ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ne Rusya'nın ne de Türkiye'nin bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur. Bizler bu konudaki kararlılığımızı her fırsatta vurguluyoruz. 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak istiyorsak birlikte yapıcı ve bu konuda teşvik edici gayretin içerisinde olmamız şart." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaret kapsamında ikili ve bölgesel konuların ele alınacağını, ticari ve ekonomik ilişkilerin etraflıca değerlendirileceğini söyleyen Erdoğan, bölgesel konuların başında Suriye'nin geldiğini, bunun yanında Irak'ta yaşanan gelişmelerin de görüşüleceğini dile getirdi.

Moskova'da 10 Mart'ta yapılan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi 6. Toplantısı'nda bazı kararlar alındığını hatırlatan Erdoğan, Soçi'deki görüşmede, alınan kararların hayata geçirilmesine yönelik, ilerleyen süreçte ne tür adımların atılacağının planlamasını birlikte yapacaklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le sık sık, gündemlerinde olan konuları ele aldıklarını ve iki ülke ilişkilerinin eski seviyesinin üstüne çıkması için yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Erdoğan, "Özellikle ekonomik konularda bizim 100 milyar dolarlık hedefimiz söz konusuydu. Bu malum gelişmelerden sonra ciddi bir düşüş söz konusu oldu. Bunu yeniden toparlayıp inşallah aynen bıraktığımız yerden yola devam etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Son dönemde enerji iş birliğimizde ciddi adımlar attık"

Siyasi olarak güven ortamının en üst düzeyde tesis edildiğine, bunun da günbegün güçlenerek sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve turizm alanlarında bunun olumlu yansımalarını zaten sizler de takip ediyorsunuz. Nitekim şu anda turizmde ciddi gelişmeler olmaya başladı. Bunun daha da artarak devamını istiyoruz. Bilhassa stratejik alanlardan olan enerji konusuna büyük önem veriyoruz. Son dönemde enerji iş birliğimizde ciddi adımlar attık. Türk Akımı Projesi bir şekilde ilerliyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin ilk reaktörünün 2023 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Bunu ne kadar öne çekebilirsek tabii ki o kadar bizim için de Rusya için de önemli olacağını ifade etmek isterim."

Rusya ile ekonomik ve ticari ilişkileri dengeli şekilde geliştirmenin gayreti içinde olduklarını dile getiren Erdoğan, bunun önündeki en büyük engelin, Türkiye'ye uygulanan ekonomik ve ticari kısıtlamalar olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, bu konuda başbakan yardımcıları seviyesinde görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Görüşmeler sonucunda tüm ekonomik ve ticari sıkıntıların ivedilikle çözüme kavuşturulması gayretlerimiz arasındadır. Ben de Sayın Putin ile olan görüşmemizde, süreci hızlandırmamız gerektiğini bir kez daha ifade edeceğim. Ne Rusya'nın ne de Türkiye'nin bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur. Bizler bu konudaki kararlılığımızı her fırsatta vurguluyoruz. 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak istiyorsak, birlikte yapıcı ve bu konuda teşvik edici bir gayretin içinde olmamız şart." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk vatandaşlarının vize alma zorunluluğunun, iki ülke vatandaşları arasında beşeri münasebetlere mani olduğunu vurguladı.

- "Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması ortak hedefimiz"

Putin ile ele alacakları gündem başlıklarından en önemlisinin Suriye olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye meselesinde oldukça verimli iş birliğimiz söz konusu. Siyasi çözüm umutlarının tekrar yeşermesine vesile olan birçok adımı beraber attık. Suriye'de akan kanın bir an önce durması, ülkenin toprak bütünlüğü korunarak siyasi çözüme ulaşılması ortak hedefimizdir. Suriye'de nüfuzu olan ülkelerin artık elini taşın altına koyması gerekir ama şunu da bilmemiz gerekir ki nüfuzun ötesinde 911 kilometrelik sınıra sahip olan Türkiye'nin buradaki konumu her şeyin üstündedir.

Her an tehdit altında olan Türkiye'nin sınır şehirlerinin geldiği konum da göz önüne alınmalıdır. Kundaktaki bebeklerin, okula giden çocukların, hastanede tedavi gören masum sivillerin hunharca katledilmesine daha fazla tepkisiz kalamayız. Bu açıdan ülkelerimizin garantörlüğüyle tesis edilen ateşkesin tahkim edilmesine, ki son Astana'da da bu gündeme gelmiştir, önem veriyoruz. Krizin çözümü için Rusya ile ortak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ziyaretimizin hem ikili konular hem de bölgesel barış anlamında hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

(Sürecek)