İSTANBUL (AA) - CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, olayın yaşandığı yerde basın açıklaması yaptı.

Tuzla'da kimyasal atıktan yayılan koku ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, olayın yaşandığı Aydınlı Patlayıcı Maddeler Yolu Kıvrım Sokak'ta bulunan İSKİ atık su drenaj hattı başında basın açıklamasında bulundu.

Hamzaçebi, Pazartesi gecesi yaşanan hadise üzerine Tuzla'ya geldiklerini ifade ederek, "Hepinizin bildiği gibi atık su daha doğrusu, kimyasal atıkların İSKİ'nin atık su konnektör hattına deşarj edilmesi sonucu başlayan, Tuzla'nın 5 mahallesinde vatandaşlarımızı zehirli gazları solumaya mecbur bırakan bir süreç yaşanmıştır. Evliya Çelebi, Yayla, Cami, İstasyon ve Postane Mahalleleri bundan etkilenmiştir. Bu 5 mahallenin toplam nüfusu 100 bindir. Tuzla'nın nüfusunun 240 bin olduğu dikkate alınırsa Tuzla'nın yüzde 40'ı zehirli gazları solumaya mecbur bırakılmıştır. Bugüne kadar yetkililerin yaptığı açıklamalar, bu olayın üstünü örtmeye yöneliktir." dedi.

Atıkların İSKİ'nin konnektör hattına kaçak şekilde döküldüğünün söylendiğini hatırlatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Kaçak şu demektir, yasa dışı demektir. Yasa dışı olduğu doğru ama kaçak olabilmesi için bir unsur daha gerekli. Kamu görevlilerinin bilgisi dışında bu işlemin yapılmış olması gerekmektedir. Ancak kamu görevlileri burada yasa dışı bir deşarj işlemi yapıldığı biliyorlar. Bu alanın hemen yanında İSTAÇ tesisleri var belediye hemen yanı başımızda. Tuzla yıllardır bu kokulara maruz kalıyor ancak Pazartesi yapılan deşarj işlemi olağanüstü boyutlarda oldu ki 100 bin kişinin sağlığını etkiledi. Olay koku diye adlandırılıyor. 'Kokudan Tuzlalılar rahatsız oldu' deniyor. Kokuya neden olan konnektör hattına boşaltılan kimyasallardan çıkan zehirli gazlardır. Yetkililer bu kavramı kesinlikle ağızlarına almıyorlar. İBB ve Tuzla Belediye Başkanlığı bunun insan sağlığına olumsuz bir etkisinin bulunmadığını açıkladı. O gece vatandaşlarımız hastanelerde acil servislerde tedavi görüyordu. İnsan sağlığına zararı yok dendiği sırada acil servisler doluydu. Sadece Tuzla Devlet Hastanesinde 36 kişi toplamda 97 kişi hastanelere başvurdu. Ancak olayı 97 kişi ile sınırlı görmek küçültmek demek, bundan 100 bin kişi etkilendi. Tuzla devlet hastanesine gittiğimizde şunu da gördük olaya ilk müdahale eden 112 sağlık personeli de orada yatarak tedavi görüyordu. İlk olay yerine geldiklerinde maskesiz gelmişler onlar da zehirlenmişler."

Hamzaçebi, yaşananların sorumsuzluk örneği olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Bu olayı '4 tane vidanjörü yakaladık' diyerek geçiştirmemiz mümkün değildir. En az 100 bin vatandaşımızı tehlikeye atan bir süreç yaşanmıştır. Bu insanlarımızın bedenlerinde ileride nasıl etkileri olacak, bilmiyoruz. Ayakta tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir, ifadesi kesinlikle doğru değildir. Acil serviste insanların ağzını burnunu kapatan maskeler takılarak, oksijen verildiğini gördük. Bu işin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Peşini bırakmayacağız. Bunu soru önergesini sayın Başbakan'a verdik. TBMM açıldığında araştırma önergesi sunacağız. Savcılık soruşturmasını takip edeceğiz. Bu gazların insan sağlına zararlı olup olmadığının açıklamasını yapacak olan Sağlık Bakanı mıdır, belediye başkanları mıdır? Sağlık Bakanı'nı göreve davet ediyorum. Açıklama yapsın, bu gazlar zararlı mı değil mi? Tuzla halkına gerçekleri söylemeyen, onların sağlığını tehlikeye atan Tuzla belediye başkanı istifa etmelidir."