TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerçekleştirdiği yürüyüşe ilişkin, "Bu yürüyüş, iktidar partisinin, başında adalet olan bir partinin dikkatle değerlendirmesi ve gerekli dersleri alması gereken bir yürüyüştür." dedi.

Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybeden Türk sinemasının ünlü oyuncularından Fikret Hakan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Dünya siyaset tarihine geçen bir yürüyüşü sonlandırdıklarını belirten Gök, yürüyüşün ilk günden final gününe kadar Türkiye ve dünya kamuoyunun yakından izlediğini söyledi. Gök, yürüyüşün, hak, hukuk ve adalet arama yürüyüşü olarak başladığını ve gün geçtikçe binler ile yüzbinlerin içinde yer aldığını, Maltepe'deki miting alanında ise milyonlarla kucaklaştığını ifade etti.

- "Kıskananlar çatlasın"

"Bu yürüyüş, iktidar partisinin, başında adalet olan bir partinin dikkatle değerlendirmesi ve gerekli dersleri alması gereken bir yürüyüştür." diyen Gök, yürüyüşün her türlü provokasyona rağmen başarıyla bitirildiğini kaydetti. Gök, şöyle devam etti:

"Bu yürüyüşün başarıyla bitirilmiş olması dahi başlı başına bir sonuçtur. Kıskananlar çatlasın. Yürüyüşü küçümsemeye, itibarsızlaştırmaya kalkanlar oldu. Hiçbirine kulak asmadık. Ne yaptığımızı bilen bir anlayış içerisinde Türkiye'de adalet anlayışını sürdüren her kesimin sesi olan bir anlayışla yürüyüşümüzü gerçekleştirdik.

Öylesine bir yürüyüş oldu ki bu yürüyüşte sağ düşünceden, sol düşünceye kadar bütün siyasi yelpazeler geldiler ve sadece adalet pankartını tutarak yer aldılar. Sanatçılar, aydınlar yer aldı. Toplumun her kesimi, çok değişik düşüncedeki insanlar sadece adalet için yürüdüler. Adalet, kutsal bir kavram. Adaletin olmadığı bir toplumda huzur da olmaz. Devleti yönetmekte mümkün olmaz. İktidar partisi, şimdi bu gerçekle yüzleşmeli. İktidar partisi bu yürüyüşten gerekli dersleri çıkartırsa Türkiye'nin hayrına olur."

Levent Gök, yürüyüşü AK Parti'liler ile MHP'nin tabanının büyük ölçüde desteklediğini savunarak, yürüyüşün başından itibaren yer alan asker ve polislere teşekkürü bir borç bildiklerini söyledi.

Yürüyüşün bir son olmadığını ifade eden Gök, "İktidarı uyarıyoruz. Bu yürüyüşün amacı hak, hukuk, adalet. İktidar partisi, hak, hukuk, adalet içerisinde davranırsa bir sorun olmaz ama ayrılırsa karşısında bulacağı bizler, milyonlar var. İktidarın haksız dayatmalarına, anti demokratik uygulamalarına karşı bu toplum sessiz kalmayacaktır." diye konuştu.

CHP'nin Maltepe mitingine katılım sayısına ilişkin yapılan tartışmalara da değinen Gök, "Herhalde İstanbul Valisi, İstanbul'un nüfusunun 500 bin olduğunu düşünüyor. Sayın Vali kendine gel. Sen, 15 milyonluk bir kentin valisisin. Böyle bir akılla İstanbul'u yönetiyorsan vay halimize." dedi.

- İçtüzük değişikliği

AK Parti ve MHP'nin TBMM İçtüzüğü değişiklik teklifini Meclise sunduğunu belirten Gök, AK Parti'yi anlamanın bir derece mümkün olduğunu ama MHP'yi anlamanın asla mümkün olmadığını söyledi.

Teklifte, grup önerilerinde süre bakımıdan kısıtlamaların olduğuna işaret eden Gök, bir muhalefet partisinin kendi konuşacağı alanda konuşma sürelerinden feragat eden bir anlayışa gelmesinin bir siyasi partinin iflası olduğunu öne sürdü.

Gök, "Türkiye'nin önemli konularını konuşmaktan feragat eden bir anlayışı savunan Milliyetçi Hareket Partisi, iktidar partisi ile kol kola neyine sesini kesmeye çalışıyorsunuz? Muhalefetin. Milliyetçi Hareket Partisi siz nesiniz? Bundan feragat edince elinize ne geçiyor? İktidar partisine bu kadar yanaşmak ne anlama geliyor? Dünya tarihinde ilk defa bir muhalefet partisinin, kendi sesini kesen bir anlayışa büründüğünü görmekten Türk demokrasisi açısından büyük bir üzüntü duyuyorum." değerlendirmesini yaptı.

Gök, İçtüzük değişikliği teklifi ile yapılan değişiklikleri anlattı. Gök, "Sayın Meclis Başkanı, frakla uğraşacağına kulisimizden kaldırdığın Atatürk resmini asman için sizi tekrar uyarıyorum. Frakla uğraşma Atatürk'ü yerine as." dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılına da değinen Gök, bir halkın bir de iktidarın 15 Temmuz'u olduğunu öne sürdü.

"Darbeler karşıyız, karşı olmaya da devam edeceğiz." diyen Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla parti örgütlerinin bütün Türkiye'de gerekli etkinliklerde yerini alacağını, Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz günü Mecliste yapılacak özel oturuma katılacağını ve bir konuşma yapacağını söyledi.

Gök, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "15 Temmuz akşamı Mecliste bir etkinlik olacak. Konuşma protokol sırasında Kemal beyin adı yok. Herhangi bir çağrı olmadı mı?" sorusu üzerine Gök, "15 Temmuz gecesine ilişkin basına geçilen programla ilgili CHP'nin herhangi bir bilgisi yoktur. CHP'ye ulaşan herhangi bir bilgi ve değerlendirme olmamıştır." dedi.