulunmadığının da biz farkındayız.  Biz bunları iyi tanırız. Bunların cinsini, cibiliyetini çok iyi biliriz. Çünkü neler yaptılar, neler yapıyorlar? Hepsi bizim kayıtlarımızda var. Aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen görünümlü bu faşist güruhun asıl sıkıntısı yetkinin ve iradenin kendi ellerinden çıkıp, milletin eline geçmiş olmasıdır. Bu onları rahatsız ediyor."

Bunların daha önce sadece kendilerine peşkeş çekilen kaynakların artık millete harcanmasından rahatsız olduklarını vurgulayan Erdoğan, Batman gibi senelerce ihmal edilmiş illerin gelişmesinin bunların istismar alanlarını ortadan kaldırdığını söyledi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben şunu hatırlıyorum, Batman'a geliyorum, Batman'da havalimanı kimin? NATO'nun yaptığı bir havalimanı. Peki var mıydı bir terminal binası? Yok, bir çadır. O çadırın altına geliyorduk-Baraka bile yok canım ne barakası çadır, çadır- Onun altına gelip oradan uçağa geçiyorduk. Ama şimdi Türkiye'nin en modern terminal binalarından bir tanesi, bir havalimanı artık burada. Artık duble yollarımız burada, üniversitemiz burada. Yahu kim yaptı bunu, hangi iktidar yaptı? AK Parti iktidarı yaptı. Devlet hastanemiz aynı şekilde şimdi ardı geliyor."

- "Hepsinin belgesi, bilgisi elimizde"

Batmanlı gençlerin dağa değil, okula gitmesi, iş adamı, akademisyen, yatırımcı, sporcu, öğretmen, hakim, doktor olmasının, söz konusu çevrelerin işine gelmediğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Dikkat ediniz bölücü terör örgütü 34 senedir 50 bin vatandaşımızın kanını dökerken, gencecik kızların namusuna musallat olurken, çocukların eline silah tutuştururken bunlar hiç itiraz etmediler. Bunların hepsinin belgesi, bilgisi elimizde. 'Hayır' desinler. Hepsi elimizde. 13, 14, 15 yaşında yavrulara, kızlara bunlar dağlarda silah eğitimi vermiyor mu? Bu ahlaksızlar bunu yapmıyor mu? Ama bunların artık önüne geçiyoruz ve geçeceğiz. Çocukları zorla dağa kaçırılan anaların yürek dağlayan feryatlarını bunlar hiçbir zaman duymadılar. Teröristler şehirlerimizi enkaza çevirirken bunlar bir kez olsun ortaya çıkıp nümayiş yapmadılar, bildiri yayınlamadılar. Aydınlara sesleniyorum. Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımız yıllarca terör baskısı altında yaşarken bunların aklına 'özgürlük' demek, 'barış' demek, 'hak, hukuk, adalet' demek hiç gelmedi. Bugün de terör örgütü Afrin'den camilerimize saldırırken, camide namaz kılan vatandaşlarımızı alçakça şehit ederken, yatağında uyuyan 17 yaşındaki genç kızlarımızı şehit ederken bunların sesini duydunuz mu?"

-"Kanı bozuklara bırakmayacağız"

