CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Bu yılın evine ekmek götürmekte zorlanan, doğal gaz yakmamak için kazak üstüne kazak giyen, sofrasına et girmeyen, evlenemeyen, hayal kuramayan, gelecek umudunu yitiren yüz binlerce vatandaş için gerçekten çok zor bir yıl olduğunu iddia eden Öztrak, şöyle konuştu:

"2018'i değerlendirirken şunu bilmemiz gerekiyor. Bir kere kriz bitmedi. Türkiye 2018'den devraldığı derin bir travmayla 2019'a giriyor. 2018 risk ve belirsizlelerin arttığı bir yıl oldu. Türk lirası dolar ve avro karşısında tarihi düşüşler yaşadı. Faizler sıçradı, Türkiye'nin risk primi olağanüstü seviyelere çıktı. 2017 sonunda vatandaşımız elindeki bin lirayla 265 dolar alabiliyordu. Şimdi aynı bin Türk lirası ile 188 dolar alabiliyor. Yani Türk lirası, dolar karşısında yüzde 29 değer yitirmiş. Hani diyor ya ekim ayından itibaren rahibi serbest bıraktın sonra 'şöyle değerlendi, böyle değerlendi'... Yılın tamamına bakınca Türk lirası yüzde 29 değer yitirmiş. Böyle baktığımızda Türk lirası bugün IMF ile anlaşma yapmak zorunda kalan Arjantin'den sonra kendi liginde en fazla değer kaybeden para. 2018'de ekonomiye duyulan güven de çakıldı. Ticari kredi faizleri sene başında yüzde 18 idi, şimdi yüzde 28 seviyesine geldi. Merkez Bankası politika faizi yüzde 8'den yüzde 24'e çıktı. Politika faizleri açısından bakıldığında dünyada en yüksek üçüncü ülkeyiz. Bizim önümüzde Arjantin ve Surinam var.

2018 yılı ekonomide risk ve belirsizliğin arttığı, hukukun tepelendiği, can ve mal güvenliği endişelerinin arttığı, güvenin kaybolduğu bir yıl oldu. Artan risk ve belirsizlik yatırım iştahının kaybolması demektir. Ekonominin küçülmesi demektir."

Ekonomik daralmaya ek olarak ortada yüksek bir enflasyon olduğunun da altını çizen Öztrak, Türkiye'nin dünyada en yüksek enflasyona sahip 10 ülkeden biri olduğunu söyledi.

"Başkanlık sistemi bize yaramıyor

Faik Öztrak, milli gelirde de önemli oranda erime olduğuna dikkati çekerek, "2014'te 935 milyar dolar olan milli gelir, 4 yılda 172 milyar dolar geriliyor. Yani bu başkanlık sistemi bize yaramıyor." dedi.

Yanlış politikalar sonucunda Türkiye'nin ilk 10 ekonomiye girme imkanının kalmadığını savunan Öztrak, iktidarın vaatlerini artık satın alma paritesine göre değiştirdiğini belirtti. 

İşsizlik rakamlarına da değinen Faik Öztrak, işsiz sayısının geçen yılın sonundan bu yana yarım milyon kişi arttığını söyledi.

Açıklanan asgari ücrete de atıfta bulunan Öztrak, "İktidar, CHP'nin açıkladığı 2 bin 200 lirayı veremeyince sıfırla ikiyi yer değiştirip algı yönetimi yapıyor. Saray halkı Beştepe'den milletimize dürbünü ters tutarak bakıyorlar. Olanı biteni göremiyorlar. Onların sesini mesafe uzak olduğu için duyamıyorlar. Millet bağırıyor ama bu ses saraya ulaşmıyor." değerlendirmesinde bulundu.