TBMM (AA) - CHP, tarım kredi kooperatiflerinin zarara uğratıldığı gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan gensoru önergesi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Önergede Büyük Önder Atatürk'ün çiftçiye ve tarımsal üretime verdiği öneme işaret edilerek, ilk tarım kredi kooperatifinin de Atatürk tarafından kurulduğu hatırlatıldı.

Son birkaç yılda Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünün çiftçilere ve Türk tarımına yaptığı katkılar yerine usulsüzlük ve yolsuzluk haberleri ile gündeme geldiği ifade edilen önergede, şunlar kaydedildi:

"Bakanın görevini ihmal ettiği, sorumluluğunun gereğini yerine getirmediği, Tarım Kredi Kooperatiflerinin zarara uğratılmasına göz yumduğu, bu nedenle tüm halkımızı ve özellikle de çiftçilerimizi mağdur ettiği, zarara uğrattığı açıktır. Saydığımız tüm bu gerekçelerden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik hakkında Anayasamızın 98 ve 99'uncu, İçtüzüğünün 106'ncı maddeleri uyarınca gensoru açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz."

-"Partizanca tutum sergilendi"

Gensorunun gerekçesinde ise Tarım Kredi Kooperatiflerine ilişkin yolsuzluk yönetim kadrosunun maaşları, yandaş atamalar gibi iddialara işaret edilerek, Asya Emeklilik hisselerinin yüzde 98'inin Tarım Kredi Kooperatifince satın alınmasıyla kooperatifin, devir alınan şirkete yeni bir isim bulmak için 9-14 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 20 bin TL'lik bir isim yarışması açtığı, ancak yarışmanın üzerinden aylar geçmesine rağmen, yarışma sonuçlarının açıklanmadığı bildirildi.

Söz konusu yarışmanın duyurulması için bir reklam ajansına da 660 bin 800 TL ödendiği belirtilen gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumundan bir gün önce ortaklarına yönlendirme mesajı göndererek partizanca tutum sergilemiştir. Söz konusu iddialara Bakan Faruk Çelik'in duyarsız ve kayıtsız kalması ve iddialar hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmaması Tarım Kredi Kooperatiflerinde büyük bir yönetim zafiyetine yol açmış, kooperatifteki yolsuzluk ve usulsüzlük giderek artarak önemli bir kamu zararı oluşmuştur. Bakanın görevini ihmal ettiği, sorumluluğunun gereğini yerine getirmediği, Tarım Kredi Kooperatiflerinin zarara uğratılmasına göz yumduğu ve sonuçta halkımızın ve özellikle çiftçilerimizin mağdur edildiği çok açıktır."