Arif Nihat Asya'nın, "Yürüyeceksin millet yürüyecek arkandan..." şiirini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu iş böyle. Emperyalistlerin uşağı olmuş, teröristlere tepki göstermek yerine devlete, devletin güvenlik güçlerine, askerine, jandarmasına ve bunlarla omuz omuza cephede mücadele eden Suriyeli kardeşlerimize saldırıyorlar. İşte bir tanesi CHP'nin milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı. Terbiyesizin söylediğine bak, bu ifadelerimden de rahatsız oluyorlar. Özgür Suriye Ordusu-kullandığı ifadeyi tabii ben kullanamam, onlar için kullandığı ifadeyi kullanamam- Onlar, 'Biz Osmanlı'nın dostuyuz' diyor, 'Biz Türk'ün dostuyuz' diyor. Bu CHP'nin ahlaksız temsilcileri de onları kalkıyor maalesef terör örgütüyle iş tutanlardan ilan ediyor. Şu anda Özgür Suriye Ordusu kiminle yan yana? Benim Mehmedimle yan yana, Mehmedimle omuz omuza. Kolunda ne var fors olarak? Türk bayrağı var. Peki PYD'nin kolunda ne var? Amerika'nın bayrağı var. PKK'nın malum artık ne dersen de onlar var. YPG'nin var. Bu CHP, işte bu. Aynı şekilde yine CHP'nin diğer temsilcileri de bu durumda. Ama benim halkım bunları görüyor. Bunlara gereken dersi en güzel şekilde verecek. Terör örgütünün propaganda bültenlerine çevirdikleri gazetelerinde, arkasına sığındıkları meslek odalarında sabah akşam ahkam kesenlere televizyon ekranlarından hep aynı ikiyüzlülükle bunlar arzıendam ediyorlar. Biz bu ülkeyi sokakta bulmadık. Onun için de meydanı kanı bozuklara bırakmayacağız."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugüne kadar olduğu gibi 2019 öncesinde de kirli ve kanlı senaryolarının tamamını sahiplerinin başlarına geçirmekte kararlıyız. Ne terör örgütlerinin ne de onlara piyonluk yapan siyasetçi, aydın, sanatçı görünümlü çetenin bizi hedeflerimizden uzaklaştırmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, bu toprakların, millete silah doğrultan, darbecilere, sokakları savaş alanına çeviren vandallara, eli kanlı terör örgütlerine, kalemşörlük yapan lümperlere terk edilemeyecek kadar bu topraklar mübarek yerler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, senelerce milletin kanını emen, eski Türkiye'nin haramzadelerinin tapulu malı olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin, 80 milyon vatandaşın tamamına ait olduğunu dile getirdi.

"Özellikle Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Lütfen ırkçılığa düşmeyin. Lütfen kavmiyetçilik yapmayın. Zira Rabbim bizi kabileler halinde yarattı, kavimler halinde yarattı." diyen Erdoğan, hiçbir kavmin bir diğer kavme üstünlüğü olmadığını, üstünlüğün ancak ittika ve takva ile olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Biz, birbirimizi Kürt, Türk, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Boşnak olduğu için değil sadece yaratandan ötürü seveceğiz, anlayış bu olacak. Biz asla ve asla, kula kul olmayacağız. Biz sadece ve sadece Allah'a kul olacağız." diye konuştu.

Fatiha suresindeki, "Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz." ayetini de aktaran Erdoğan, "Bizim başka kapımız yok. Kim olurlarsa olsunlar, bizim yardım kapımız Allah'tır, o bize yeter. Bu ülke, bir asır önce Çanakkale'de olduğu gibi bugün de ciğerparelerini kına yakarak, cepheye gönderen analarındır, babalarındır, eşlerindir, kardeşlerindir, yarenlerindir." ifadesini kullandı.

- "Kimsenin terör seviciliği yapmasına izin vermeyiz"

"Adı, sanı, unvanı ne olursa olsun hiç kimsenin öyle cafcaflı kavramları kendine siper ederek, bu ülkede terör seviciliği yapmasına izin vermeyiz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fikir özgürlüğünün sınırları dünyanın her yerinde bellidir. Hiçbir ülke, kendi vatandaşlarının kanını döken katil sürülerine ve bunlara kalkan olan sivil uzantılara müsamaha göstermez. Ülkemizin, terör örgütlerine ve onların arkasındaki güçlere karşı yürüttüğü istiklal ve istikbal mücadelesini gölgelemeye yönelik hiçbir eyleme izin vermeyeceğiz. Marjinal örgütlerin, adeta hücre evine dönüşmüş kimi meslek odalarının sokakları karıştırmaya çalışmasına da asla müsaade etmeyeceğiz."

