CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda konusunun ekonomi ve sağlık başta olmak üzere pek çok alandaki etkisine ve kapsamının büyüklüğüne işaret etti. 

Kurulmasını önerdiği gıda bakanlığının teşkilatlanmasında ziraat ve gıda mühendisleri, veterinerler ile zabıtaların da yer aldığı bir yapı olması gerektiğini dile getiren Gürer, özellikte gıda denetimlerinin özel bir yaklaşımla ele alınmasının önemini vurguladı.

Gürer, şöyle konuştu:

"Gıdada daha önce belediyelerin yaptığı denetimler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bünyesine alındı. Geçmişte zabıta denetim kapsamında bir iş yerinde satılan ürüne şartlara uygun değilse müdahale eder, cezasını keser, işlemini yapardı. Şimdi öyle olmuyor. Zabıta günü geçmiş bir ürünü saptadığında tarım il müdürlüğünden gelecek görevliyi bekliyor. Görevli gelmeden işlem yapamıyor. Öyle olunca denetimde büyük zaaf oluşuyor. Çünkü tarım il müdürlüklerinde yeterli denetim elemanı kadrosu yok. Az sayıda elemanla bu denetimleri etkili şekilde gerçekleştirmek mümkün değil."

"Kayıt dışı üretim devam ediyor"

Gıda sektöründe kayıt dışı üretimin önlenemediğini, ürünlerin içeriğiyle vatandaşın doğru bilgilenemediğini, etiketlerin de sorunlu olduğunu savunan Gürer, tüm bunların düzene konulabilmesi için bağımsız bir yapıya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

"Şu anda gıda terörü ülkenin en önemli sorunlarından biri" ifadesini kullanan Gürer, "80 milyonluk ülkede tarım ve hayvancılığın dışında tümü gıdaya ayrılmış bir bakanlık zorunluluktur. Bakanlık teşkilatı ziraat ve gıda mühendisileri, veterinerler ile zabıtaların da yer aldığı yeni bir yapılanma olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni kurulacak bakanlığın yeterli kadroyla donatılması ve denetim görevini eksiksiz yerine getirmesinin pek çok sıkıntıyı ortadan kaldıracağını aktaran Gürer, gıda üretimi yapan iş yerlerinde çalışanlara yönelik ve denetim ve eğitim çalışmalarının bu bakanlık aracılığıyla yapılabileceğini anlattı.