15 Temmuz'da milletin direnişi karşısında hayalleri suya düşen çevrelerin ne planladıklarını, kapalı kapılar arkasında hangi fitne kazanlarını kaynattıklarını çok iyi bildiklerinin altını çizen Erdoğan, "Bugüne kadar olduğu gibi 2019 öncesinde de kirli ve kanlı senaryolarının tamamını sahiplerinin başlarına geçirmekte kararlıyız. Ne terör örgütlerinin ne de onlara piyonluk yapan siyasetçi, aydın, sanatçı görünümlü çetenin bizi hedeflerimizden uzaklaştırmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

- "15 senedir heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmedik"

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, bugünle beraber geleceği de bu dört sütun üzerinde inşa edeceklerini belirtti. "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, hep birlikte kardeş olacağız ve Türkiye olacağız." ifadesini kullanan Erdoğan, "Bizi kimse yıkabilir mi? Biz içeriden ve dışarıdan yönelen tüm saldırılara rağmen garip gurebanın elinden tutmaya, yoksulun derdiyle dertlenmeye devam ediyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, "Halka hizmet, hakka hizmettir." emrini kendilerine rehber kılarak, 15 yıldır diğer vilayetlerle beraber Batman'a da hizmet götürmenin gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "15 senedir heyecanımızdan, azmimizden, millete hizmet sevdamızdan hiçbir şey kaybetmedik. Bu vatana aşkla, tutkuyla bağlıysak bugün de aynı hissiyatla bağlıyız. Oy versin vermesin, tüm vatandaşlarımızı kucaklıyor, şehirlerimiz arasında ayrım yapmadan; dili, dini, etnik kimliği veya siyasi görüşünden dolayı hiç kimseyi dışlamadan ülkemize hizmet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yeni yeni rekorlar kırıyoruz"

Mazlumların sığınağı olan bu ülkeyi 2023'te dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri yapmayı hedeflediklerine dikkati çeken Erdoğan, asırlardır İslam'ın sancaktarlığını yapmış bu aziz milleti en kaliteli en güzel hizmetlerle buluşturmakta kararlı olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 yıldır bu hedefler doğrultusunda çok ciddi mesafe aldıklarını da aktardı. Geçmişte, IMF kapılarında sıraya giren bir Türkiye olduğunu anımsatan Erdoğan, iktidara geldiklerinde 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcun 2013'te ödendiğini dile getirdi.

IMF'nin Türkiye'nin borç ister hale geldiğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatımız 36 milyar dolardı, ama şimdi ihracatımız nereye geldi, 158 milyar dolar. Yeni bir rekor. Merkez Bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı. Şimdi 120 milyar dolara geldik. Yeni yeni rekorlar kırıyoruz. Daha nice rekorlar kıracağız. Üzerimizde bayrağımızı taşıyan pasaportumuzun itibarını biz artırdık. Sağlıkta, ulaşımda, istihdamda, tarım ve hayvancılıkta, turizmde, birçok alanda bu adımları atarak bu yola devam ediyoruz."

- Batman'a yapılan yatırımlar

Yatırımlarda Batman'ı ihmal etmediklerini belirten Erdoğan, son 15 yılda kente yapılan yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Şu süre içerisinde yaptığımız yatırım 12 milyar lira. Batman'a 3 bin 628 adet yeni derslik kazandırdık. Bugün 13 binden fazla öğrencisi olan Batman Üniversitesini biz kurduk. Şimdi 15 bin seyirci kapasiteli stadyumun da inşasında sona geliyoruz. İki aya kadar stadyumumuzu tamamlayıp açılışını yapacağız. Aralarında 300 yataklı Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin de bulunduğu üç adet sağlık tesisinin yapımı devam ediyor. TOKİ kanalıyla Batman'da 15 yılda 4 bin 700 konut projesi kazandırdık. Biz geldiğimizde 13 kilometrecik bölünmüş yol vardı. Biz buna 132 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettik ve 145 kilometreye çıkardık. Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat yolu yeni projelerimizin arasındadır."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör kabusu uzun yıllardır, bölgeye ilgi duyan yatırımcıları caydıran en önemli faktör olmuştur. Terör, yatırımcı bundan gelmedi. Şimdi bunu aşacağız. Devletimiz ve güvenlik güçlerimizle beraber hepimize önemli görevler düşüyor." dedi.

Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin 6. Olağan İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Hasankeyf Barajı'nı birilerinin istemediğini belirterek, "Kimler istemiyordu? Teröristler, Hasankeyf Barajı'nın yapılmasını istemiyorlardı. Niye? Çünkü Hasankeyf Barajı, onların terör mücadelesindeki yolunu kesen en önemli projeydi." ifadesini kullandı.

Hasankeyf Barajı'na ciddi bir harcama yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hasankeyf artık bir baraj olmuyor, burada bir deniz oluyor, Hasankeyf denizi. Etrafında farklı bir ilçe, Hasankeyf. Konutlarıyla, medresesiyle, Zeynelbey Türbesi'yle, bambaşka bir güzellik geliyor oraya. Şu anda bu proje de hızla devam ediyor. Az önce TOKİ Başkanımı oraya gönderdim, 'Git, çekimleri yap, son durumu bana getir' dedim. Bütün bunlarla beraber, kurulu gücü bin 200 megavat olan Ilısu Barajı bittiğinde yılda 400 milyar kilovatın üzerinde enerji üreterek, ekonomiye bir buçuk milyar lira katkı sağlayacak. Bu Ilısu Barajı öyle sıradan bir olay değil. Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olan bu barajın inşası da tamamlanmak üzere. Çalışıyoruz. Durmak yok, yola devam diyoruz. Biz, yan gelip yatmadık. Teröristler, başka yolda, onlar ülkemizin önünü kesme yolunda, biz de hizmet yolundayız, ona göre."

- "Hasankeyf'i bir kültür alanı haline getiriyoruz"

Baraj inşası sebebiyle taşınan Ilısu köyünün yeni konutlarını hak sahiplerine dağıttıklarını bildiren Erdoğan, Hasankeyf ilçesini ise bölge mimarisine uygun şekilde yeniden inşa ettiklerini söyledi. Kamu binalarının inşaatlarını tamamladıklarını dile getiren Erdoğan, hak sahipleri için geniş ve ferah yeni konutlar inşa ettiklerini, ticaret merkezinde 98 dükkanın tamamlandığını, yeni Hasankeyf'i aynı zamanda bir kültür alanı haline getireceklerini belirtti.

Bu çerçevede yapılan kültür parkı, müze, kapalı spor salonu, kütüphane, kültür yarım ada bağlantısı köprüsü inşaatının da tamamlandığını anlatan Erdoğan, baraj sahasında bulunan 540 yıllık Zeynelbey Türbesi'nin ilk defa uygulanan bir teknikle göl alanından çıkartılıp kültür parkına yerleştirildiğini aktardı.

Zeynelbey Türbesi'nin haricinde 6 eserin daha taşınacağını, 2 eserin de yerinde korunacağını belirten Erdoğan, bu çalışmaları sene sonuna kadar bitireceklerini açıkladı.

Batman'da 337 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak ve enerji üretecek Batman Barajını da tamamlayarak hizmete aldıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehrin uzun vadeli içme suyu problemini çözeceklerini, şehir merkezinin 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir duruma getirildiğini söyledi.

- "Sahip olduğu onca zenginliği, fırsata çeviremiyor"

Batmanlı çiftçilere 520 milyon lira tutarında tarımsal destek verdiklerine dikkati çeken Erdoğan, bu hizmet seferberliğini önümüzdeki süreçte de devam ettireceklerini dile getirdi.

Çalışmaya, üretmeye şehri kalkındırmaya devam edeceklerini belirten Erdoğan, "Batman, Güneydoğu Anadolu Bölgemizin en büyük dördüncü şehridir. Elbette yaptığımız tüm bu yatırımlarla son 15 senede Batman'ın çehresi değişmiş, şehrimiz adeta çağ atlamıştır. Ancak onca yatırıma ve teşvike rağmen hala Batman'ın kimi alanlarda beklenen hamleyi gerçekleştiremediğini görüyoruz. Özellikle istihdam, sanayi, kültür ve inanç turizmi noktasında şehrimiz sahip olduğu onca zenginliği, ne yazık ki fırsata çeviremiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "İnsanlar gidecekleri yerde, öncelikle emniyet arar"

Devletin, özel sektöre yaptığı çağrı ve teşviklerin ikna etmeye yetmediğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özel sektörün katkısı, desteği ve girişimleri olmadan bir şehrin hedeflerine ulaşması, arzu ettiği kalkınmayı yakalaması, işsizliği tamamen sorun olmaktan çıkarması son derece zor. Terör kabusu uzun yıllardır, bölgeye ilgi duyan yatırımcıları caydıran en önemli faktör olmuştur. Terör, yatırımcı bundan gelmedi. Şimdi bunu aşacağız. İş makinelerinin yakıldığı, şantiyelerin ateşe verildiği, rızkının peşindeki işçilerin kalleşçe öldürüldüğü bir ortamda buraya ne yatırımcı ne de turist gelir. Çünkü insanlar gidecekleri yerde, öncelikle emniyet arar. Güvenlik, huzur ve istikrar arar. Bunlar olmayınca gelmez. Devletimiz ve güvenlik güçlerimizle beraber hepimize önemli görevler düşüyor."

Batmanlılarla beraber bölge halkına sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Erdoğan, "Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yıllardır çözülemeyen kimi sorunların üstesinden gelmek istiyorsak, terör meselesini artık gündemimizden çıkarmamız lazım." ifadelerini kullandı.

- "Masumların zarar görmemesi için kılı kırk yarıyor"

Son bir kaç yılda devlet olarak bu noktada çok önemli adımlar attıklarına işaret eden Erdoğan, "Bölücü terör örgütünün, güvenlik güçlerimizle sivil vatandaşları karşı karşıya getirmeye dönük provokasyonlarına rağmen, bu mücadeleyi hukuktan, demokrasiden taviz vermeden yürüttük. Türkiye bugün Afrin'de de tek bir sivilin kılına zarar gelmemesi için büyük fedakarlıklarda bulunuyor. Güvenlik güçlerimiz, kimi zaman kendi canlarını tehlikeye atmak pahasına masumların zarar görmemesi için kılı kırk yarıyor." diye konuştu.

PYD zulmünden kaçan on binlerce Suriyeli kardeşine sahip çıktığı için Batmanlılara teşekkür eden Erdoğan, "Sizler ve birkaç yıldır burada yaşayan kardeşlerim, bölücü terör örgütünün karanlık yüzünü herkesten daha iyi biliyorsunuz. Bu terör örgütünün muhaliflerine nasıl davrandığına, kendine itaat etmeyenlere hangi zulümleri reva gördüğüne, sizler ilk elden şahitsiniz." dedi.

- "O çukurları elhamdülillah bizler kapattık"

Çukur eylemlerini hatırlatan Erdoğan, "O ne zulümdü. O çukurları elhamdülillah bizler kapattık, oraları yeniden yaşanır hale getirdik. Biz buyuz." ifadesini kullandı.

Modern bir şehircilik anlayışını yaşatmak istediklerini vurgulayan Erdoğan, helikopterle Batman'ın üzerinde dolaşırken eski ve yeni Batman'ı gördüğünü, Allah'a hamd ettiğini söyledi.

Daha güzel, daha iyi olacağını belirten Erdoğan, "Benim Batmanlı kardeşime ne yakışıyorsa, biz de onu yapmanın gayreti içerisinde olduk. Bu kritik süreçte devletinin ve ülkesinin yanında saf tutan tüm Batmanlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. İnşallah birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde mücadelemizi kararlılıkla yürüteceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin, 15 Temmuz şehitlerine ve tüm şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, Fatiha okudu, gazilere şifa diledi.

- Erdoğan partilileri zeytin dalı ile selamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongrenin yapıldığı salonun girişinde yöresel kıyafetli kız çocukları tarafından Türk bayrağı ve zeytin dalları ile karşılandı.

Erdoğan, çocuklardan aldığı zeytin dalları ile salondaki partilileri selamladı. Buket halindeki zeytin dalları Erdoğan'ın konuşması süresince kürsüde durdu, konuşmasının ardından kendisine zeytin dalı veren çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kongreye, Başbakan Yardımcıları Fikri Işık ve Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz, Mehdi Eker ve Mustafa Ataş ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da katıldı.

Ayrıca kongrede MHP Batman İl Başkanı Mehmet Açık ve HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin de yer aldı.

(Bitti)